Τσακαλώτος: Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς

0

To κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με τους Θεσμούς ανακοίνωσε λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Θεσμών κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι αυτό σχετικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη σε αυτά τα νησιά, ενώ θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ΦΠΑ έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπάρχει αλλαγή στη σειρά αποζημίωσης σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν σε πρώτη προτεραιότητα όχι όμως για το σύνολο των απαιτήσεων τους από απλήρωτους μισθούς, αλλά για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 2,75 φορές του βασικού μισθού των 586 ευρώ και για ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών. Έτσι, ο ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράτει κατά προτεραιότητα από την εκποίοηση της περιουσίας της πτωχευμένης επιχείρησης ποσό της τάξεως των περίπου 9.669 ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Στο Eurogroup της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου, θα γίνει η πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σχετικέ με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιηθούν και την σχετική δόση προς την Ελλάδα.

Τα σχετικά νομοσχέδια με τα συμφωνηθέντα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα, ενώ ένα πολυνομοσχέδιο θα έρθει μετά τις γιορτές, με στόχο στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και επίσημα η τρίτη αξιολόγηση.

Αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση, υπολογίζεται να διεξαχθεί ανάμεσα σε Μάιο και Ιούνιο, δηλαδή, λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος.

πηγη

Leave a Reply