Το βιβλίο ωφελημένο από τα μνημόνια…

0

biblio

Μία από τις ελάχιστες αγορές που απελευθερώθηκαν ήταν η αγορά του βιβλίου. Τον περασμένο Ιούνιο η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε την «ενιαία τιμή του βιβλίου» δηλαδή ένα καθεστώς απαγόρευσης του ανταγωνισμού. Όλα τα βιβλιοπωλεία ήταν υποχρεωμένα να πουλάνε τις νέες εκδόσεις στην τιμή του εκδότη ή το πολύ-πολύ με 10% έκπτωση. Μεγαλύτερη έκπτωση απαγορεύονταν ακόμα κι αν το βιβλιοπωλείο ήθελε να την προσφέρει στις πελάτισσες και τους πελάτες του!

Χθες ο Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ξανακλείσει την αγορά του βιβλίου επαναφέροντας την ενιαία τιμή του βιβλίου. Όπως δήλωσε ο υπουργός: «Δεν ωφελήθηκε κανείς από την κατάργησή της».

Κανείς ε; Μάλιστα. Για να δούμε:

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα οι μεγάλες αλυσίδες/μεγάλα βιβλιοπωλεία αντέδρασαν ως εξής:

Ο Ιανός και ο Ελευθερουδάκης συνέχισαν να πωλούν τα βιβλία με 10% έκπτωση.

O Παπασωτηρίου η Πολιτεία και το Public έριξαν τις τιμές κατά 30% (το Public συνήθως αφαιρεί και ένα λεπτό από την τελική τιμή για να πουλάει λίγο φθηνότερα από τους άλλους δύο).

Και η Πρωτοπορία έριξε τις τιμές κατά 40%.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Χθες ζήτησα από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μου σε μεταπτυχιακό μάθημα να αγοράσουν ένα βιβλίο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Η τιμή του βιβλίου αυτού έχει ως εξής:

Ονομαστική τιμή: €20,00

Ιανός και Ελευθερουδάκης: €18,00

Πολιτεία, Παπασωτηρίου Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: €14,00

Public: €13,99

Πρωτοπορία: €12,00

Τι σημαίνει 30% και 40% έκπτωση για τους αναγνώστες; Δεν χρειάζεται να σας το εξηγήσω. Τι σημαίνει για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν έναν τρομακτικό εισοδηματικό περιορισμό; Επίσης δεν χρειάζεται να το αναλύσω.

Πράγματι κύριε Υπουργέ. Κανείς από τον εκδοτικό χώρο και τις μεγάλες αλυσίδες δεν ωφελήθηκε από τον ανταγωνισμό. Ωφελήθηκαν όμως οι καταναλωτές, δηλαδή οι αναγνώστες. Και ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι καταναλωτές, όσες/οι θέλουν αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν τα βιβλία της «ενιαίας τιμής».

Σας ενδιαφέρουν αυτοί οι πολίτες κύριε Υπουργέ ή μετά το γάλα η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή μας θα «προστατεύσει» και το «βιβλίο» εις βάρος των καταναλωτών;

Υ.Γ. Επειδή βέβαια όλα όσα γράφω πιο πάνω δεν πρόκειται να επηρεάσουν την τελική απόφαση του Υπουργείου και επειδή είμαι βέβαιος ότι θα δεχτώ και τις επιθέσεις των (να το πω διακριτικά) stakeholders στην αγορά του βιβλίου θα κάνω κάτι επιπλέον για να εκνευρίσω αυτούς και να βοηθήσω εσάς:

Αγοράστε όσο προλαβαίνετε, όσα βιβλία σχεδιάζετε να αγοράσετε πριν ξανακλείσει η αγορά! Επιβραβεύστε όσους έριξαν τις τιμές. Και αν μπορείτε: διαμαρτυρηθείτε για το κλείσιμο της αγοράς που θα ωφελήσει ελάχιστους και θα βλάψει όλους τους υπόλοιπους, δηλαδή εμάς.

Νομίζω δεν χρειάζεται να τονίσω ότι αν υπάρχει ένα post που θα πρέπει να διαδοθεί είναι αυτό. Share!

[η φωτογραφία από το Powell’s Books στο Hyde Park του Σικάγο – το βιβλιοπωλείο με τις μεγάλες προσφορές από το οποίο αγόρασα το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης μου]

Απάντηση