Τα πάνω-κάτω (ξανά) στα ακίνητα και τις αντικειμενικές

0

Τον κίνδυνο αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων διαπιστώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, πριν καν εκδοθούν τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Όπως τώρα ανακαλύπτουν, η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να κάνει πράξη προεκλογικά την δέσμευσή της έναντι των δανειστών για ανατιμήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με βάση τις οποίες υπολογίζονται και οι φόροι κατοχής και μεταβίβασης.

Ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10%-30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Αμέσως μετά την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα αναζητήσουν τρόπους για να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών Τιμών Ζώνης και να εκδοθούν νέες που θα εναρμονίζονται με τις πραγματικές εμπορικές αξίες που διαμορφώνονται στην αγορά (όπως έχει δεσμευθεί η χώρα). Αλλά θέλουν αυτό να γίνει κατά τρόπο ώστε να μην προκύψουν αυξήσεις εκεί όπου ο ΕΝΦΙΑ μόλις μειώθηκε, αλλάζοντας κατάλληλα τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Οι αυξήσεις… «στους επόμενους»

Το πρόβλημα κρυβόταν «κάτω από το χαλί» καθώς, αντί να αυξήσει τις αντικειμενικές όπως δεσμεύθηκε, από τον Σεπτέμβριο του 2018 η προηγούμενη Κυβέρνηση επιδόθηκε σε μπαράζ εξαγγελιών για μείωση του ΕΝΦΙΑ, για να ανταγωνιστεί την τότε αντιπολίτευση και την πρόταση Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για αυξήσεις στις αντικειμενικές αφέθηκαν για μετά τις εκλογές, ενώ στα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στο Taxis μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα εμφανίζονται μόνον μειώσεις! Τα εκκαθαριστικά θα περιλαμβάνουν μειώσεις στον φόρο κατά 10% έως 30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στα τέλη Ιουλίου στη Βουλή.

Με βάση και όσα ήδη ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ:

  • ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου.

  • αμέσως μετά θα ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2019, σε περιπτώσεις που απαιτούνται διορθώσεις λαθών κλπ.

πηγη

Απάντηση