Η Ολομέλεια καλείται να εγκρίνει τη συμφωνία με τους δανειστές – Με την ορκομωσία Κυρίτση ξεκίνησε η συνεδρίαση – Η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε και πάλι θέμα διάρκειας της συζήτησης αλλά την «άδειασε» ο Βούτσης – Αποχώρησε από το προεδρείο – Πρώτος ομιλητής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Με φυγόκεντρες δυνάμεις να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό να διαμηνύει προς τους βουλευτές του πως ή θα στηρίξουν όλοι μαζί την νέα συμφωνία ή θα πέσει η κυβέρνηση ξεκίνησε η κρισιμότερη συνεδρίαση της Ολομέλειας των τελευταίων πέντε ετών.
Η συζήτηση διεξάγεται σε σκηνικό απόλυτου πολιτικού παραλόγου με υπουργούς να εκφράζουν ανοικτά την διαφωνία τους με το περιεχόμενο της συμφωνίας, να ξεκαθαρίζουν ότι θα την καταψηφίζουν και να επισημαίνουν παράλληλα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν. Την ίδια ώρα «τορπίλες» κατά της συμφωνίας εκτοξεύει και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε και απειλήθηκε από τους εταίρους προκειμένου να την υπογράψει. Το σουρεαλιστικό σκηνικό συμπληρώνεται από την δεδομένη στήριξη – για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρονικά – που προτίθεται να δώσει η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι). Δεδομένη θεωρείται και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Σε κάθε περίπτωση και με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της περασμένης Παρασκευής το «κοντέρ» της σημερινής διαδικασίας ξεκινά από τις 251 θετικές ψήφους. Ωστόσο η τελική επίδοση αναμένεται χαμηλότερη καθώς αυτή την φορά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαφοροποιηθούν περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο συγκεκριμένος αριθμός, πόσες απώλειες δηλαδή θα υπάρξουν από το κυβερνητικό κόμμα θα καθορίσει και τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις που περιλαμβάνουν από ευρύ ανασχηματισμό εως εκλογές.
Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων η συζήτηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εως τις 11 το βράδυ και να ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει εξαχθεί πριν τα μεσάνυχτα.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ορκομωσία του Γιώργου Κυρίτση (πολιτικό όρκος) ο οποίος παίρνει τη θέση του παραιτηθέντος Νίκου Χουντή που παραιτήθηκε καθώς θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Καρφιά Ζωής με το καλημέρα
Στο site της Βουλής αναρτήθηκε η Ημερήσια Διάταξη για την συνεδρίαση της Ολομέλειας αλλά η Πρόεδρος της Βουλής δεν ξεκινά την συζήτηση πριν την διανομή της σε κάθε βουλευτή από τους επιμελητές της αίθουσας.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε μάλιστα από το πρώτο λεπτό τα κατευθυνόμενα προς την κυβέρνηση «καρφιά» για την υπερ – κατεπείγουσα διαδικασία λέγοντας «Για να έχουμε αίσθηση των συνεπειών ορισμένων αποφάσεων σας λέω πως μολις έγινε η ηλεκτρονική διανομή της ημερήσιας διάταξης και αναμένεται και η διανομή της έντυπης.
Η πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να ξεκινήσει η συνεδρίαση στις 8:40, αυτό όμως ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτο».
Η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής:
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΕ΄
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015
Ώρα 20.40΄
Η παρούσα συμπληρωματική ημερήσια διάταξη υποβάλλεται προς υπογραφή την 15.7.2015 και ώρα 21.00΄ και, επομένως η συνεδρίαση θα αρχίσει με την ανάρτησή της
Αθήνα, 15 Ιουλίου 2015
Μπάχαλο και πάλι με τη Ζωή
Η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε και πάλι θέμα διάρκειας της συζήτησης παρά την απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση τα μεσάνυχτα.
Το λόγο πήρε από την κυβέρνηση ο κ. Βούτσης ο οποίος όμως την «άδειασε» αφού συντάχθηκε με την απόφαση της διάσκεψης, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δεν πήραν καν το λόγο.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, αφού η πρότασή της δεν έγινε δεκτή (την ψήφισαν μόλις δύο βουλευτές και η ίδια) αποχώρησε από το προεδρείο και έδωσε τη θέση της στον Α’ Αντιπρόεδρο κ. Μητρόπουλο.
Την ίδια στιγμή δεκάδες βουλευτές της φώναζαν να παραιτηθεί με τον κ. Βενιζέλο να της λέει πως αν έχει ευαισθησία πρέπει να παραιτηθεί απόψε.