Τα θεσμικά παράδοξα που μπορεί να βγάλει η κάλπη

0

Τα θεσμικά παράδοξα που μπορεί να βγάλει η κάλπη

Από Βουλή των 10 ημερών έως τον Μιχαλολιάκο στο Προεδρικό Μέγαρο

Ντέρμπι με χαρακτηριστικά θρίλερ στην κορυφή, μέση και στην «ουρά» του πολιτικού πρωταθλήματος προαναγγέλλουν οι δημοσκοπήσεις για την 25η Ιανουαρίου.

Με τα έως τώρα δεδομένα η πρωτιά φαίνεται «κλειδώνει» στον ΣΥΡΙΖΑ αν και το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων και τα περιθώρια για συσπείρωση της βάσης της ΝΔ, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αβέβαιο, για την ώρα είναι αν το πρώτο κόμμα θα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν αναβίωση του δικομματισμού και υψηλά ποσοστά στα εκτός Βουλής κόμματα με αποτέλεσμα η αυτοδυναμία να είναι μεν δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη. Σε κάθε περίπτωση και με το σκηνικό όπως προδιαγράφεται οι κάλπες αντί για λύσεις ενδεχομένως να δημιουργήσουν περισσότερους προβληματισμούς και θεσμικά παράδοξα.

Εάν δηλαδή δεν υπάρξει αυτοδυναμία τότε έως το έσχατο ενδεχόμενο που είναι οι επαναληπτικές εκλογές προβάλουν μια σειρά από ακραίες ή λιγότερο ακραίες πολιτικά και θεσμικά καταστάσεις. Μεταξύ αυτών είναι η ανάληψη της τρίτης διερευνητικής εντολής από τον έγκλειστο αρχηγό της Χρυσής Αυγής αλλά και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από μια Βουλή που θα είναι υπό διάλυση!

Πιο αναλυτικά, την επόμενη των εκλογών (27η/01) θα γνωρίζουμε το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα, αν το πρώτο κόμμα διαθέτει την αυτοδυναμία ή σε διαφορετική περίπτωση ποιοι θα είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που θα κληθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβουν την εντολή διερευνητικών επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής.

Στην περίπτωση λοιπόν που η Χρυσή Αυγή αναδειχθεί τρίτη δύναμη – σενάριο πιθανό σύμφωνα κάποιες δημοσκοπήσεις – και εφόσον οι δύο πρώτοι διερευνητικοί γύροι καταστούν άκαρποι, τότε ο κ. Κάρολος Παπούλιας οφείλει να καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Μιχαλολιάκο για να του δώσει την τρίτη εντολή. Με τον τρόπο αυτό ο προφυλακισμένος αρχηγός του φιλοναζιστικού μορφώματος θα γίνει ρυθμιστής της πολιτικής ζωής έχοντας θεσμική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης!

Πέραν αυτού, Συνταγματικό πρόβλημα ενδεχομένως να προκύψει και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία πρέπει να γίνει από την επόμενη Βουλή. Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα η Ολομέλεια θα συνεδριάσει την 5η Φεβρουαρίου προκειμένου να συγκροτηθεί σε Σώμα. Την επόμενη ημέρα θα γίνει πιθανότατα η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων. Την 6η Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί σίγουρα και οι γύροι των διερευνητικών καθώς η κάθε μια διαρκεί έως τρείς ημέρες και ο κ. Παπούλιας θα επιχειρεί την τελική βάσει Συντάγματος απόπειρα συνεννόησης και σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αν και αυτή η προσπάθεια οδηγηθεί σε αδιέξοδο, τότε υπό κανονικές συνθήκες θα όριζε υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγηθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές και θα διέταζε την διάλυση της Βουλής. Θα επαναλαμβανόταν δηλαδή η διαδικασία που ακολουθήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 με την Βουλή της μιας ημέρας.

Αυτή την φορά ωστόσο, το Σώμα οφείλει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση η υπό διάλυση Βουλή θα παρατείνει τον βίο της και αντί της μιας ημέρας θα έχουμε Βουλή των «δέκα ημερών». Υπο αυτά τα δεδομένα, θα έχουμε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από βουλευτές υπό παραίτηση πολλοί από τους οποίους ενδεχομένως να μην ξαναεκλεγούν μετά τις επαναληπτικές.

Σύμφωνα με ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, με την πρώτη ψηφοφορία η οποία απαιτεί 180 θετικές ψήφους να ορίζεται ακόμα και το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου. Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε πλήρεις ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά, πάλι ύστερα από πέντε πλήρεις ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Leave a Reply