Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν παραλείπουμε ένα γεύμα;

0

geyma

Ή, το πρωινό μας αποτελείται μόνο από ένα ποτήρι πράσινου χυμού, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουμε από αυτό να πάρουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που δεν μας προσφέρουν το γάλα και τα δημητριακά.

Ωστόσο, το αίσθημα της πείνας και η έλλειψη ενέργειας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά το τι συμβαίνει στο σώμα μας, όταν αποφασίζουμε να παραλείψουμε κάποιο γεύμα.

Ας δούμε λοιπόν τί γίνεται πραγματικά στο εσωτερικό του σώματός μας.

Αρχικά, παρακάμπτοντας ένα και μόνο γεύμα, προκαλούμε την ραγδαία πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μας.

Η ζάχαρη αποτελεί το καύσιμο του οργανισμού μας και αν δεν κυκλοφορεί στις σωστές ποσότητες, κάθε όργανο του σώματός μας επηρεάζεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθουμε κουρασμένοι και καταπονημένοι.

Επίσης, όταν δεν αποκτάμε νέες θερμίδες, το σύστημά μας μπαίνει σε “κατάσταση πείνας” προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια.

Ο μεταβολισμός μας επιβραδύνει, με αποτέλεσμα το φαγητό που τελικά λαμβάνουμε να μην χρησιμοποιείται αποτελεσματικά. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλός μας είναι ο επόμενος που επηρεάζεται. Χωρίς μια σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών, η πνευματική και συναισθηματική λειτουργία μας αλλάζει.

Μοιάζουμε μπερδεμένοι και γίνόμαστε κυκλοθυμικοί και οξύθυμοι. Όταν φάμε μετά από 8 ή περισσότερες ώρες, το σώμα μας τότε νιώθει μία ανακούφιση, αλλά είναι μόνο παροδική.

Ο μεταβολισμός μας παραμένει χαμηλός, αφού δεν γνωρίζει πότε θα έχει πάλι την επόμενη προμήθεια θερμίδων, ενώ το σάκχαρο στο αίμα μας πέφτει για ακόμα μία φορά. Εάν συνεχίσουμε μάλιστα να παραλείπουμε κάποιο γεύμα συστηματικά, τότε το σώμα μας μπορεί να στραφεί στους μύες για να αποκτήσει τα απαραίτητα για αυτό καύσιμα, ρίχνοντας περισσότερο το μεταβολισμό μας και την ενέργεια μας.

Το συμπέρασμα: Η παράλειψη ενός γεύματος όχι μόνο καταστρέφει τον οργανισμό μας, αλλά και συνωμοτεί εναντίον μας, καθυστερώντας το μεταβολισμό μας και προκαλώντας μας ένα αίσθημα πείνας, στο οποίο είναι δύσκολο να αντισταθούμε. Ποιάείναι η έξυπνη στρατηγική που μπορούμε  να ακολουθήσουμε;

Να χάσουμε κιλά τρώγοντας μικρότερα, υγιεινά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Να προσπαθούμε πάντα να τρωμε τροφές υψηλής ποιότητας, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.Άπαχη πρωτεΐνη σε συνδυασμό με υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως και μερικά μονοακόρεστα καλά λιπαρά.

Να μην ξεχνάμε να κάνουμε συχνά γυμναστική, ώστε να καίμε και περισσότερες θερμίδες. Όταν χάνουμε θερμίδες αργά, διατηρώντας σε υψηλά ποσοστά την πρόσληψη της τροφής μας, το σύστημά μας μόλις που μπορεί να διακρίνει την αλλαγή, ενώ θα είμαστε και λιγότερο ταλαιπωρημένοι κατά την διάρκεια της προσπάθειάς μας.

Πηγή www.shape.gr

Leave a Reply