Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα της δραχμής ???

0

DRAXMH_533_355

Ακόμη και το καλό σενάριο μιας συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young σε συνεργασία με την Oxford Economics προβλέπει πρωτοφανείς επιπτώσεις για τους πολίτες. Ένα Grexit θα σήμαινε αυτόματη μείωση κατά 50% των εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας και τεράστιες ελλείψεις σε αγαθά.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young, Πάνος Παπάζογλου “η μελέτη ολοκληρώθηκε τέλη Μαίου 2015 και ξεκίνησε τον Μάρτιο. Ο σκοπός υπήρξε να παράσχουμε πληροφόρηση σε ξένους επενδυτές για το τι θα σήμαινε εάν και εφόσον η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη”.

Η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα της δραχμής, σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young ακόμη και στο “καλό σενάριο” μίας συντεταγμένης εξόδου θα επιβάρυνε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πολύ μεγάλο κόστος και θα άφηνε τη χώρα γεωπολιτικά απομονωμένη.

Αμέσως με την εισαγωγή του νέου νομίσματος τα capital control θα επιβάλλονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ αμέσως θα γινόταν υποτίμηση κατά 50%. Η έκδοση ενός ενδιάμεσου χρηματοοικονομικού μέσου (π.χ. IOU) δεν θα είχε σταθερή αξία, ενώ το ο ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 15-20%. Ο πληθωρισμός θα εκτινασσόταν και η ανεργία θα αυξανόταν τουλάχιστον κατά 30%, κατά το πρώτο διάστημα της υιοθέτησης του νέου νομίσματος. Θα υπήρχε μείωση μισθών, πιστώσεων και επενδύσεων και σε όρους ευρώ, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να ανακτήσει ποτέ την πρότερη δυναμική της. Η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, θα επηρέαζε ιδιαίτερα τις πληθυσμιακές κατηγορίες με χαμηλό και σταθερό εισόδημα. Ενδεικτικό είναι το ό,τι με την έξοδο από το ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα θα έπεφτε από τις 17.000 που είναι σήμερα κατά μέσο όρο στις 11.000 ευρώ/έτος, ενώ παράλληλα θα α αυξάνονταν υπέρμετρα οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.

newsit

Απάντηση