Την παράταση του ελληνικού προγράμματος ενέκρινε η γερμανική Βουλή

0

Την παράταση του ελληνικού προγράμματος ενέκρινε η γερμανική Βουλή

Μέρκελ: Πολύ καλύτερες οι προοπτικές στην Ελλάδα απ΄ ό,τι πριν από δύο χρόνια – Σόιμπλε: Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες

Την έγκριση της γερμανικής Βουλής πήρε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση στη χορήγηση δίμηνης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το Φεβρουάριο του 2015.

Οι Γερμανοί βουλευτές κλήθηκαν επίσης να δώσουν «κατ’ αρχήν έγκριση» σε μελλοντική προληπτική πιστωτική γραμμή, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας.

To αίτημα για την έγκριση της δίμηνης επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια ως και 12 μήνες, υπεβλήθη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα για να λάβει την προληπτική γραμμή θα πρέπει να πληροί επτά όρους, μεταξύ των οποίων να επιτυγχάνει πλήρως τους δημοσιονομικούς της στόχους, να βελτιώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, να υπάρχει ανάλυση του ελληνικού χρέους που είναι βιώσιμο εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις .

Επίσης, προϋποθέτει την βελτίωση της εξωτερικής θέσης της χώρας από πλευρά εξωτερικών συναλλαγών και την φερεγγυότητα των συστημικά σημαντικών τραπεζών.

Μέρκελ: Πολύ καλύτερες οι προοπτικές στην Ελλάδα απ΄ ό,τι πριν από δύο χρόνια

«Οι προοπτικές των πέντε χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, είναι πολύ καλύτερες απ’ ό,τι πριν δύο χρόνια» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συζήτηση για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. Όπως είπε, οι προοπτικές για την ανταγωνιστικότητα βελτιώνονται, παρά το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει υψηλή.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις όπως συμφωνήθηκε

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο αλλά πρέπει να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα να εφαρμόσει περισσότερες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι η προληπτική γραμμή στήριξης είναι το σωστό εργαλείο για την Ελλάδα, η οποία αν κι έχει ακόμα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της, είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι θεωρούσαν κι ότι θα μπορέσει να κάνει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Leave a Reply