Τέλεια καταιγίδα στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου

0

Στα ύψη οδηγείται η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο στην Ελλάδα, με την κούρσα να οδηγούν οι ανατιμήσεις στο κόστος του φυσικού αερίου, που συνιστά την βασική πηγή του ενεργειακού μείγματος.

Μέχρι στιγμής, η μέση μηνιαία τιμή της μεγαβατώρας για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 199,8 ευρώ για την Ελλάδα, αυξημένη κατά 49,1% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, όταν η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 134,73 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε αναδειχθεί τότε «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην χονδρική ρεύματος, καταγράφοντας την υψηλότερη μηνιαία μέση τιμή προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στα 121,72 ευρώ/MWh. Από τότε η χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος τραβά μόνο την ανηφόρα…

Οι μεγάλες αυξήσεις που απορρέουν από την κούρσα της χονδρικής θα φανούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που ήδη καταφτάνουν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Καθώς οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί δεν αφορούν για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις την ίδια περίοδο, το κόστος του λογαριασμού θα εξαρτηθεί τελικά από το μείγμα των μηνών που συμπεριλαμβάνονται στην περίοδο εκκαθάρισης.
Με άλλα λόγια, όσο περισσότερους μήνες από τον Σεπτέμβριο και μετά περιλαμβάνει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός τόσο περισσότερο θα… φουσκώνει. Με τις προβλέψεις και τα προθεσμιακά συμβόλαια που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι, οι αναλυτές εκτιμούν πως τα πράγματα θα επιδεινώνονται όσο προχωρά το φθινόπωρο και ο χειμώνας.

πηγή

Leave a Reply