Θα λύσει το πρόβλημα με τσαμπουκάδες ο Αλέκος ;

1

img_1335-2.jpg

Το ζήτημα των απορριμμάτων δεν έχει λυθεί ποτέ και από κανένα δήμαρχο παρά το γεγονός ότι τα σκουπίδια επηρεάζουν άμεσα την υγεία των ανθρώπων, την οικονομία του δήμου, τον τουρισμό κλπ.
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι δήμαρχοι δεν έλυσαν ποτέ το ζήτημα σκουπίδια είναι δύο :

Τα σκουπίδια δεν είναι έργο βιτρίνας και δε φέρνουν ψηφους. Αντιθέτως όπως και να πας να το λύσεις έχεις φθορά πολιτική αφου κάπου πρέπει να πάνε και εκεί θα βγουν στα κάγκελα οι ψηφοφόροι της περιοχής…

Ο δεύτερος λόγος αφορά το γεγονός ότι τα σκουπίδια παράγονται από τους δημότες και χωρίς τη συνεργασία τους το πρόβλημα δε λύνεται παρά μόνο με λεφτα…

Πολλά λεφτά όμως…Μεγάλα έργα από περιφέρεια και κυβέρνηση τα οποία κοστίζουν και για να γίνουν αδειαζουν την τσέπη του δημότη κάθε φορά που πληρώνει δημοτικά τέλη.

Η ανακύκλωση που μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών προϋποθέτει εκπαίδευση και συνεργασία δήμου και δημοτών.  Η κομποστοποίηση απέτυχε παταγωδως όπως και επίσημα δηλωσε ο κ. Ραψωματιώτης αλλά λίγο πολυ το γνωρίζαμε όσοι πηγαίναμε να κάνουμε την προσπάθεια και βλέπαμε μέσα στον κάδο απο μπαταρίες ως σίδερα. Παράλληλα ήταν και η εικόνα του απορριμματοφόρου να τα μαζεύει όλα μαζί κατι που κάθε αλλο παρα στήριξη δείχνει οπως και η εικόνα του κάδου με κίτρινο καπάκι δίπλα στο μπλε και κανέναν αλλο δίπλα που στην ουσία μετατρέπει τον κάδο κομποστοποίησης σε κάδο σκουπιδιων.

Σε αυτο προσθέστε την έλλειψη ενημέρωσης, στην ανακύκλωση υπήρχε τεράστια καμπάνια (για να πάρουν κάνα ψιλό και τα ΜΜΕ) , αλλα και ελλειψη συνεργασίας του δήμου με τους δημότες.

Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι ειδικά στο δήμο Κορινθίων,  για ότι δεν περπατάει σωστά κατηγορούνται οι δημότες ενω  για ότι πάει καλά το μιντιακό σύστημα υπόστηριξης της δημοτικής αρχής εκθειάζει το δήμαρχο.

Προσφάτως φαίνεται η πρόθεση του δήμου Κορινθίων όπως και πολλών άλλων δήμων να προχωρήσουν στην υλοποίηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων κάτι που όμως προέκυψε σαν αποτέλεσμα κυβερνητικής αλλαγής, τοποθέτηση Τσιρωνη, Λυμπεροπουλου, συνεργασία με Θέμη Λέκκα κτλ και όχι σαν συνειδητή επιλογή.

Λέω προσφατως γιατί πρέπει να θυμήσουμε ότι η δημοτική αρχή Κορίνθου στο επίσημο πρόγραμμα της για τις εκλογές δήλωνε πως στήριζε το σχέδιο Τατούλη.

Όταν φύσηξε άνεμος Σύριζα ο οποίος πολιτικά ήθελε σύγκρουση με τον Τατούλη,  ο δήμαρχος Κορινθίων ανακάλυψε πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον στα τοπικά σχέδια διαχείρισης. Μάλιστα ξαφνικά ΜΜΕ που αδιαφορούσαν άρχισαν και αυτά να καίγονται για την προστασία του περιβάλλοντος απο το κακο σχέδιο Τατούλη.

Προεκλογικά στο δήμο Κορινθίων,  ο κ. Νανόπουλος είχε περιλάβει στο πρόγραμμά του τοπικό σχέδιο διαχείρισης, ίσως γιατί προβλεψε την πολιτική αλλαγή παρά το γεγονός ότι ο ίδιος πολιτικά ανήκει στο χώρο της ΝΔ αλλά και επειδή οι άνθρωποι του συνδυασμού που ασχολήθηκαν με τα σκουπίδια τόλμησαν να προτείνουν νωρίς τοπικό σχέδιο.

Η αλήθεια είναι ότι το τοπικό αυτο σχέδιο δεν το υποστήριξαν όλοι οι υποψήφιοι θερμά, άλλοι γιατί θεωρούσαν ότι η συζήτηση για τα σκουπίδια έπρεπε να εξαντλειται στους καθαρούς κάδους και στη συχνή αποκομιδή και άλλοι γιατί έκλειναν το μάτι στον Τατούλη.

