Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου με πέντε επιβαίνοντες στο Σαραντάπορο Ελασσόνας

0

Τραγωδία με στρατιωτικό ελικόπτερο που συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Τέσσερις νεκροί Έλληνες Αξιωματικοί από τους συνολικά πέντε οι επιβαίνοντες. Η γυναίκα αξιωματικός εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου.

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ με θέμα «Πτώση Ελικοπτέρου του ΣΞ»:

«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Το ιστορικό της τραγωδίας

Το ελικόπτερο τύπου Χιούι (UH-1H) του Ελληνικού Στρατού απογειώθηκε από το Στεφανοβίκειο, πήγε στη Λάρισα και από εκεί απογειώθηκε για τη μηνιαία πτήση επιτήρησης των βορειοδυτικών συνόρων.

Εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν συνολικά πέντε άτομα εκ των οποίων μια γυναίκα ιπτάμενη μηχανικός.

Η πρώτη ενημέρωση από το ΓΕΣ για το περιστατικό:

«Στρατιωτικό ελικόπτερο UH-1H με 5 επιβαίνοντες χάθηκε από τα ραντάρ στις 7:50 το πρωί, ενώ εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες».

H νεότερη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Το ελικόπτερο του Στρατού Ξηρας τύπου UH-1H (Χιούι) εντοπίστηκε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Μέσα διάσωσης βρίσκονται στην περιοχή. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν με νεότερο.»

Απάντηση