Τι λένε τα νούμερα για τις δηλώσεις Πνευματικού;

0

Μετά τις μεσημεριανές δηλώσεις του κου Πνευματικού ότι το κόστος στο Δήμο Κορινθίων ανέρχεται στα 100 ευρώ ανά τόνο κάναμε μια τεκμηριωμένη έρευνα και βρήκαμε στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Κορινθίων τα παρακατω:

Δαπάνες του Δήμου Κορινθίων για τη διαχείριση των απορριμμάτων με στοιχεία από τον προϋπολογισμό του Δήμου Κορινθίων έτους 2014.

image

Για το 2014 με όγκο απορριμμάτων 20.984 τόνους προκύπτει ένα κόστος διαχείρισης 135 Ευρώ / τόνο”.

Οι διαπιστώσεις είναι απλές:

1) Το κόστος ανά τόνο δεν είναι περί τα 100 ευρώ όπως δήλωσε ο κος Δήμαρχος αλλά 135 ανά τόνο δηλαδη 35% παραπάνω.. .

2) Το κόστος δεν είναι δύο εκατομμύρια όπως ευρώ δήλωσε ο κος Δήμαρχος αλλά 2.835.899,54.

3) Ο κος Δήμαρχος δεν ανέφερε ότι υπάρχει και ένα τέλος ταφής σε ΧΥΤΥ της τάξης των 35 ευρώ ανά τόνο. Δηλαδή εάν ο Δήμος Κορίνθου φτιάξει “δικό” του ΧΥΤΥ τότε θα πρέπει να πληρώνει ως τέλος (φόρος τελικής διάθεσης) εξτρά 35 ευρώ ανά τόνο (ξέχωρα από τα κόστη επένδυσης και λειτουργικά του ΧΥΤΥ).

4) Το κόστος διάθεσης των υπολειμμάτων (σύμμεικτα δεν θα γίνονται δεκτά βάση Κοινοτικής νομοθεσίας) σε ΧΥΤΥ, ή έστω παράτυπα και προσωρινά σε ΧΥΤΑ  θα επιφέρει ένα ελάχιστο κόστος, επιπρόσθετο του προαναφερθέντος τέλους, στον Δήμο των 30 ευρώ ανά τόνο. Το κόστος αυτό προοδευτικά θα αυξάνεται όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία αφού στόχος της Ε.Ε. είναι η εκτροπή από ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ (είναι η έσχατη λύση τελικής διάθεσης).

5) Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει αρχικά ένα επιπλέον κόστος 65 ευρώ ανά τόνο εάν ο Δήμος κάνει μόνος του την τελική διάθεση σε ΧΥΤΑ/Υ. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Δεν έχουν προσμετρηθεί τα συνολικά κόστη διαχείρισης – επεξεργασίας του Δήμου (διαχωρισμός συμμείκτων – κομποστοποίηση), τα κόστη νέου προσωπικού για την διαχείριση-επεξεργασία, κόστη επένδυσης ΧΥΤΑ/Υ, εξοπλισμού, διαχείρισης στραγγιδίων, κλπ.) που με βάση ρεαλιστικούς υπολογισμούς θα είναι πολύ πάνω από 120 ευρώ τον τόνο (εξτρά από τα σημερινά 135) . 

Άρα το συνολικό με ρεαλιστικούς υπολογισμούς, (ελάχιστο) Δημοτικό κόστος θα ήταν: 65 + 120 + 135 = 320 ευρώ ανά τόνο.  

Και αυτό γιατί ο Δήμος δεν έχει την ευελιξία ενός ιδωτικού φορέα και ούτε έχει το λεγόμενο “economy of scale” που μία συνολική περιφερειακή επένδυση (ΣΔΙΤ) μπορεί να πετύχει και να συμπιέσει ανελαστικά και λειτουργικά κόστη. 

Ήδη ο Δήμος Κορινθίων απασχολεί περίπου 100 άτομα στον τομέα καθαριότητας και αποκομιδής (συλλογής και μεταφοράς σε χωματερές) χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα καθαριότητας και ανακύκλωσης. Η δε κομποστοποίηση είναι τραγική.

6) Το ΣΔΙΤ που οπως μας λενε θα κοστίζει περίπου 65 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ θα καλύπτει όλα τα παραπάνω έξοδα. Μοναδικό επιπρόσθετο κόστος για τον Δήμο Κορινθίων είναι η μεταφορά συμμείκτων σε σταθμό μεταφόρτωσης της ΣΔΙΤ.Ένα μεταφορικό κόστος που έτσι και αλλιώς θα είχε αφου θα πρεπει να τα πηγαινει σε ΧΥΤΑ.

Η λύση  για οικονομική  διαχείριση  είναι διαλογη στην πηγή.
Ολα τα αλλα ειναι κοστοβορα και η λυση μιας ΤΕΡΝΑ καλυτερη απο τα ΤΕΡΝΑΚΙΑ που θέλουν να κάνουν οι Δήμαρχοι γιατι δε θα εχουν και οικονομία κλίμακας.

Θυμιος Τσαρμπος

Leave a Reply