Σύσκεψη θεματικού Αντιπεριφερειάρχη με διευθυντές ΔΑΟΚ

0

Σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 13 Απριλίου, με πρωτοβουλία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλου με του διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Αρχικά συζητήθηκε το θέμα της εαρινής πατάτας, ενόψει της συγκομιδής της και αποφασίστηκε να υλοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι, με στόχο την αποφυγή πιθανών ελληνοποιήσεων, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των τοπικών παραγωγών.

Παράλληλα συζητήθηκαν και οι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν ενόψει του Πάσχα και στα υπόλοιπα προϊόντα, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων των Διευθύνσεων ΔΑΟΚ, Ανάπτυξης και Υγείας. Ειδικότερα για το κρέας οι έλεγχοι θα διενεργηθούν στα σφαγεία αλλά και στα σημεία τελικής διάθεσης του προϊόντος, με στόχο την προστασία του καταναλωτή.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα των βραβείων βιολογικής παραγωγής που θεσμοθετεί για πρώτη φορά από φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων έργων, βιώσιμων πρωτοβουλιών και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της βιολογικής παραγωγής. Τα βραβεία αυτά είναι μη χρηματικά και τα προϊόντα που θα βραβευτούν θα τύχουν ιδιαίτερης δημόσιας προβολής και αναγνώρισης.

Οι κατηγορίες των βραβείων είναι :

  • Βραβείο καλύτερου παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων και βραβείο καλύτερης παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων

  • Βραβείο καλύτερης βιολογικής Περιφέρειας

  • Βραβείο καλυτέρου βιολογικού Δήμου

  • Βραβείο καλύτερης βιολογικής «Βιοπεριφέρειας»

  • Βραβείο καλύτερης μικρομεσαίας βιολογικής επιχείρησης

  • Βραβείο καλύτερου/καλύτερης εμπόρου λιανικής πώλησης βιολογικών προϊόντων

  • Βραβείο καλύτερου βιολογικού εστιατορίου

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τα αιτήματα τους έως 8 Ιουλίου 2022 στον ιστότοπο της ΕΕ.

Ενόψει των παραπάνω η οδηγία που δόθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη στις υπηρεσίες, είναι να γίνει συστηματική ενημέρωση σε όλους τους παραγωγούς αλλά και στις επιχειρήσεις βιολογικών προϊόντων της Περιφέρειας, προκειμένου να κατατεθούν αιτήματα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Γραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα

Leave a Reply