καλπες

Metron Analysis (ΑΝΤ1): ΣΥΡΙΖΑ 24,5%-ΝΔ: 24% – GPO (Mega): 28,5%-26% – MRB (Star): 27,4%-26,9% – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Σκάι): 31%-28,5% – Αγωνιούν Λαφαζάνης, Καμμένος για την είσοδο στη Βουλή

Η συμμετοχή τους στις εκλογές και, εκ των πραγμάτων, η τελική απόφαση όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι, είναι οι παράγοντες που θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, που δίνουν τη μεγάλη μάχη για την πρωτιά στις εκλογές της Κυριακής.

Έξι νέες δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Παρασκευής, οι τέσσερις εκ των οποίων διεβεργήθηκαν για λογαριασμό ισάριθμων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Κοινό σημείο, σε όλες τους, ήταν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ξεκινούσε από 0,5%, για να φτάσει να ανοίγει η ψαλίδα μέχρι και σε διαφορά 2,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Την ίδια ώρα, μεγάλη μάχη φαίνεται πώς γίνεται τόσο για το τρίτο κόμμα, όσο και για την είσοδο στη Βουλή. Στην πρώτη περίπτωση, η ΧΑ καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε πέντε εκ των έξι δημοσκοπήσεων, ωστόσο από πολύ κοντά ακολουθούν τόσο η ενοσχυμένη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), όσο και το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Αγωνιώδης φαίνεται πώς θα είναι η νύχτα της προσεχούς Κυριακής για τα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή.

Metron Analysis: Προβάδισμα μισής μονάδας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Παρασκευής, δίνει νίκη με «βραχεία κεφαλή» του ΣΥΡΙΖΑ, σε «απόσταση αναπνοής» από τον οποίο βρίσκεται η ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,5% και η Νέα Δημοκρατία 24%.

Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,4%, ΚΚΕ με 4,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,6%, Το Ποτάμι με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 2,6%, Ένωση Κεντρώων με 2,4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,7% (7,2% αναποφάσιστοι και 2,5% «δεν απαντώ»).

Στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τη Metron Analysis, συγκεντρώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ το 31,7% και η Νέα Δημοκρατία το 31,2%.

Έπονται: Χρυσή Αυγή με 7,1%, ΚΚΕ με 6%, ίδιο ποσοστό 6% έχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Το Ποτάμι με 5,8%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, Ένωση Κεντρώων με 3,1% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ακριβώς δηλαδή το όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή.

Στην «παράσταση νίκης», δηλαδή την εκτίμηση των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως της δικής τους επιλογής, για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής, το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 28% η Νέα Δημοκρατία.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε μπροστά με 45% θετικές γνώμες, ακολουθούμενος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έχει 43%, και έπονται κατά σειρά οι κ.κ. Θεοδωράκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας, Καμμένος, Λαφαζάνης και Μιχαλολιάκος.

GPO: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,5 μονάδες

Σε δημοσκόπηση της GPO για το Mega, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει την ψαλίδα με τη ΝΔ, καθώς προηγείται με 28,5%, έναντι 26%.

Ακολουθούν η ΧΑ με 6,1%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμι με 4,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,9%, οι ΑΝΕΛ με 3%, ενώ εκτός Βουλής μένει η Ένωση Κεντρώων με 2,8%.

MRB: Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,5%

Σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 0,5% στην πρόθεση ψήφου. Αναλυτικότερα:

ΣΥΡΙΖΑ: 27,4%
ΝΔ: 26,9%
ΧΑ: 5,9%
ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: 5%
Το Ποτάμι: 4,9%
ΚΚΕ: 4,9%
ΛΑΕ: 3,1%
ΑΝΕΛ.: 2,6%

Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,7% στην εκτίμηση ψήφου και ακολουθεί η με ΝΔ 30,6%.

Στη συνέχεια τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Χ.Α: 6,6%
Το Ποτάμι: 6%
ΚΚΕ: 5,7%
ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ: 5,7%
ΛΑΕ: 3,9%
ΑΝ.ΕΛ: 3,2%

Στην παράσταση νίκης προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 52,4%, ενώ η ΝΔ έχει ποσοστό 29,4%.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 2,5%

Σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του Σκάι, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην εκτίμηση ψήφου με 31% έναντι 28,5%.

Ακολουθούν:

ΧΑ 6,5%
ΚΚΕ 5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%
Ποτάμι 4,5%
ΛΑΕ 3%
Ένωση Κεντρώων 3%
ΑΝΕΛ 2%

Rass: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 0,7%

Την ίδια ώρα, νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για λογαριασμό του iefimerida.gr δίνει οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 0,7%, έναντι της ΝΔ και μια Βουλή που μπορεί να είναι από εξακομματική έως οκτακομματική, καθώς το 3% αγγίζουν η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,2% έναντι 27,5% της ΝΔ. Τρίτη είναι η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 6%, ΚΚΕ 5,45%, Το Ποτάμι 4,1%, Λαϊκή Ενότητα 3%, Ένωση Κεντρώων 3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%.

Στο 9,3% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Public Issue: Μπροστά με 3% ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με τρεις μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή», η οποία διενεργήθηκε από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.009 ατόμων, για το site της «Αυγής».

Ειδικότερα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής βουλευτικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 33%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 30%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%.

Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, που συγκεντρώνουν από 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος, σημειωτέον, ανέρχεται στο πολύ υψηλό ποσοστό 24%.


Πώς είδαν στη ΝΔ τις νέες δημοσκοπήσεις

Πηγές της Συγγρού, σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που παρουσίασαν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, εξέφραζαν την απορία, πώς, ενώ ήταν ντέρμπι ψήφο-ψήφο, την τελευταία στιγμή o ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε προβάδισμα και ενώ την επικαιρότητα απασχολούσαν θέματα, όπως η υπόθεση Φλαμπουράρη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here