Το τελευταίο ριψοκίνδυνο χαρτί της κυβέρνησης – Δίνουν το κείμενο της συμφωνίας στη δημοσιότητα για να πιέσουν τους δανειστές

0

TREIS_463_355

Στο κείμενο που γράφουν στο Μαξίμου τα αγκάθια θα μπουν σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο
– Για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα πάρει πρωτοβουλίες μετά από διαπραγματεύσεις εντός του 2015
– Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει το κείμενο να σταλεί στο Brussels Group πριν τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ
– Η Αθήνα θεωρεί πως το ΔΝΤ δεν θα προβάλει βέτο στη συμφωνία αλλά εάν είναι αντίθετο, απλά δεν θα καταβάλει τη δόση του

Πλαίσιο συμφωνίας με τους Θεσμούς συντάσσει, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση. Στο κείμενο που βρίσκεται σε επεξεργασία, όπως αναφέρουν, καταγράφονται όλα τα σημεία στα οποία ως τώρα έχει υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς, ενώ τα «αγκάθια» αξιολογούνται και τοποθετούνται σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο.

Για ορισμένα από αυτά θα επιδιωχθεί η υπέρβασή τους με πολιτική απόφαση, ενώ κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα εργασιακό και ασφαλιστικό, θα προτείνεται η ανάληψη δεσμεύσεων για συζήτηση και διαπραγμάτευση στο μέλλον μεν, εντός του 2015 δε.

Το κείμενο της κυβέρνησης αναμένεται να αποτελέσει και την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα ¨κουμπώσει¨ η τελική συμφωνία.

Το κείμενο αυτό θα δοθεί πολύ σύντομα στο Brussels Group και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το κοινό κείμενο να είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί σφόδρα να υπάρξει αυτή η κατάληξη ούτως ώστε τα σημεία διαφωνίας να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην τριμερή Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ την προσεχή Δευτέρα, όπου όπως γίνεται αντιληπτό μπορεί να ληφθούν αποφάσεις στο υψηλότερο δυνατό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από άλλες πηγές οι οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί, το Brussels Group είναι ενήμερο για τη σύνταξη του κειμένου και για τα σημεία στα οποία έχει υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία ζητείται η γνώμη και των Θεσμών.

Αν, όμως, δεν υπάρξει ευτυχής κατάληξη τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται (κάποιοι λένε πως είναι αποφασισμένο) να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται με τα σημεία συμφωνίας και τις διαφωνίες όπως θα έχουν αποτυπωθεί λίγο πριν τη δημοσιοποίηση.

Οσον αφορά στη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, οι εκτιμήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν πως ύστερα και από την παρέμβαση των Αμερικανών θα επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία δεν θα βάλει βέτο και ενδεχομένως να μην καταβάλει τη δόση που του αναλογεί.

Στο σημείο αυτό η εκτίμηση ελέγχεται ως προς την ορθότητά της γιατί η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή το ΔΝΤ και ως προς αυτό οι Γερμανοί έχουν εκφράσει κάθετα την άποψή τους.

Τέλος για να έχουμε μία εικόνα για το κλίμα και την κατάσταση που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις θα σας μεταφέρουμε την παρομοίωση με το παλιό σύστημα της παράτασης και του ξαφνικού θανάτου στους ποδοσφαιρικούς αγώνας.

Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο που όποιος βάλει πρώτος γκολ θα είναι και ο νικητής, πράγμα που όμως εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο ατυχήματος.

Οσον αφορά στις πληροφορίες για αναφορές και στο χρέος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Ρίγα ο Τσίπρας απέσπασε από τη Μέρκελ και τον Ολάντ το «πράσινο» φως να γίνουν συζητήσεις και για το θέμα αυτό, συζητήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται σε ένα άλλο επίπεδο και όχι στο Brussels Group.

Leave a Reply