Τρεις αγωνιστικές η «ταρίφα» για ξυλοδαρμό αθλητών!

0

Με την… εξοντωτική ποινή των τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, την πιο επιεική από τις προβλεπόμενες ποινές του Άρθρου 29 του Πειθαρχικού Κώδικα «περί βίας» τιμώρησε η Ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη την ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα όσα συνέβησαν στο ημίχρονο της εντός έδρας αναμέτρησης με τον Πλατανιά την 1η Απριλίου, αποδεχόμενη ουσιαστικά ότι υπήρξε βία εις βάρος των αθλητών και των μελών της αποστολής της φιλοξενούμενης ομάδας ή έστω παρεμπόδισή τους από το να ενεργήσουν ελεύθερα, αλλά αποφεύγοντας να επιβάλλει την τιμωρία της αφαίρεσης έξι βαθμών από τους Πειραιώτες.

Η ανακοίνωση της απόφασης: Α) ΠΑΕ Ολυμπιακός: « Με την παρούσα μας, σας διαβιβάζουμε την υπ’ αριθμ. πρωτ. 14562/16-05-2017 Πειθαρχική Δίωξη του Υπευθύνου Ασκήσεως Διώξεως Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων, καλώντας σας συνάμα, όπως παραστείτε ενώπιόν μας, κατά την εκδίκασή της, η οποία προσδιορίσθηκε, κατά την ημερομηνία της 24ης-5-2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00». Επιβάλλει την ποινή της διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για τρεις (3) αγωνιστικές ημέρες.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός λοιπόν κρίθηκε ουσιαστικά ένοχη από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League, αλλά της επιβλήθηκε μια επιεικώς αστεία ποινή για περιστατικό βιαιοπραγίας εις βάρος αθλητών της αντίπαλης ομάδας, αυτή των τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών (δηλαδή όσες «γλίτωσαν» χάρη στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για τα επεισόδια μετά τον εντός έδρας ημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ), κάτι το οποίο δυστυχώς δημιουργεί ένα πολύ «σκοτεινό» δεδικασμένο και σχεδόν… ενθαρρύνει παρόμοιες συμπεριφορές στα ημίχρονα κρίσιμων βαθμολογικά αναμετρήσεων.

Οι προβλεπόμενες ποινές από το Άρθρο 29 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ «περί βίας»: Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος, οι ποινές: α) διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές, β) διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο, γ) αφαίρεσης 6 βαθμών και, δ) υποβιβασμός ομάδας.

Οι ευθύνες για αυτή την θλιβερή απόφαση, η οποία είναι επιπλέον προκλητική καθώς η ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν αθωώθηκε, κάτι το οποίο θα ήταν σχετικά αποδεκτό παρά τις πολλές μαρτυρίες ποδοσφαιριστών και μελών της αποστολής του Πλατανιά για επίθεση εναντίον τους από «φουσκωτούς» με φόρμες και διαπιστεύσεις του Ολυμπιακού στο ημίχρονο, αλλά με ένα σκεπτικό 36 σελίδων κρίθηκε ένοχη για βιαιοπραγία εις βάρος αθλητών και όμως τιμωρήθηκε με ποινή τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, βαραίνει τόσο την Ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη στο σύνολό της, όσο και τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Για τυπικούς λόγους, να αναφέρουμε ότι αν δεν αλλάξει κάτι μέσω της έφεσης των Πειραιωτών, ο Ολυμπιακός θα δώσει χωρίς φιλάθλους του τα πέντε πρώτα παιχνίδια (τρία για τον αγώνα με τον Πλατανιά, ένα για τον πρώτο ημιτελικό με την ΑΕΚ, ένα για τη συμπεριφορά του αξιωματούχου του Φρανσουά Μοντέστο στον επαναληπτικό) της επόμενης σεζόν στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τις εγχώριες διοργανώσεις.

Leave a Reply