Τελικά, αρκούσε ένα 3-5-2 για να παίξει μπάλα η ΑΕΚ;

0

Μετά το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Μάριος Οικονόμου, μιλώντας στους δημοσιογράφους για την εμφατική νίκη της Ένωσης στις Ζωσιμάδες, τόνισε πως το γεγονός ότι η ομάδα δεν έχει πλέον μεσοβδόμαδες, ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της δίνει την δυνατότητα να δουλεύει πάνω σε διάφορα συστήματα.

Πράγματι, το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: για πρώτη φορά στο φετινό πρωτάθλημα, η ομάδα του Ουζουνίδη παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο με σύστημα 3-5-2. Και κοιτώντας κανείς την σαρωτική απόδοση του πρώτου ημιχρόνου δεν χωράνε αμφιβολίες: το σύστημα δούλεψε και με το παραπάνω.

Το 3-5-2 άλλωστε είναι ένα σύστημα με το οποίο η περσινή ΑΕΚ -μια ΑΕΚ που ένα από τα μεγάλα της πλεονεκτήματα ήταν η δυνατότητά της να αξιοποιεί με εξίσου αποτελεσματικό τρόπο τρία συστήματα- έπαιξε ορισμένα από τα καλύτερα παιχνίδια της. Και μάλιστα, πολλές φορές διαψεύδοντας την υπεραπλουστευμένη αντίληψη πως όταν μια ομάδα παίζει με τρεις κεντρικούς αμυντικούς δεν μπορεί να παράξει επιθετικογενές και εντυπωσιακό ποδόσφαιρο.

Για πρώτη φορά στην μετά-Χιμένεθ εποχή, η ΑΕΚ αποδόμησε εκ νέου αυτή την αντίληψη: τα τρία στόπερ της προσέδωσαν τρομακτική ασφάλεια στα μετόπισθεν, με τον Μάνταλο και τον Μπακασέτα στον άξονα να τρέχουν και να καλύπτουν χώρους (και να είναι απολαυστικοί στις θέσεις τους) ο Λιβάγια βρήκε την δημιουργική ελευθερία που τόσο του είχε λείψει σε άλλα ματς και έγινε αληθινά επικίνδυνος, ο Πόνσε «ταΐστηκε» με συστηματικότητα και ένταση και κάπως έτσι, οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν το καλύτερο φετινό τους παιχνίδι.

Είναι προφανές φυσικά πως σε αυτή την καταιγιστική εμφάνιση έπαιξε ρόλο και η αφέλεια του ΠΑΣ Γιάννινα που κατέβηκε με ένα 4-4-2 που άφηνε άπειρους χώρους στην πρωταθλήτρια. Ο επόμενος μικρομεσαίος αντίπαλος που θα βρεθεί απέναντι στην ΑΕΚ θα είναι δεδομένα πιο ψυλλιασμένος και δεν θα της κάνει την χάρη που της έκανε ο Πετράκης.

Και κάπως έτσι επιστρέφουμε στις δηλώσεις του Οικονόμου: αν η ΑΕΚ βρίσκεται όντως σε μια φάση που πλέον (σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν) έχει την ευχέρεια να δουλεύει διαφόρων ειδών συστήματα μεσοβδόμαδα, τότε η επιχείρηση εξομάλυνσης των εμφανίσεών της και των αποτελεσμάτων της (και κατ΄ επέκταση το κυνήγι της δεύτερης θέσης και του κυπέλλου με ουσιαστικές αξιώσεις) έχει πιθανότητες να πετύχει.

Ήταν λοιπόν τόσο απλό; Για να αντικατασταθούν οι εμφανίσεις – έκτρωμα που καθόρισαν το τελευταίο τρίμηνο του 2018 για την ΑΕΚ αρκούσε απλά να βρεθεί χρόνος ώστε η ομάδα να δουλέψει ξεκούραστα; Ναι, ίσως: μπορεί να ήταν τελικά τόσο απλό. Κόντρα στον ΠΑΣ η ΑΕΚ έδειξε πως αν η τράπουλα ανακατευτεί ορθολογικά, το να αποκτήσουν οι «κιτρινόμαυροι» αγωνιστικό χαρακτήρα κυριαρχίας μέσα στο γήπεδο δεν είναι και τόσο δύσκολο. Οι πρώτες ενδείξεις για το ότι η Ένωση μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια ομάδα που -αφού δεν της ρουφάει όλη την ενέργεια το Champions League- μπορεί να σώσει εν τέλει την χρονιά, είναι αρκετά ισχυρές. Φυσικά, πρέπει άπαντες να το έχουν στο μυαλό τους: αυτό το σκεπτικό έχει ημερομηνία λήξης.

Με δεδομένο μάλιστα πως στις άπειρες δικαιολογίες που έχει χρησιμοποιήσει ο Ουζουνίδης για τα αγωνιστικά χάλια της ΑΕΚ στο τέλος του 2018, το Champions League κατείχε περίοπτη θέση, ίσως όντως το «σεντόνι» να αποδείχθηκε πολύ βαρύ καρπούζι για την μασχάλη του οργανισμού της ΑΕΚ. Όμως, προσοχή: ακόμα και αν το 0-4 στα Ιωάννινα είναι η απαρχή ενός καλύτερου δεύτερου μισού για την Ένωση (για την ακρίβεια, ειδικά σε αυτή την περίπτωση) τα μαθήματα των άσχημων, πρόσφατων παθημάτων θα πρέπει να γίνουν άμεσα μαθήματα.

Διότι μπορεί η ΑΕΚ να έχει ως βασικό της στόχο πλέον ένα δυναμικό photo finish που θα σώσει τη χρονιά αλλά πρέπει να δουλεύει από τώρα και για την επόμενη σεζόν. Και το συμπέρασμα πως αυτό το ρόστερ με αυτόν τον προπονητή αποδείχθηκε ένα φτωχό μείγμα όταν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν περιορίζονται στις εγχώριες διοργανώσεις, έχει ήδη βγει: καμία μετάλλαξη της ΑΕΚ από εδώ και στο εξής δεν πρέπει να κουκουλώσει αυτό το συμπέρασμα.

Τα δεδομένα λοιπόν παραμένουν αναλλοίωτα για την Ένωση και στην πραγματικότητα, το μαχαίρι και το καρπούζι βρίσκονται στην κατοχή της διοίκησής της. Τα συμπεράσματα για το πως πρέπει να αναβαθμιστεί η ομάδα είναι γνωστά, έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά, δεν χρειάζεται να τα ξαναπούμε (για την ώρα τουλάχιστον…). Αν η απόδοση της ΑΕΚ στα Ιωάννινα είναι ο κανόνας από εδώ και στο εξής και όχι η εξαίρεση, τότε αυτόματα δημιουργείται ένα καλό περιβάλλον για να αξιοποιηθούν. Αλλά η αναγκαιότητα παραμένει: τα συμπεράσματα της φετινής σεζόν ΠΡΕΠΕΙ να αξιοποιηθούν. Και κανείς δεν πρέπει να το ξεχάσει αυτό.

Απάντηση