Θρίλερ με την προεδρική εκλογή – Μετά το Eurogroup οι ανακοινώσεις

0

Θρίλερ με την προεδρική εκλογή - Μετά το Eurogroup οι ανακοινώσεις

Επικρατέστερος ο Αβραμόπουλος, ένσταση από Λαφαζάνη, απροθυμία από Γιούνκερ να αλλάξει επίτροπο – Την Τρίτη η ανακοίνωση του πρωθυπουργού μετά από διαβούλευση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την εμπλοκή που προέκυψε το βράδυ της Κυριακής με την αναβολή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση της απόφασης του πρωθυπουργού μετατίθεται για την Τρίτη το πρωί και τελεί σε συνάρτηση με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στις διαπραγματεύσεις στο σημερινό Eurogoup και το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί. Το βράδυ της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι να ανακοινώσει την πρότασή του για τον υποψήφιο αμέσως μετά την έκβαση του κρίσιμου Eurogroup που διεξάγεται το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.  Την απόφασή του θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Τρίτη. Η ψηφοφορία στη Βουλή θα διεξαχθεί την Τετάρτη 18/2».

Διαβουλεύσεις και παρασκήνιο

Την Παρασκευή το βράδυ και ενώ ήταν σε εξέλιξη το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ο υπουργός Επικρατείας σε συζήτηση με δημοσιογράφους προανήγγειλε ότι η ανακοίνωση του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε ότι η υποψηφιότητα επρόκειτο να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το βράδυ της Κυριακής. Εκκλήθη μάλιστα και συνεργείο της Δημόσιας Τηλεόρασης προκειμένου να μεταδωθεί απευθείας η δήλωση του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας υπήρξε επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε η συνεννόηση ακόμη και για τις δηλώσεις που θα έκανε ο πρωθυπουργός και την απάντηση-αποδοχή της πρότασης του Επιτρόπου της χώρας μας. Το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο κ. Πάνος Καμμένος ο οποίος χωρίς να προβάλλει βέτο για τον κ. Αβραμόπουλο «έριξε» και το όνομα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Πάντως ο κ. Καμμένος δεν έχει πρόβλημα ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας καταλήξει σε πρόσωπο από την Αριστερά.

Εμπλοκή όμως προέκυψε από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες έλεγε στους συνεργάτες του ότι «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο κ. Αβραμόπουλος». Στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα φέρεται να διαφώνησε τόσο με το πρόσωπο, όσο και με τη διαδικασία και τον χρόνο της ανακοίνωσης. Βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Λαφαζάνης έδειξε εκνευρισμένος και ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι βέβαιο το όνομα του υποψηφίου. Συναντήσεις είχε ο κ. Τσίπρας με τον γραμματέα του κόμματος κ. Δημήτρη Βίτσα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Νίκο Φίλη. Επίσης είχε τηλεφωνικές επαφές και με άλλους υπουργούς του και στελέχη που εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος επίσης περιμένει την απόφαση του πρωθυπουργού. Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να μην επιθυμεί μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου γιατί θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και θα πρέπει να κάνει ανασχηματισμό αφού δεν προτίθεται να δώσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο στην χώρα μας στον νέο Επίτροπο που θα προτείνει ο κ. Τσίπρας. Πάντως ήδη από την Παρασκευή από το περιβάλλον του  κ. Αβραμόπουλου διέρρεε σε αντίθετη κατεύθυνση ότι ο κ. Γιούνκερ δεν έχει προβλήμα.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είχε ανακοινωθεί ότι για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας επρόκειτο να συγκληθεί την Τετάρτη που μας πέρασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Λόγω της συνάντησης με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ και μετά της αναχώρησης του κ. Τσίπρα για τις Βρυξέλλες η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την Παρασκευή και στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι το θέμα θα κλείσει το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε παρανόηση λόγω του ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις Βρυξέλλες όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις ενόψει του κρίσιμου Eurogrοup.

Η διαπραγάτευση επηρεάζει την υποψηφιότητα

Ακόμη και τώρα η επικρατέστερη επιλογή είναι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ωστόσο δεν είναι βέβαιο. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όλοι συμφωνούν ότι τελικώς θα επικρατήσει η απόφαση του πρωθυπουργού. Από την πλευρά του κ. Καμμένου εκτός από την κυρία Μπακογιάννη έχει προταθεί και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος που δεν έχει αποκλειστεί. Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον προτιμούν από τον κ. Αβραμόπουλο.

Από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλα ονόματα όπως της κυρίας Ιωάννας Καρυστιάνη και του κ. Μανώλη Δρεττάκη ενώ υποστηρικτές έχει η παλαιότερη πρόταση για τον κ. Κώστα Γαβρά. Τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η τελική επιλογή θα είναι συνάρτηση της εξέλιξης του σημερινού Eurogroup. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι πιθανότητες να ληφθεί απόφαση σήμερα είναι ελάχιστες και ότι οι πιέσεις και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με το ενδεχόμενο ρήξης να μην μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο εκτιμούν ότι μετά το σημερινό Eurogroup θα φανεί προς ποια κατεύθυνση πάνε τα πράγματα και το τοπίο που θα διαμορφωθεί θα επηρεάσει και την επιλογή του προσώπου. Μία διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές ευνοεί την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, αντίθετα μία προοπτική συγκρουσιακής παρατεταμένης διαπραγμάτευσης ευνοεί μία αριστερή υποψηφιότητα.

Leave a Reply