Τα στοιχήματα του χρηματιστηρίου

0

Οι φθηνές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, η εντυπωσιακή πορεία και ανθεκτικότητα της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων, οι ισχυρές επιδόσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το μεγάλο comeback των ελληνικών τραπεζών αποτέλεσαν το σήμα για τη μεγάλη επιστροφή των ισχυρών επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που η τελευταία εβδομάδα απέδειξε χωρίς καμία αμφιβολία. Τα ξένα funds, που τήρησαν στάση αναμονής, ειδικά στο β’ εξάμηνο του 2021, ποντάρουν πλέον ξεκάθαρα στο φαινόμενο του Ιανουαρίου, το γνωστό January Effect, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τις εκτιμήσεις που υπήρχαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς πως το στοίχημα του recovery trade του Χ.Α., που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα συμβεί το 2021, μεταφέρεται για το 2022. Η εκτόξευση του τζίρου και των αποδόσεων σε πολλά μέρη του ταμπλό έστειλε τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 7ετίας και ελάχιστα… μέτρα πριν από την επίτευξη των 1.000 μονάδων.

Το January Effect εκτοξεύει το Χ.Α.

Σύμφωνα με τον “ορισμό” του January Effect, εάν η αγορά “ανέβει” τον πρώτο μήνα του έτους, τότε όλη η υπόλοιπη χρονιά θα είναι bullish και, αν υποχωρήσει, τότε το υπόλοιπο έτος θα είναι bearish. Με λίγα λόγια, ο πρώτος μήνας του χρόνου, και ειδικά οι πρώτες συνεδριάσεις, τείνουν να υποδεικνύουν την τάση της χρονιάς, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως, για να υπάρξει οποιαδήποτε βιώσιμη άνοδος στις μετοχές, χρειάζεται η βοήθεια από την κερδοφορία και την ανάπτυξη. Έπειτα από μια προσπάθεια η οποία βρήκε τοίχο τον Ιανουάριο του 2020, όταν στα μέσα του μήνα η έξαρση του κορονοϊού διεθνώς είχε ήδη αρχίσει να προκαλεί έντονες αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο μοιάζει φέτος να είναι έτοιμο να επιβεβαιώσει αυτή την παράδοση, καθώς το έδαφος είναι ήδη κατάλληλα στρωμένο.
Αν και βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του μήνα, το Χ.Α. έχει ήδη ξεχωρίσει διεθνώς με τις αποδόσεις του, έχοντας σε πολλές συνεδριάσεις αυτονομηθεί έναντι των άλλων αγορών, με πολλούς τίτλους να έχουν καλύψει τις απώλειες της διετίας της πανδημίας. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του Γενικού Δείκτη καταγράφει κέρδη από τις αρχές του έτους αλλά και σε σύγκριση με τις αρχές του 2021. Παράλληλα, με κέρδη κοντά στο 8% και περίπου 70 μονάδες υψηλότερα από τα τέλη Δεκεμβρίου, το Χ.Α. σημειώνει τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς μετά το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση με κέρδη άνω του 12%. Εάν η τρέχουσα ορμή συνεχιστεί, τότε ο Ιανουάριος του 2022 θα αποτελέσει “άνετα” τον μήνα-ορόσημο όπου το Χ.Α. ανέκτησε τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2014.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ουσιαστικά το January Effect έχει να εμφανιστεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν και δεν ήταν τόσο ισχυρό, από το 2019, όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον Ιανουάριο με κέρδη 3,5%, ενώ στο σύνολο του έτους το Χ.Α. βρέθηκε στις πρώτες θέσεις διεθνώς, έχοντας εκτοξευθεί κατά 50% με “οδηγό” το +100% του τραπεζικού δείκτη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ανάλογο έδαφος φαίνεται να στρώνεται στο Χ.Α. και φέτος, με τη διαφορά ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση και έχουν πολύ πιο ισχυρές προοπτικές. Το 2020 και το 2021 ο πρώτος μήνας του έτους ήταν πτωτικός. Ανάλογα με τα έως τώρα φετινά κέρδη του Γενικού Δείκτη είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2013, με το Χ.Α. να ενισχύεται κατά 8,7%. Το διάστημα 2014-2017 ο πρώτος μήνας του έτους ήταν αρνητικός για τις ελληνικές μετοχές.

