ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: Ήταν αναπόφευκτη η επαναλειτουργία του Κέντρου κρατησης

0

image

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μπροστά σ’ αυτή την πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση απέδειξε ότι διαθέτει μεταναστευτική πολιτική, αφού χειρίστηκε έως τώρα με επάρκεια το ζήτημα, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και φέρνοντας τις ευρωπαικές χώρες προ των ευθυνών τους.
Η θέση μας για το στρατόπεδο Κορίνθου παραμένει αμετάβλητη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα και θα κινηθούμε και από εδώ και πέρα. Όμως δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την πραγματικότητα ούτε τις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Γι’ αυτό το λόγο κρίθηκε αναπόφευκτη η προσωρινή επαναλειτουργία του στρατοπέδου, ώστε να υπάρξει σωστή διαχείριση των μεταναστών και άμεση εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στις χώρες προέλευσης τους (κυρίως Μαρόκο). Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία εξ’αυτών έχει υποβάλει αίτημα οικειοθελούς επαναπατρισμού. Σε κάθε περίπτωση, το κέντρο δε θα επαναλειτουργήσει κατά τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσει ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες για όσους κρατούνται.
Είναι υποκριτικό, λοιπόν, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια πολιτικές λυσσαλέας καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ήταν αυτή που δημιούργησε τα κέντρα κράτησης, να αντιδρά σήμερα για την έκτακτη και αναγκαστική αυτή εξέλιξη. Πολιτικοί παράγοντες της περιοχής τηρούσαν «σιγή ιχθύος» , όταν το 2012 δημιουργήθηκε το θέμα, ενώ τώρα καταθέτουν ερωτήσεις και σηκώνουν θόρυβο. Πού ήταν οι κύριοι, όταν το στρατόπεδο Κορίνθου είχε μετατραπεί σε αποθήκη χιλιάδων ψυχών υπό άθλιες συνθήκες; Ποιο είναι τελικά το σχέδιό τους για το μεταναστευτικό; Μήπως να κρατούνται διοικητικά πρόσφυγες και μετανάστες για 18 μήνες και πλέον ή μήπως να βυθίζουμε τις βάρκες που τους μεταφέρουν στα νερά του Αιγαίου;
Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των βουλευτών και της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας με τους φορείς της πόλης και το αρμόδιο Υπουργείο και την Παρασκευή 18/12 θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου στα Γραφεία της ΝΕ σχετικά με το θέμα και την υπόλοιπη επικαιρότητα.

Απάντηση