Θεσσαλονίκη: Λιποθυμίες και ένταση σε διανομή τροφίμων

0

Εικόνες που προκαλούν θλίψη και προβληματισμό στην Ελλάδα του 2016, σε διανομή τροφίμων στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με τους υπεύθυνους της διανομής να καθυστερούν, την οργάνωση να είναι ανύπαρκτη και τους χιλιάδες άπορους που έχουν συγκεντρωθεί να παιρνούν δύσκολες ώρες, στις ουρές της οργής. Όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ Άρης Κουτσιούκης στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στα Parapolitika 90,1 άτομα λιποθύμησαν από την εξάντληση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. Οι χιλιάδες που συνωστίζονται για μια σακούλα τρόφιμα και λίγο κοτόπουλο, σπρώχνονται και φωνάζουν για να προχωρήσουν, με τους υπεύθυνους της διανομής να δείχνουν να τα έχουν χαμένα.

ΦΩΤΟ NEWSIT.GRΦΩΤΟ NEWSIT.GR
ΦΩΤΟ NEWSIT.GRΦΩΤΟ NEWSIT.GR
ΦΩΤΟ NEWSIT.GRΦΩΤΟ NEWSIT.GR
ΦΩΤΟ NEWSIT.GRΦΩΤΟ NEWSIT.GR

Για να συγκρατήσουν τον κόσμο οι υπεύθυνοι έβαλαν κάγκελα μπροστά από το σημείο της διανομής αλλά αυτό άναψε τα αίματα. Οι άποροι τα έριξαν, κάποιοι προσπάθησαν να πλησιάσουν τους πάγκους που είχαν στηθεί, με τους υπεύθυνους να διακόπτουν για λίγο τη διανομή μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη και να φτάσουν στο σημείο αστυνομικοί. Ωστόσο η ζέστη στάθηκε ο μεγαλύτερος παράγοντας εκνευρισμού για χιλιάδες πολίτες όλων των κατηγοριών και κυρίως για τους ηλικιωμένους, αφού οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές. Επιπλέον κάποιοι ανέφεραν ότι αρκετά τρόφιμα ήταν «χτυπημένα» και σε όχι καλή κατάσταση.

ΦΩΤΟ NEWSIT.GRΦΩΤΟ NEWSIT.GR
ΦΩΤΟ NEWSIT.GRΦΩΤΟ NEWSIT.GR

Η διανομή τροφίμων για δικαιούχους του ΤΕΒΑ από τον δήμο Θεσσαλονίκης, ήταν προγραμματισμένη για τις 09:00 το πρωί. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο σημείο αλλά εκεί δεν ήταν κανείς. Λίγο αργότερα υπεύθυνος, ενημέρωσε τους δικαιούχους, ότι δεν έχουν φτάσει τα φορτηγά με τα τρόφιμα και για αυτό το λόγο θα αργήσει η διανομή. Ωστόσο στο σημείο της διανομής, στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ, από πολύ νωρίς έχει μαζευτεί πάρα πολύ κοσμός, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

Η συγκεκριμένη διανομή τροφίμων στους άπορους, γίνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».

Η ενημέρωση των δικαιούχων του προγράμματος πραγματοποιείται από κάθε Εταίρο της Κοινωνικής Σύμπραξης, με κάθε πρόσφορο μέσο (ΜΜΕ, SMS, τηλέφωνα, κ.ά.) Οι δικαιούχοι κατά την προσέλευσή τους είναι αναγκαίο να προσκομίζουν το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριό τους, την αίτηση ΗΔΙΚΑ-ΤΕΒΑ και εξουσιοδότηση, σε περίπτωση που δεν παραλαμβάνουν αυτοπροσώπως τα είδη. Στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενημερώθηκαν 9.196 άτομα με sms.

ΦΩΤΟ NEWSIT.GRΦΩΤΟ NEWSIT.GR
ΦΩΤΟ NEWSIT.GRΦΩΤΟ NEWSIT.GR

«Σήμερα είναι η τρίτη διανομή που γίνεται στα πλαίσια υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους. Είναι η σύμπραξη συνολικά του ανατολικού τομέα της Θεσσαλονίκης, έχοντας συνεργασία και με άλλους δήμους της ανατολικής πλευράς της πόλης. Είχαμε ένα πρόβλημα με τη διανομή του τυριού, γιατί υπήρξε αβαρία στο φορτηγό. Ομως, σύντομα λύθηκε. Χρειαζόταν μόνο λίγη υπομονή. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα τελειώσει η διαδικασία αν δεν πάρουν τρόφιμα όλοι οι δικαιούχοι. Να επισημάνουμε ότι τρόφιμα παίρνουν μόνο όσοι δικαιούνται» ανέφερε η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για την κοινωνική πολιτική του δήμου, Καλυψώ Γούλα.

πηγη

Leave a Reply