Είσοδος ισχυρών νέων κεφαλαίων

Από τις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς, και ειδικά αυτές της τελευταίας εβδομάδας, έχει φανεί πως το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επιστρέψει δριμύτερο, με τις εισροές κεφαλαίων να εκτοξεύονται σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε ημερήσια βάση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Οι ημερήσιες συναλλαγές κινούνται πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως νέοι αλλά και παλιοί κωδικοί που αφυπνίστηκαν οδηγούν αυτό το κύμα τοποθετήσεων.

Η επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας το προηγούμενο διάστημα αποδείχθηκε προσωρινή, και οφείλεται στο κύμα εκδόσεων μετοχών και ομολόγων που προηγήθηκε και το οποίο απορρόφησε τη ρευστότητα της αγοράς, καθώς και στις νέες ανησυχίες για την πανδημία αλλά και τον πληθωρισμό, που οδήγησαν πολλούς επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής.

Στην αυγή της νέας χρονιάς τα πράγματα έχουν ξεκάθαρα αλλάξει. Οι επενδυτές βλέπουν ότι η ελληνική οικονομία κινήθηκε με ισχυρούς ρυθμούς το 2021 και την επόμενη διετία θα αναπτυχθεί πάνω από την τάση, χάρη και στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο τραπεζικός κλάδος φέτος θα σημειώσει ένα σημαντικό ορόσημο, τα μονοψήφια επίπεδα δεικτών NPEs, και οδηγείται με γρήγορα βήματα στην ομαλοποίηση και την κανονικότητα. Όπως τόνισε και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2022 είναι φανερά βελτιωμένες, χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τη μείωση των NPEs, με την οικονομική ανάπτυξη και την εξυγίανση των ισολογισμών τους να συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον του κλάδου. Παράλληλα, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, βοηθώντας περαιτέρω στη βελτίωση των προοπτικών του κλάδου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ενίσχυση του τζίρου στο Χ.Α. αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς, εκτός του ότι σηματοδοτεί το αυξημένο πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον, βοηθά στην “εδραίωση” παράλληλα της ανοδικής τάσης. Η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη, εκτιμούν, οδηγεί σε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α., καθώς ορισμένες από τις υπάρχουσες εταιρείες θα μεγαλώσουν, ενώ ένα πιθανό νέο κύμα εισαγωγών μπορεί να αυξήσει την ελκυστικότητα της αγοράς. Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αναφέρουν, αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, ενώ αναμένεται επίσης αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων προς τις επιχειρήσεις, παράλληλα με την κινητοποίηση πόρων για ιδιωτικές επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως πάντως επισημαίνουν, δεδομένης της υψηλής μεταβλητότητας αλλά και του ρίσκου που ενέχει ως “αναδυόμενη αγορά”, δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Έπειτα από αρκετό διάστημα οι κινήσεις του Χ.Α. χαρακτηρίζονται από αυτονομία και όχι από συγχρονισμό με τις διεθνείς αγορές, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή, με τις συναλλαγές να βελτιώνονται, καθώς ισχυροί επενδυτές τοποθετούνται σε ελληνικούς τίτλους στο ξεκίνημα του έτους και με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επεκτείνεται και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους με ελκυστική αποτίμηση και ελπιδοφόρες προοπτικές για αύξηση των μεγεθών τους κατά το νέο έτος.

Ο τραπεζικός κλάδος οδηγεί την ανοδική κίνηση του Γ.Δ., καθώς οι επενδυτικοί οίκοι συνομολογούν στην εκτίμηση ότι δικαιολογούνται υψηλότερες τιμές-στόχοι των μετοχών των συστημικών τραπεζών. Και πράγματι, όπως τονίζει, για τρεις λόγους οι τράπεζες μπορεί εντός του 2022 να καταγράψουν ισχυρή κερδοφορία που να επιτρέψει σε κάποιες να διανείμουν μέρισμα: η αναλογία των NPEs στο σύνολο των δανειακών χαρτοφυλακίων θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό για όλες εντός του 2022, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πείθουν για τη φερεγγυότητά τους και η πιστωτική επέκταση θα είναι ευμεγέθης, τροφοδοτώντας την αυξημένη λειτουργική κερδοφορία.

Περισσότερα…

Leave a Reply