Τι προβλέπει το σχέδιο των δανειστών – Ποιοι θα επωμιστούν τα μέτρα €5,8 δισ. της συμφωνίας

0

ImageHandler (2)

Σε 5,8 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει ο “λογαριασμός” σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές στις Βρυξέλλες, ενώ εκτιμάται ότι μεταξύ της ελληνικής πρότασης και εκείνης των πιστωτών, η διαφορά ενέρχεται σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να επωμιστούν αγρότες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πρόταση Γιουνκέρ που επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προβλέπει ότι οι αγρότες θα φορολογηθούν με υψηλότερους συντελεστές με στόχο την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ. Αν και στο 7σέλιδο σχέδιο δεν γίνεται επαρκής ανάλυση, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αναλυτικό σχέδιο των 24 σελίδων, προτείνεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 33% από 13% που είναι σήμερα.

Η πρόταση αυτή δεν αποκλείεται να επεκταθεί για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα προτείνεται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα όπως για παράδειγμα στο επίδομα θέρμανσης και γενικότερα όλες οι απαλλαγές που σχετίζονται με τα πετρελαιοειδή και αφορούν στοχευμένους κλάδους της οικονομίας. Επίσης προτείνεται η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα το σχέδιο των δανειστών προβλέπει τα εξής:

  • Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τις αγρότες. Να φορολογούνται οι αγρότες με συντελεστή 33%. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση των επιστροφών ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και οι επιστροφές ΦΠΑ. Επίσης συστήνουν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ. Στόχος είσπραξης τα 500 εκατ. ευρώ.

  • Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καπνό και πετρελαιοειδή καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Επίσης συστήνουν την υιοθέτηση μέτρων για την είσπραξη του ΦΠΑ. Από τα ανωτέρω μέτρα υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ το 2015.

Leave a Reply