Το τελευταίο αντίο στην πάντα μαχητική Ειρήνη Ακαρεπη

0

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης στο Νεκροταφείο του Αιγίου συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρέτησαν την σ. Ειρήνη Αρμενάκα – Ακαρέπη.

Η συντρόφισσα Ειρήνη γεννήθηκε το 1953. Μεγάλωσε σε οικογένεια αντιστασιακών, στα χρόνια της δικτατορίας συμμετείχε στους φοιτητικούς αγώνες, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και μετά στο Κόμμα. Στην κομματική της πορεία ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης με συνέπεια και ανιδιοτέλεια στις Οργανώσεις της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Υπηρέτησε το Κόμμα, τις αρχές του και τον επαναστατικό του χαρακτήρα. Ανέπτυξε πλούσια δράση στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα καθώς και στην ΟΓΕ. Το φέρετρό της ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, του Κόμματος το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια, μέχρι το τέλος της ζωής της και τη συντρόφευε ο «Ριζοσπάστης». Στην τιμητική φρουρά, καθ’ όλη τη διάρκεια της κηδείας της, εναλλάσσονταν οι σύντροφοί της.

Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ, Δημήτρη Αρβανιτάκη, Κώστα Παρασκευά και Λουίζα Ράζου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, μέλη της Γραμματείας της ΚΕ, αντιπροσωπεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Στον επικήδειο λόγο του ο σ. Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε:

«Αποχαιρετούμε σήμερα μια συντρόφισσα, στέλεχος του Κόμματός μας, την συντρόφισσα Ειρήνη Αρμενάκα-Ακαρέπη, που υπηρέτησε τις αρχές και τους στόχους του Κόμματος. Όπως γράφει στο βιογραφικό της η ίδια: “Μέσα από την πορεία μου στο ΚΚΕ, έχω κατανοήσει πόσο προνομιούχοι άνθρωποι είμαστε ως μέλη του ΚΚΕ, γιατί μας εφοδιάζει με τη θεωρία και την πράξη του στην αντίληψη της εξέλιξης και της κίνησης της ανθρώπινης κοινωνίας, του κόσμου… «Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η ιστορία…»”. Η σ. Ειρήνη έδωσε σταθερά τη μάχη με το Κόμμα μας, την ιδεολογία μας, το δίκιο του λαού, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια με τον σύντροφο Φίλιππο Ακαρέπη.

Μεγάλωσε σε οικογένεια αντιστασιακών, ήρθε από μικρή σε επαφή με τις αγωνιστικές αξίες και ιδανικά. Πήρε το βάπτισμα του πυρός δρώντας ως φοιτήτρια του Χημικού, μέσα στην Αντι-ΕΦΕΕ και αργότερα στην ΚΝΕ. Πήρε μέρος στις λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις της περιόδου, στη Νομική και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Χημικό του Πανεπιστημίου της Αθήνας και συνέχισε κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στο Στρασβούργο. Ανέλαβε γραμματέας στην ΟΒ της ΚΝΕ που συγκροτήθηκε εκεί. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1976, οπότε και της έγινε πρόταση για να γίνει μέλος του ΚΚΕ. Ανέλαβε γραμματέας της ΚΟΒ Επιστημόνων και, παράλληλα, συνέβαλε στη συγκρότηση σωματείου στη φαρμακοβιομηχανία όπου δούλευε.

Το Σεπτέμβρη του 1977 διορίστηκε στην Κόρινθο. Συμμετείχε από διάφορες χρεώσεις στην ΚΟ Κορινθίας, αλλά και στο κίνημα, όπως γραμματέας της Αχτίδας στο Δημόσιο και την Κοινή Ωφέλεια, μέλος της ΝΕ Κορινθίας με χρέωση στη γυναικεία δουλειά και τον πολιτισμό. Το 1998 υποβάλλεται σε μεταμόσχευση νεφρού. Το 2000 ανέλαβε γραμματέας της ΝΕ Κορινθίας, όπου έμεινε ως το τέλος του 2008.

Το 2010 συνδέθηκε στην ΚΟ Αχαΐας και συμμετείχε στο Γραφείο Περιοχής της Οργάνωσης Πελοποννήσου. Μέχρι σήμερα ήταν στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και στην Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας, γραμματέας της ΚΟΒ Αιγίου. Παράλληλα, ήταν δραστήρια στην Ομάδα Γυναικών Αιγίου.

Συντρόφισσα, θα συνεχίσουμε την πάλη για τα ιδανικά και τους στόχους που μαζί τα παλέψαμε.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά σου, τον σύντροφο Φίλιππο, την κόρη σου συντρόφισσα Μαρία, το γαμπρό σου και τα εγγόνια σου».

Εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ, της οποίας η συντρόφισσα Ειρήνη υπήρξε γραμματέας για 8 χρόνια, την αποχαιρέτησε η σ. Κική Νανοπούλου και εκ μέρους της ΚΟΒ Αιγίου, στην οποία ήταν γραμματέας, η συντρόφισσα Κόνη Ηλιακοπούλου.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο της σ. Ειρήνης Αρμενάκα – Ακαρέπη αναφέρει:

«Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια της συντρόφισσας Ειρήνης Αρμενάκα – Ακαρέπη, που έφυγε πρόωρα κι αιφνίδια σήμερα από τη ζωή.

Η συντρόφισσα Ειρήνη Αρμενάκα γεννήθηκε το 1953. Μεγάλωσε σε οικογένεια αντιστασιακών. Εντάχθηκε στην ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ το 1973, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου. Το 1974 εντάχθηκε στην ΚΝΕ και το 1976 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης με συνέπεια και ανιδιοτέλεια στις Οργανώσεις της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Υπηρέτησε το Κόμμα, τις αρχές του και τον επαναστατικό του χαρακτήρα. Ανέπτυξε πλούσια δράση στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα καθώς και στην ΟΓΕ.

Μέχρι την τελευταία της πνοή υπήρξε πνεύμα ανήσυχο κι αγωνιστικό για τους σκοπούς και την πάλη του ΚΚΕ, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του Κόμματος.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Δευτέρα 2 Δεκέμβρη στις 16:00 στο νεκροταφείο Αιγίου και θα είναι πολιτική. Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της».

Τα θερμά τους συλλυπητήρια στον σύζυγό της σ. Φίλιππα και στην κόρη της σ. Μαρία, καθώς και σε όλους τους οικείους της εκφράζουν η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Leave a Reply