Τα ρεβεγιόν οδήγησαν στα ύψη το ιικό φορτίο

0

Με την επιδημιολογική εικόνα να «καθαρίζει» έπειτα από τις αργίες και το Σαββατοκύριακο, και να αποκαλύπτει τον πραγματικό αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού (χθες ανακοινώθηκαν 928 κρούσματα έναντι 429 που είχαν ανακοινωθεί προχθές) και με τον δείκτη των διασωληνωμένων να μοιάζει άκαμπτος (χθες ανακοινώθηκαν 407 διασωληνωμένοι έναντι 405 προχθές) συνεχίζει η χώρα να βαδίζει σαν σε τεντωμένο σκοινί μέσα στο πεδίο της επιδημίας. Μέσα στον Ιανουάριο έχουν καταλήξει 213 άνθρωποι, με το σύνολο των θυμάτων του κορωνοϊού να ανέρχεται πλέον σε 5.051.

Η εορταστική περίοδος ρίχνει αυλαία αυτήν την εβδομάδα με φόντο τα αυστηρά μέτρα του νέου έκτακτου lockdown μέσα στο…lockdown, αλλά οι ειδικοί θεωρούν δεδομένη την αναζωπύρωση της επιδημίας μέσα στις επόμενες δυο τρεις εβδομάδες ως απόρροια της κινητικότητας και των συναθροίσεων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ήδη τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που ανακοινώθηκαν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών προοιωνίζονται δύσκολο Ιανουάριο. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα τα Χριστούγεννα και τριπλασιάστηκε την Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει πως με βάση τα ευρήματα στα λύματα, η αύξηση στα κρούσματα θα αρχίζει να αποτυπώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, οδηγώντας σε νέα αναζωπύρωση της επιδημίας στο λεκανοποπέδιο.

Πάντως, ο χθεσινός αριθμός των 928 κρουσμάτων θεωρείται εκείνος που αντιπροσωπεύει την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας – αριθμός που αγγίζει τετραψήφιο αριθμό και όχι τις δυο τρεις εκατοντάδες των εορτών και των αργιών που αναφέρονταν και τις προηγούμενες ημέρες. Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν το περασμένο 24ωρο ήταν σχεδόν 32.000, αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον που ανακοινώθηκαν προχθές και αφορούσαν τους ελέγχους της περασμένης Κυριακής οπότε και επιβεβαιώθηκαν 429 θετικά κρούσματα.

πηγη

Leave a Reply