Το δημοψήφισμα της Ελλάδας… διχάζει τους Γερμανούς

0

KALPH_DHMOPSHFISMA_533_355

«Δεν γύρισε η Ευρωζώνη την πλάτη στην Ελλάδα αλλά μια πλειοψηφία του ελληνικού λαού από το ευρώ», δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, και απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα σε μόλις έξι μήνες προσέβαλε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στο έπακρο, όξυνε την οικονομική κρίση της χώρας και δίχασε βαθιά τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Μπόσμπαχ στο περιοδικό Focus και προειδοποίησε ότι «αυτή η ανεύθυνη πολιτική σε συνδυασμό με μια απολύτως απαράδεκτη και μάλιστα εχθρική ρητορική, δεν θα έπρεπε τώρα, σε καμία περίπτωση να επιβραβευθεί με περαιτέρω παραχώρηση των θεσμών ή ακόμη και με ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας δισεκατομμυρίων».

Ο συνάδελφός του Ραλφ Μπρίνκχαους, με δηλώσεις του στο ίδιο μέσο χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ δύσκολη», αλλά τόνισε ότι «βεβαίως θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτές τις γέφυρες και να είμαστε πρόθυμοι για συνομιλίες», για να προσθέσει: Απόψε το βράδυ όμως δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να τα βρούμε με αυτή την κυβέρνηση, η οποία θα αισθάνεται και δικαιωμένη». Αποφασιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για μεταρρυθμίσεις. «Αυτές δεν μπορούν να είναι πιο ελαφρές από ό,τι έχει συμφωνηθεί ως τώρα», επισήμανε ο κ. Μπρίνκχαους.

Ο Βουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρώην υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ κάλεσε τους Ευρωπαίους «επιτέλους να δράσουν με συνέπεια». «Η Ελλάδα σήμερα αποχαιρέτισε το ευρώ. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν η Αθήνα εξακολουθεί να επιθυμεί βοήθεια, πρέπει η κυβέρνηση Τσίπρα να βάλει στο τραπέζι προτάσεις», δήλωσε ο κ. Φρίντριχ στο Focus και πρόσθεσε ότι κατόπιν θα πρέπει να ασχοληθεί κανείς και με τον ρόλο της ΕΚΤ.

«Χαστούκι στο πρόσωπο όλων των Ευρωπαίων», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) Ούλριχ Γκρίλο και εκτίμησε ότι η κατάσταση για την Ελλάδα έγινε τώρα «ακόμη πιο δραματική». Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, o κ. Γκρίλο θεώρησε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλέον ως πιθανό. «Δεν επιτρέπεται να γίνουν σάπιοι συμβιβασμοί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατηθεί στην νομισματική ένωση με κάθε κόστος», τόνισε ο κ. Γκρίλο.

Leave a Reply