Το θέμα των προβλημάτων στην άρδευση στο Ζευγολατιό έφερε στη Βουλή η Ελληνική Λύση. Απάντησε ο υφυπουργός κ. Στυλιος

0

«Σε απόγνωση το Ζευγολατιό Κορινθίας, λόγω της λειψυδρίας και αδυναμίας κάλυψης των αναγκών του σε ύδρευση και άρδευση»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Βέλου – Βόχας Κορινθίας, στα όριά τους βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής, εξαιτίας της έλλειψης νερού και της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών τους σε ύδρευση και άρδευση και όλα αυτά μεσούντος του θέρους και της τουριστικής περιόδου. Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κοινότητα

6.000 κατοίκων του Ζευγολατιού, της οποίας οι κάτοικοι κυριολεκτικά εδώ και μια εβδομάδα υποβάλλονται στο μαρτύριο της σταγόνας. Αγανακτισμένοι για την ανυπόφορη αλλά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση που βιώνουν, αναζητούν απαντήσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους αρμόδιους για την κωλυσιεργία επίλυσης του χρόνιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Οι βραχυπρόθεσμες και πρόχειρες λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν ως τώρα με δεξαμενές, μηχανές μετάγγισης νερού και πιεστικά δείχνουν να μην αποδίδουν και να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Το φράγμα του Ασωπού, που θα έδινε λύση στο πρόβλημα, ως σύγχρονο γεφύρι της Άρτας είναι ακόμη υπό κατασκευή. Οι καλλιέργειες των αγροτών της περιοχής είναι στον αέρα με ορατό τον κίνδυνο καταστροφής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγροτική οικονομία. Οι κάτοικοι του Ζευγολατιού και των γύρω περιοχών ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή. Προφανώς, το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Απαιτείται η κατασκευή ενός νέου δικτύου που θα επικοινωνεί με το υπάρχον της Κορίνθου, προκειμένου να μεταφέρεται στον Δήμο Βέλου – Βόχας το νερό, είδος που αποτελεί δημόσιο αγαθό αλλά και πρωταρχική εξασφάλιση για κάθε πολιτισμένη, ευνομούμενη κοινωνία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης που ταλανίζει τον Δήμο Βέλου

– Βόχας Κορινθίας;

  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες ή μέτρα αποζημίωσης για τις καταστροφές καλλιεργειών των αγροτών της περιοχής, λόγω αδυναμίας άρδευσης αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν διαφυγόντα κέρδη, λόγω της αδυναμίας ύδρευσης;

  1. Για ποιους λόγους καθυστερεί η κατασκευή του φράγματος του Ασωπού, ενός έργου του οποίου η λειτουργία θα έλυνε τα προβλήματα λειψυδρίας της εν λόγω περιοχής;

  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε κατασκευή ενός νέου δικτύου που θα επικοινωνεί με το υπάρχον της Κορίνθου, προκειμένου να μεταφέρεται το νερό στον Δήμο Βέλου – Βόχας, ώστε να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας της περιοχής; Ποιο το χρονοδιάγραμμα ενός τέτοιου έργου;

Ο ερωτών Βουλευτής ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Η απάντηση του υφυπουργού Αγρ. Πολιτικής κ. Στυλιου

Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 6316/8-7-2022 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Χήτας, για τα θέματα της αρμοδιότητας μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το έργο «Κατασκευή του φράγματος Ασωπού Ν. Κορινθίας» δημοπρατήθηκε στις 21/10/2008, συμβασιοποιήθηκε στις 14/7/2010 και η ημερομηνία έναρξης εργασιών ήταν η 23/3/2011. Λόγω απρόβλεπτων συνθηκών που δεν προϋπήρχαν της ανάθεσης του έργου αλλά διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης αυτού (ακατάλληλο υλικό στον εγκεκριμένο δανειοθάλαμο, αστοχία στην περιοχή του υπερχειλιστή, κά) υπήρξαν καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου. Σύμφωνα με την τελευταία εγκριθείσα παράταση (ΑΠ: 393/43927/Ε3/17-2-2022) η προθεσμία περαίωσης είναι η 23-12-2023.

Ο ταμιευτήρας του φράγματος θα έχει χωρητικότητα 25 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Τα νερά του ταμιευτήρα, με την ολοκλήρωση του έργου, θα διοχετεύονται μέσω ενός αγωγού τεσσάρων χλμ. στο δίκτυο του Α.Ο.Σ.Α.Κ. (ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ ΑΣΩΠΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ) από το οποίο θα

αρδεύονται σχεδόν 50.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, στην πεδινή Κορινθία.

Η διανομή του νερού άρδευσης από το φράγμα Ασωπού, θα γίνεται μέσω του δικτύου του Α.Ο.Σ.Α.Κ., ο οποίος είναι αρμόδιος για την κατανομή του αρδευτικού νερού και για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων του.

Επιπλέον, στη Δράση 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, δημοσιεύτηκε η με αριθ. πρωτ. 5473/23-12-2021 Πρόσκληση συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ, για υποβολή προτάσεων για έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκ. ευρώ με ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων την 10/01/2022 και λήξη την 24/06/2022, στο πλαίσιο της οποίας έχουν υποβληθεί σχετικές προτάσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της Πρόσκλησης oι Δικαιούχοι του Προγράμματος, Περιφέρειες και Δήμοι, είχαν τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων έργων ταμίευσης νερού (μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές) σε όλη την επικράτεια. Στην Π.Ε. Κορινθίας υποβλήθηκαν 10 προτάσεις.

Επιπρόσθετα, για τη βελτίωση της άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή του Ζευγολατιού που αποτελεί την έδρα του Δήμου Βέλου-Βόχας Ν. Κορινθίας, το ΥΠΑΑΤ πέραν της κατασκευής του φράγματος Ασωπού που χρηματοδοτείται από τη δράση 4.3.1 του ΠΑΑ 2014-2020, είχε εντάξει στο εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και συγκεκριμένα στη ΣΑΜ 981 έτους 2019, τη χρηματοδότηση της μελέτης του αρδευτικού δικτύου μεταφοράς νερού από το φράγμα Ασωπού για την άρδευση αγροτεμαχίων των Δήμων Βέλου-Βόχας Ν. Κορινθίας.

Ειδικότερα, κατόπιν συνεργασίας του ΥΠΑΑΤ με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών (ΥΠΥΜΕ) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ, παροχής υπηρεσίας με τίτλο «Συμβουλευτικές υπηρεσίες ωρίμανσης της μελέτης αρδευτικού δικτύου μεταφοράς νερού από το φράγμα Ασωπού για την άρδευση αγροτεμαχίων των Δήμων Βέλου-Βόχας Ν. Κορινθίας», με προϋπολογισμό 24.800€ και με Αναθέτουσα Αρχή τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κορινθίας.

– 2 –

Επιπλέον, το ΥΠΑΑΤ, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα των υποδομών άρδευσης, προχώρησε σε μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση, όπου για πρώτη φορά επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί με ενιαίο και συνεκτικό τρόπο ο προγραμματισμός των αρδευτικών έργων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε το Πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το ΥΠΑΑΤ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα Προγράμματα Αγροτική Ανάπτυξης 2014-2020 και 2023-2027.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

Leave a Reply