Στη φάση αυτή προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι με τους τελευταίους τσαμπουκαδες ανοίγουν στόματα και ακούγονται πράγματα που αφενός επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και την κριτική που ασκείται στη δημοτική αρχή αφετέρου αποδυναμώνουν την ομόφωνη πρόθεση του ΔΣ για τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων σε σημείο που πολλοί αναρωτιόνται αν πράγματι η δημοτική αρχή θέλει τοπικό σχέδιο διαχείρισης.

Την ίδια ώρα δυναμώνουν φωνές που λένε ότι η πρόθεση του δημάρχου είναι να φτιάξει στη Κόρινθο ένα δικό του σχέδιο Τατούλη και φυσικά να φέρει σκουπίδια των γειτονικων και όχι μονο δήμων.

Μόνος του σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι τα κυβερνητικά στελέχη και οι παράγοντες του Σύριζα που βλέπουν θετικά την πολιτική αντιπαράθεση του δημάρχου με τον περιφερειάρχη.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει το ερώτημα :  Η δημοτική αρχή τσακώνεται με τον τοπικό ιδιωτικό ΚΔΑΥ, τον πρόεδρο της κοινότητας Χιλιομοδίου, μέλη του ΦΟΔΣΑ, τον πρώην πρόεδρο του,  την περιφέρεια,  την μείζονα αντιπολίτευση κλπ.

Είναι δυνατό με τόσα μέτωπα ανοιχτά και τόσο τσαμπουκά, φωνές και τσακωμούς να υπάρξει λύση για τα σκουπίδια κάτι που απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες και αποκαλύψεις,  η πλευρά της δημοτικής αρχής και τα ΜΜΕ έχουν κηρύξει σιωπητήριο αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει οι χειρισμοί της δημοτικής αρχής.

Το πράγμα είναι απλό. ΔΕΝ υπάρχουν απαντήσεις και τα λεγόμενα στοιχεία που προσκομίζονται έχουν καταγγελθεί σαν μπακαλόχαρτα από την μείζονα αντιπολίτευση η οποία στο συγκεκριμένο θέμα δείχνει πραγματικα οργανωμένη και συντεταγμένη έχοντας υποστήριξη από ανθρώπους καλα διαβασμένους στο θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχή, τόσο η δημοτική αρχή όσο ο κ. Ψιλογιαννόπουλος που υποστηρίζει την δημοτική αρχή, προσπάθησαν να επιτεθούν στους συμβούλους Νανόπουλου μέχρι που τα γεγονότα και τα έγγραφα έφεραν το σιωπητήριο.

Να σημειωθεί ότι νωρίς υπήρξε προσπάθεια να απαξιωθεί το θέμα από ΜΜΕ που έγραφαν ότι τα σκουπίδια και το νερό δεν είναι τα προβλήματα που αφορούν τους πολλούς και τους νέους.

Η αδυναμία των πολιτικών χειρισμών της δημοτικής αρχής είχε προβλεφθεί.  Βασικο στελεχος της δημοτικής αρχής έχει χαρακτηρίσει τις πολιτικές κινήσεις του δημάρχου σαν μία ζαριά που ίσως βγει.

Σε κάθε περίπτωση,  η δημοτική αρχή δείχνει να απεμπολεί εδώ και πολλά χρόνια ένα σοβαρό πλεονέκτημα που είχε στο δήμο Κορινθίων. Πολλούς να ενδιαφέρονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εθελοντές,  προτάσεις, ιδέες,  θετική αντιπολίτευση,πολίτες που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες όταν τους ζητείται με ειλικρινεια και οργανωμενα.

Μένει να φανεί πόσο θα αποδώσουν οι πολιτικοί και άλλοι τσαμπουκάδες.

Εγώ πάντως θα ήθελα να θυμίσω ότι παρότι ο “τσαμπουκάς του Αλέκου” έχει στο παρελθόν εκθειαστει απο τα αγαπητά προς τη δημοτική αρχή μέσα στην ουσία δεν νομιζω ότι έχει  αποφέρει καμία επιτυχία. Θυμίζω τον Ισθμό και τα διόδια του Σπαθοβουνίου.

Αντιθετως οπότε έχει υπάρξει συνεργασία και ταπεινότητα εκ μέρους του δημάρχου είχαμε επιτυχίες. Χαρακτηριστικά αναφέρω το λιμάνι που το καθάρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης και την ύδρευση που συνέχισε την τακτική των προηγούμενων δημάρχων για να έρθει το ποθητό αποτελεσμα.

Θ.Τ

1 COMMENT

  1. ανέκδοτο: ο Πνευματικός που πετάει τόσα χρόνια τα σκουπίδια όπου βρεί είναι ο πρώτος που κάνει σπίτι του διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση! ενδεχομένως μετά από 25 χρόνια θα μπορούμε να λέμε ότι κάνουμε διαχείριση απορριμμάτων στις πόλεις μας όπως πχ κάνει ήδη η Γερμανία τα τελευταία 40 χρόνια, το άθροισμα τα λέει όλα!

Leave a Reply