Τα ”στρατόπεδα” της Κορίνθου

0
The first migrants and refugees arrive in the new Relocation Centre in Diavata, Thessaloniki, Greece on Feb. 24, 2016. Around 1600 migrants and refugees will be transferred during the day in the new Relocation Centre 'Diavata' in the west suburb of Thessaloniki. / Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες. Συνολικά σήμερα αναμένονται περίπου 1600 άτομα. Διαβατά, 24 Φεβρουαρίου 2016.

Μια άλλη παράμετρος για την Ανοιχτή Δομή Προσφύγων που δημιουργείται στο ιστορικό στρατόπεδο της Κορίνθου -η οποία άπτεται και της όποιας κοινωνικής πολιτικής ασκεί ο Δήμος Κορινθίων – είναι και το γεγονός ότι εφόσον πρόκειται πλέον για μια ανοιχτή Δομή καλό θα είναι και άμεσα μάλιστα ο Δήμος Κορινθίων (κατά τεκμήριο η Κοινωνική Υπηρεσία ) ή και το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κορινθίων να οργανώσει και το τρόπο με τον οποίο θα παρακολουθεί την λειτουργία της δομής , αλλά την παρέμβαση του στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την αυξημένη αλληλεπίδραση προσφύγων και πολιτών έχοντας υπόψιν και το γεγονός ότι αυτά θα αποτελούν αντικείμενο και διεθνών παρατηρητών (Ε.Ε. ,Ύπατη Αρμοστεία για τους Προσφύγες κ.α) Η εμπειρία άλλων Δήμων σε σχέση με ανοιχτές Δομές προσφύγων είναι σημαντική και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από τον Δήμο Κορινθίων. ( π.χ Ο Δήμος Αθηναίων και η ανοιχτή δομή στον Ελαιώνα).

Οι αυτοδιοικητικοί στην Κόρινθο έχουν πολύ σοβαρή δουλειά στο τομέα της Ανοικτής Δομής αλλά και σε ότι αφορά το άλλο ”στρατόπεδο” αυτό των Εξαμιλίων, το οποίο θυμίζω πέραν της έλλειψης αστυνόμευσης όλα αυτά τα χρόνια, έχει μείνει, χωρίς καμία σχεδόν κοινωνική παρέμβαση ένταξης. Στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά στο Υπουργείο Εργασίας, πριν 3 χρόνια που την επισκέφθηκα, μου εξομολογήθηκαν ότι ποτέ κάποιος Δήμαρχος από την Κόρινθο δεν τους ζήτησε να οργανώσουν κάποιο πολυετές κοινωνικό πρόγραμμα ένταξης των Ρομά. Τα προγράμματα ένταξης λειτουργούν σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα με σημαντική επί πλέον επίδραση και στην μείωση της παραβατικότητάς.

Ουδέν κακό αμιγές καλού με την ευκαιρία της δημιουργίας της Ανοικτής Δομής Προσφύγων, η νέα Δημοτική αρχή της Κορίνθου να επανασχεδιάσει της Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Κορινθίων η οποία θα γίνει επωφελής για όλους τους ευάλωτους Πολίτες της Κορίνθου με χαρακτηριστικό την ενεργητική κοινωνική πολιτική.Στον 21ο αιώνα είναι κρίσιμη παράμετρος όχι μόνο τι σου αρέσει ή δεν σου αρέσει, αλλά τι μπορείς να κάνεις με αυτά που έχεις και ακόμη με αυτά που δεν έχεις, όλα έχουν την σημασία τους

Νίκος Ξένος

Εκπαιδευτής Ενηλίκων

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Απάντηση