Τρόποι εξόφλησης παλιών και νέων φόρων

0

foroi1

 

 

Με τις φορολογικές υποχρεώσεις να αρχίζουν σε λίγο καιρό (όπως πχ. πρώτη δόση φόρου εισοδήματος τέλος Ιουλίου, δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος τέλος Σεπτεμβρίου, ΕΝΦΙΑ τέλος Αυγούστου κλπ), οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη

τους εξής τρόπους για την εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων έτσι ώστε να μην βρεθούν προ “εκπλήξεων”.

 

Υπάρχει η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης με τους εξής τρόπους:

1)  Δυνατότητα στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για όλους τους φορολογούμενους. Η ρύθμιση προσφέρεται ουσιαστικά σε όλους χωρίς να μπαίνουν ουσιαστικά εμπόδια από την εφορία. Για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν κάποια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία και να υποβάλει τη σχετική αίτηση. Αν μια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη τότε η αίτηση της ρύθμισης μπορεί αν γίνει ηλεκτρονικά μέσω taxisnet με υποχρεωτική εξουσιοδότηση τράπεζας να εκτελεί κάθε μήνα εντολή πληρωμής της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης είναι 8,76% ετησίως και στην περίπτωση μη πληρωμής δόσης χρεώνεται αυτόματα προσαύξηση 15% στο ποσό της δόσης.

2) Η χρήση των διευκολύνσεων μέσω των τραπεζών για την πληρωμή φόρων. Οι διευκολύνσεις προσφέρονται μέσω πιστωτικών καρτών που διαθέτουν επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο.  Παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης κάθε δόσης σε έως και δώδεκα μηνιαίες άτοκες δόσεις. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή καθώς αν δεν εξοφληθεί η δόση της κάρτας εγκαίρως τότε χρεώνεται το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας που είναι πολύ τσουχτερό (κυμαίνεται συνήθως από 15% έως 19%)

3) Η τρίτη άτυπη επιλογή που έχουν οι φορολογούμενοι είναι να αφήσουν κάποια φορολογική οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη και να την εξυπηρετούν οι ίδιοι με την κατάθεση κάποιου ποσού που τους περισσεύει. Στην περίπτωση αυτή χρεώνονται με μηνιαία προσαύξηση 0,73% αλλά κινδυνεύουν να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις. Για την προστασία τους από την κατάσχεση υπάρχει η δυνατότητα της δήλωσης ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέσω taxisnet, στον οποίο προστατεύεται ποσό έως 1.250 ευρώ.  Από μισθούς ή συντάξεις δεν μπορεί να κατασχεθεί ποσό έως 1.000 ευρώ, για τμήμα μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για τμήμα ποσού άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%.

 


Λεωνίδας Μπαζιωτόπουλος

ΒΑ-ΜΑ-DBA

Σύμβουλος Επιχειρήσεων/Φοροτεχνικός

“Pegasus Μπαζιωτόπουλος Συμβουλευτική & Συνεργάτες

Leave a Reply