Τι είδε ο Αλέκος στην Γερμανία; (άρθρο του Νότη Λεκκα)

0

image

Λοιπόν έμαθα ότι επισκεφτήκαμε πρόσφατα την ίδια πόλη με τον Δήμαρχο Κορινθίων βέβαια σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Ο Αλέκος είδε μια πόλη κούκλα χωρίς κάδους μετακινούμενους με μεγάλους δρόμους κ μεγάλα πεζοδρόμια, συγκοινωνία φοβερή με τραμ να διασχίζει όλη την πόλη, πεζοδρόμια αντιολισθητικά με σκουρα χρώματα ταιριάζοντας με το περιβάλλον της πόλης.

Υγειονομικό με αρμοδιότητες πολλές που εδώ στην ουσία είναι ανυπαρκτο.Βέβαια από ότι μας έλεγαν, το υγειονομικό μπορούσε να σε γράψει για το αποτσίγαρο ή για το σκουπίδι που θα πετάξεις κάτω κ η αστυνομία έγραφε κλήσεις όχι με μηχανές υψηλου κυβισμου κ αυτοκίνητα αλλά με σκουτερ(το είδα με τα μάτια μου).

Τα σκουπίδια τα πετάγαν ξεχωριστα σε σταθερούς καδους,άλλος κάδος για το χαρτί, άλλος κάδος για το πλαστικο κ.τ.λ..Βέβαια αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι τα χρησιμοποιημένα χαρτια υγείας τα έριχναν στην λεκάνη κ αυτά πήγαιναν στην αποχετευση.

Το Ντίσελντορφ όμως είναι μια πόλη 500.000 ανθρώπων.Μια πόλη που οι πολυκατοικίες δεν είχαν μπαλκόνια παρα μόνο ελάχιστες κ μία πόλη κάπως ακριβή.Το Σάββατο στην παλιά πόλη που εκεί μαζευόταν ο κόσμος για διασκεδάση(μου έλεγαν πως μόνο Σάββατο γινεται αυτό) είδα ένα πρόσωπο πόλης όχι ιδιαίτερα ήσυχο λόγο έξαλης ζωής των διασκεδαζόμενων που μου χάλασε την εικόνα που είχα αποκτησει για την πόλή!
Το θέμα όμως είναι ότι τα υπολείμματα του Σάββατου ως δια μαγείας είχαν εξαφανιστεί την Κυριακή.

Κάπου όμως είδα κ ένα εργοστάσιο και ρώτησα αν όντως είναι αυτο το περίφημο εργοστάσιο σκουπιδιών των Γερμανικών πόλεων. Μου απάντησαν ότι  ήταν εργοστάσιο ανακύκλωσης.Να επισημάνω ότι όντως το εργοστάσιο αυτό ήταν μέσα στην πόλη κ σε περιοχή αρκετά καλή.

Δεν ξέρω αν μπορεί η πόλη μας να γίνει έτσι αλλά αυτό σίγουρα που πρέπει να γίνει ειναι η αλλαγή νοοτροπίας από εμας τους ίδιους στο θέμα της ανακύκλωσης αλλά και σε θέματα σεβασμού στο περιβάλλον κ όχι μόνο.Ίσως όμως και ο Δήμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα και γενικά να μην μένει άπραγος σε τέτοια θέματα.Η πόλη μας αξίζει πολλά, εμείς όμως τι κάνουμε γι αυτό?

Leave a Reply