Ανακοίνωση της Νομαρχιακής επιτροπής και της Θεματικής Ομάδας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας για το κείμενο θέσεων κατά της Θεματικής Εβδομάδας και για τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων.

Την 1η Μαρτίου   το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (φωτεινή εξαίρεση οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας Πολιτών) κείμενο θέσεων- αιτημάτων  συλλόγων Γονέων και Θεολόγων της Κορίνθου  κατά της θεματικής εβδομάδος στα Γυμνάσια σε ότι αφορά κυρίως στο θέμα των έμφυλων ταυτοτήτων.

Το κείμενο αυτό, των τεσσάρων  σελίδων, αφού επιχειρεί να τεκμηριώσει ακόμη και την αντισυνταγματικότητα της εγκυκλίου, ζητά την άμεση απόσυρσή της  με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός (!) των υπογραφόντων. Οι Συλλογικότητες που υπογράφουν,  δια των Διοικητικών τους Συμβουλίων, είναι:   

Οι Σύλλογοι Γονέων κ κηδεμόνων  1ου, 2ου, 4ου Γυμνασίου Κορίνθου,  και Γυμνασίου Χιλιομοδίου, ο Αλληλοβοηθητικός Σύλλογος Πολυτέκνων Κορινθίας, ο Σύλλογος Γονέων με τρία παιδιά Ν. Κορινθίας και το παράρτημα Κορινθίας της  Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.            

Το δικαίωμα  κάθε Πολίτη, πόσο μάλλον συλλογικοτήτων, στη διατύπωση γνώμης για το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι είναι δεδομένο και σεβαστό. Οι Συλλογικότητες θα λογοδοτήσουν και θα κριθούν από τα μέλη τους τόσο για την ουσία των θέσεων αυτών,  όσο και για τη σκοπιμότητα  που η συνειδητή παραχάραξη υποκρύπτει. Διαβάζοντας κόντρα σε ότι ξέραμε μέχρι τώρα, ότι έμφυλη ταυτότητα σημαίνει εκφυλισμός και ομοφυλοφιλία, ότι αποδόμηση κοινωνικών στερεότυπων σημαίνει κάλεσμα επιλογής βιολογικού φύλου, καταλαβαίνουμε ότι οι δάσκαλοι,  της όποιας βαθμίδας, έχουν πολλή μα πολλή δουλειά να κάνουν μέσα και έξω από τη σχολική τάξη, για να κατανοηθεί το «αυτονόητο». 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων, σε πανελλαδική αποκλειστικότητα, ενώ  θα έπρεπε να εκφράζει την πλειονότητα των Κορινθίων Πολιτών, συντάσσεται με τις ανιστόρητες, αντιεπιστημονικές, μεσαιωνικές και εν πολλοίς μειοψηφικές στην κοινωνία απόψεις, χωρίς στοιχειωδώς να εξασφαλίσει την ενημέρωσή του, για το περιεχόμενο και την φιλοσοφία της εγκυκλίου του ΥΠΕΘ. 

Οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος αυτού, Σχολικοί Σύμβουλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι επιστημονικές ενώσεις των καθηγητών (Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, Μαθηματική Εταιρεία, Ένωση Ελλήνων Φυσικών κλπ.) εκτός των Θεολόγων, τα επαγγελματικά σωματεία ( Α’ και Β’ ΕΛΜΕ), αν είχαν κληθεί από το Δ.Σ.,  θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σωστή αντιμετώπιση του θέματος. Το Δ.Σ. του Δήμου Κορινθίων, το οποίο αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, θα είχε λάβει επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση και θα είχε την ευκαιρία να παρέμβει δημιουργικά και όχι φοβικά, αναχρονιστικά και ενδεχομένως ψηφοθηρικά στην όλη υπόθεση, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία των Σχολείων, την οποία πιστεύουμε ότι εξασφαλίζει, η σωφροσύνη και η παιδαγωγική επάρκεια των εκπαιδευτικών μας.

Επειδή θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη υπό συνθήκες ελλιπούς ενημέρωσης και αδικαιολόγητης σπουδής, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων να επανεξετάσει τη στάση του, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, και κινούμενο σε ένα πλαίσιο πιο προοδευτικό και δημοκρατικό, να συμβάλει στην εμπέδωση  κλίματος  ηρεμίας στα σχολεία έτσι ώστε οι εξωστρεφείς δράσεις της Σχολικής Κοινότητας, σε αγαστή συνεργασία με γονείς, να εμπλουτιστούν  και να καθιερωθούν, συνδέοντας  το Σχολείο με την Κοινωνία, όπως οι καιροί απαιτούν και οι συνθήκες επιβάλουν. 

Κόρινθος 09.03.2017

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας