Τρίπολη: «Ανάσα» μέσω… δυτικής Μακεδονίας για το πρόβλημα των σκουπιδιών

0

τριπολη

Πέντε χιλιάδες τόνοι θα οδηγηθούν στον ΧΥΤΑ δυτικής Μακεδονίας – Συλαλλητήριο την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας

Στον περιφερειακό ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας θα οδηγηθούν για ταφή σκουπίδια της Τρίπολης, αφού έγινε αποδεκτό το αίτημα του δήμου για μεταφορά και διάθεση πέντε χιλιάδων τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ο φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ.

Ειδικότερα, στην απόφασή του, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ» (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ), μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι κάνει αποδεκτό το αίτημα του δήμου, «επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη και πρόσωπο ευαισθησίας και αλληλεγγύης προς τον δήμο Τρίπολης» ενώ ορίζει στα 25 ευρώ ανά τόνο την τιμή διάθεσης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Στο μεταξύ, ομάδα κατοίκων του Λεβιδίου που αντιδρούν στην απόθεση σκουπιδιών του δήμου Τρίπολης στον παλαιό ΧΑΔΑ στη θέση Μαγούλα και για πολλοστή ημέρα βρίσκονται στην είσοδο της χωματερής και περιφρουρούν τον χώρο, κατέθεσαν σήμερα μήνυση κατά του δήμου Τρίπολης.

Με τη μήνυση στρέφονται εναντίον του δημάρχου, Δημήτρη Παυλή, του αντιδημάρχου καθαριότητας, Ηλία Τότση και του προϊσταμένου της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου, ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα μεταφοράς και απόθεσης σκουπιδιών του δήμου στον παλαιό ΧΑΔΑ Λεβιδίου την περασμένη Παρασκευή. Μεταξύ άλλων, οι λόγοι που επικαλούνται οι μηνυτές είναι ότι η περιοχή έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000, που δεν επιτρέπεται η λειτουργία ΧΑΔΑ και ότι επιχειρείται να τεθεί σε επαναλειτουργία ο παλαιός ΧΑΔΑ, «βαπτιζόμενος»- όπως επισημαίνουν- σε χώρο προσωρινής απόθεσης και μελλοντικής μεταφόρτωσης των αστικών στερεών αποβλήτων.

Τέλος, την Παρασκευή 6 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στην Τρίπολη για την απομάκρυνση των σκουπιδιών από την πόλη, από 17 φορείς της Αρκαδίας, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο, ο Δικηγορικός και ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας, ο Σύλλογος Μηχανικών, καθώς και η Ένωση Γονέων Μαθητών.

Παράλληλα, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας και η ΕΛΜΕ Αρκαδίας, κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 την ίδια ημέρα, προκειμένου όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ενώ την κινητοποίηση ανακοίνωσε ότι στηρίζει και ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης.

Leave a Reply