Θερμαινόμενες βιτρίνες τροφίμων: Σε ποια θερμοκρασία και με ποιον τρόπο πρέπει να λειτουργούν;

0

Βιτρίνες τροφίμων αρτοποιού / Unsplash.com

Οι θερμαινόμενες βιτρίνες τροφίμων έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να διατηρούν ζεστά τα μαγειρεμένα φαγητά και άλλα προϊόντα, όπως τα σφολιατοειδή και τα γλυκά. Έτσι, μπορούν να παραμείνουν σε αυτές για πολλή ώρα χωρίς να αλλοιωθούν, έτοιμα προς πώληση στους πελάτες που έχουν άμεση οπτική επαφή με αυτά. Επιπλέον, στις βιτρίνες αυτές το φαγητό παραμένει σε σταθερή θερμοκρασία χωρίς αυξομειώσεις, κάτι που του επιτρέπει να διατηρήσει τη ζουμερή υφή του χωρίς να καίγεται ή να ξεραίνεται η επιφάνειά του.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης ότι οι θερμαινόμενες βιτρίνες έχουν όρια στη διατήρηση των τροφίμων. Χωρίς την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας για ορισμένο χρονικό διάστημα, δυστυχώς είναι πιθανή η αλλοίωση των τροφίμων.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω:

  • Η θερμαινόμενη βιτρίνα πρέπει να λειτουργεί συνεχώς σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60 βαθμών Κελσίου. Για να είστε σίγουροι ότι όντως τη διατηρεί, καλό είναι να έχετε θερμόμετρο ακριβείας που θα το ελέγχετε τακτικά ή θα σας ειδοποιεί αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το επιθυμητό όριο. Υπάρχουν και βιτρίνες με ενσωματωμένο θερμόμετρο και ψηφιακούς δείκτες που επιτρέπουν την ανίχνευση της εσωτερικής θερμοκρασίας εύκολα και γρήγορα.
  • Τα τρόφιμα πρέπει να έχουν θερμανθεί πριν τοποθετηθούν στη βιτρίνα. Μπορεί να έχουν μόλις μαγειρευτεί ή να έχουν ζεσταθεί σε συμβατικό φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων σε θερμοκρασία τουλάχιστον 75 βαθμών Κελσίου. Ας θυμηθούμε ότι οι θερμαινόμενες βιτρίνες δεν έχουν σχεδιαστεί για να θερμαίνουν τα τρόφιμα, αλλά μόνο για να τα διατηρούν ζεστά. Αν το φαγητό μπει κρύο στη βιτρίνα, θα παραμείνει σχετικά κρύο. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην είναι έτοιμο και ελκυστικό προς πώληση, αλλά και να έχει αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη μικροβίων.
  • Η ιδανική θερμοκρασία στη βιτρίνα διαφέρει από τρόφιμο σε τρόφιμο. Τα σφολιατοειδή πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία 60 βαθμών, ενώ τα μαγειρεμένα φαγητά με κρέας, τυριά και λαχανικά τουλάχιστον στους 80 βαθμούς.
  • Στο τέλος της ημέρας, τα ζεστά τρόφιμα πρέπει να απομακρυνθούν από τη βιτρίνα και να κρυώσουν για περίπου μία με μιάμιση ώρα, πριν τοποθετηθούν στο ψυγείο, δηλαδή γύρω στους 5-8 βαθμούς. Διαφορετικά, αν δηλαδή η μετάβαση γίνει απότομα, θα αλλοιωθεί η σύσταση και η υφή τους και θα αναπτύξουν υγρασία.
  • Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να θερμαίνονται τα τρόφιμα περισσότερες από μία φορά. Η συνεχόμενη θέρμανση και ψύξη προκαλεί την ξήρανση της επιφάνειάς τους, αλλά και αυξάνει τις πιθανότητες για αλλοίωση των τροφίμων και ανάπτυξη μικροβίων.

Μάθετε περισσότερα στον Οδηγό αγοράς βιτρινών τροφίμων της KitchenPRO.gr.

Leave a Reply