Τι αλλάζει με το νέο Σύνταγμα: Ψήφος στους απόδημους – Απομονωμένος με το «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ

0

Απομόνωση σε όλα σχεδόν τα κρίσιμα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με βασικότερο την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που καταψήφισε, κατέγραψε για τον ΣΥΡΙΖΑ το τελικό αποτέλεσμα της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση στέρησε από την Βουλή την ιστορική ευκαιρία να εγκρίνει με την σύμφωνη γνώμη 300 βουλευτών την συναινετική πρόταση της ΝΔ για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού καθώς ήταν το μόνο κόμμα που γύρισε την πλάτη στην διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους έλληνες του εξωτερικού. Υπέρ της ρύθμισης η οποία συντάχθηκε μετά από έντονες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και κυρίως μετά την ενσωμάτωση όλων των προαπαιτούμενων που έθεσε ο Περισσός και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ψήφισαν 212 βουλευτές από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κεντρικού καταστατικού χάρτη της χώρας αποτύπωσε για μια ακόμα φορά την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσαρμοστεί σε κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες. Καθ’ όλη την πορεία της συνταγματικής αναθεώρησης που ξεκίνησε από την προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή και ολοκληρώθηκε στην παρούσα αναθεωρητική, η Κουμουνδούρου προτίμησε την στείρα οχύρωση σε παρωχημένες ιδεοληψίες από το να τολμήσει γενναίες αλλαγές που αποτελούν ώριμα αιτήματα της κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό εμπόδισε την αναθεώρηση των άρθρων για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και την προστασία του περιβάλλοντος και επιχείρησε να ανατρέψει τις διατάξεις για την ψήφο των απόδημων, την παροχή εγγυημένου εισοδήματος κ.α.

Παράλληλα, η πλειοψηφία της ΝΔ κατάφερε να αποσπάσει ευρεία ψήφο εμπιστοσύνης για την αλλαγή κρίσιμων διατάξεων.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αλλά και η διαδικασία που προηγήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες έδειξε πως η ΝΔ πέτυχε ευρύτερες συναινέσεις ακόμα και με παραδοσιακούς ιδεολογικούς αντιπάλους όπως το ΚΚΕ χάρη κυρίως στις εκατέρωθεν υποχωρήσεις που ούτως ή άλλως επιβάλλει η συνταγματική αναθεώρηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ρυθμίσεις για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ζητήματα που δείχνουν το «άνοιγμα» της κυβέρνησης προς το κέντρο το οποίο φαίνεται ότι αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε οπισθοχώρηση προς παλαιότερες αριστερίστικες ιδεοληψίες. Την ίδια ώρα και παρά την έκκληση που απηύθυνε προς τα αριστερά του ο Αλέξης Τσίπρας, οι προτάσεις της Κουμουνδούρου που αφορούν θέματα της ιδεολογικής της ατζέντας δεν στηρίχθηκαν ούτε από το ΚΚΕ καθώς φαίνεται ότι δεν συγχωρούν τον περιορισμό των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που επέφερε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ψήφος απόδημων και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά πάντως με την ψήφο των απόδημων η Βουλή πραγματοποίησε χθες με την Αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου 54 το πρώτο αναγκαίο βήμα. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την διευκόλυνση των ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους απαιτείται και η ψήφιση από 200 βουλευτές του εφαρμοστικού νομοσχεδίου που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπερ των προωθούμενων διατάξεων που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση είναι οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ ενώ περιμένουν περαιτέρω διευκρινήσεις οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25 για να επαναληφθεί η ευρύτατη πλειοψηφία που καταγράφηκε στην ψηφοφορία της Δευτέρας. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ευκαιρία εως την ψήφιση του νομοσχεδίου να επεξεργαστεί εκ νέου την θέση του προκειμένου να μην απαξιωθεί οριστικά στα μάτια των ελλήνων του εξωτερικού την στιγμή δε που φαίνεται πως αποκτούν την δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

πηγη

Απάντηση