Τεχνολογία  LED

0

 

Οι περισσότεροι από μας ακούγοντας τη λέξη LED φέρνουμε στο μυαλό λαμπτήρες LED και τηλεοράσεις. Τι είναι όμως η τεχνολογία γενικά, από πού ξεκινά και ποιες είναι οι εφαρμογές της;

Η εφεύρεση του φωτός LED, λαμβάνει χώρα τη δεκαετία του 1920 στη Ρωσία. Εφευρέτης του είναι ο  Oleg Vladimirovich Losev, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν πρόλαβε να αναπτύξει την εφεύρεση του. Στα μέσα του 1960 γίνεται γνωστότερη η τεχνολογία με ελάχιστες όμως εφαρμογές αφού το κόστος ήταν δυσθεώρητο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 προκύπτει εφαρμογή στα φρένα των αυτοκινήτων, αφού ο χρόνος  από το πάτημα του φρένου ως το να ανάψουν τα LED ήταν απειροελάχιστος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των ατυχημάτων. Σταδιακά στα τέλη του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου οι εφαρμογές της τεχνολογίας βρήκαν πολλά πεδία και σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Κύριο πεδίο εφαρμογής των LED  είναι οι οθόνες τόσο των τηλεοράσεων όσο και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η επιλογή τους δεν είναι τυχαία φυσικά, αφού έχουν ξεκάθαρη υπεροχή τόσο στην κατανάλωση ρεύματος όσο και στη διάρκεια ζωής. Ακόμη η ποιότητα εικόνας είναι ασύγκριτα καλύτερη σε σχέση με τις LCD  οθόνες και το πάχος της οθόνης αρκετά λεπτότερο. Εξακολουθούν να κοστίζουν περισσότερο συγκριτικά με τις LCD  αλλά σε βάθος χρόνου αυτό ενδέχεται να ανατραπεί. 

Τα τελευταία χρόνια οι λαμπτήρες LED κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικιακό επίπεδο και πόσο μάλλον σε φωτιστικά https://desikos.gr/el/fotismos  . Είναι εξαιρετική επιλογή για φωτεινές επιγραφές αφού η φωτεινότητα και η αντίθεση είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με μια αντίστοιχη ταμπέλα με λαμπτήρες άλλης τεχνολογίας. Ακόμη η κατανάλωση ρεύματος μπορεί να είναι μειωμένη ακόμη και κατά 80 % και η διάρκεια ζωής πολύ μεγαλύτερη. Ακόμη και στον οικιακό φωτισμό έχουν κάνει δυναμική είσοδο. Το φως που παράγουν είναι ίδιας ποιότητας με τους λαμπτήρες πυράκτωσης και η απόσβεση του κόστους αντικατάστασης αποσβένεται εξαιρετικά γρήγορα. Επίσης έχουν «οικολογική συνείδηση» αφού σε αντίθεση με τις λάμπες φθορίου δεν περιέχουν υδράργυρο , ένα μέταλλο που είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Τα βασικά τους μειονεκτήματα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας και η μικρή ανοχή στις αυξομειώσεις του ρεύματος.

Είναι βέβαιο πως η αύξηση της χρήσης των λαμπτήρων LED  είναι ραγδαία και φαίνεται να έχει συνεχώς ανοδική πορεία. Τα οφέλη παρουσιάζονται μακράν περισσότερα σε σχέση με τα μειονεκτήματα τους, οπότε είναι λογική και θεμιτή η ραγδαία εισαγωγή της χρήσης τους σε τόσους τομείς της καθημερινότητας.

Leave a Reply