ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

0

Επειδή τελικά η Μυτιλήνη δεν είναι και τόσο μακριά και επειδή είναι επίκαιρο θέμα η λειτουργία της ανοιχτής δομής στη Κόρινθο όπου υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών, καλό είναι να έχουμε όλοι στο μυαλό μας τον πρακτικό οδηγό των δικαιωμάτων του παιδιού, τον οποίο εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη σε συνεργασία με την Unicef . Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν τα ίδια τα παιδιά.

Ο Συνήγορος εξηγεί με απλά λόγια στα ίδια τα παιδιά καθημερινές παραβιάσεις και τους δίνει οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση προσβολής των δικαιωμάτων τους, φυσικά μιλάμε για δικαιώματα παιδιών ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Με έγραψαν στο σχολείο, αλλά δεν πηγαίνω κανονικά ή δεν με έγραψαν

Έχεις δικαίωμα να πηγαίνεις στο σχολείο από 4 ετών μέχρι 18 και επομένως είναι υποχρεωτικό για τους γονείς να σε στέλνουν στο σχολείο και για το σχολείο να σε δέχεται, ακόμα και όταν δεν έχεις τα απαραίτητα έγγραφα (διαμονής, φοίτησης στη χώρα προέλευσης κλπ). Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος σου λέει να μην πηγαίνεις επειδή δεν θα καταλάβεις το μάθημα ή για άλλους λόγους, παραβιάζει το δικαίωμά σου να μαθαίνεις.

Τι πρέπει να κάνεις:
Να μιλήσεις στον γονιό σου ή το ενήλικο άτομο που εμπιστεύεσαι πιο πολύ και να του ζητήσεις να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Μου φέρεται άσχημα ο μπαμπάς μου/ η μαμά μου/ ο δάσκαλός μου/άλλος (π.χ. χτυπάει, βρίζει, εκβιάζει, προσβάλλει)

Κανένας/καμία δεν επιτρέπεται να ασκεί σ’ εσένα σωματική ή λεκτική βία και η συμπεριφορά είναι παράνομη.

Τι πρέπει να κάνεις:
Να μιλήσεις στο ενήλικο άτομο που εμπιστεύεσαι πιο πολύ και να του ζητήσεις να σε βοηθήσει (στον γονέα εφόσον δεν σε κακοποιεί εκείνος ή δεν αποφεύγει να σε υπερασπιστεί, στη δασκάλα/ στον δάσκαλο κλπ). Αν αυτό δεν βοηθήσει μπορείς να καλέσεις στην εθνική γραμμή παιδικής προστασίας 1107 στα αγγλικά ή τα ελληνικά.

Πήγα στον γιατρό ή στο νοσοκομείο και δεν με δέχτηκαν ή δεν μου εξήγησαν τι έχω ή τι πρέπει να κάνω ?

Έχεις δικαίωμα να επισκέπτεσαι γιατρό ή δημόσιο νοσοκομείο για να πάρεις την απαραίτητη θεραπεία και φάρμακα ακόμα και όταν δεν έχεις έγγραφα νόμιμης διαμονής. Είναι σημαντικό να σου εξηγούν με τρόπο που καταλαβαίνεις.

Τι πρέπει να κάνεις:
Να μιλήσεις στο ενήλικο άτομο που εμπιστεύεσαι πιο πολύ ή σε εκπρόσωπο της Οργάνωσης που σε φροντίζει και να ζητήσεις να κάνει ό, τι χρειάζεται (να μιλήσει με το γιατρό, να σε συνοδεύσει διερμηνέας, να υποβάλει αναφορά στο νοσοκομείο κλπ).

Ανεβάζουν φωτογραφίες μου στο internet ενώ εγώ δεν θέλω

Είναι παράνομο να εκτίθεται η ιδιωτική σου ζωή χωρίς την άδεια σου.

Τι μπορείς να κάνεις:
Εσύ, οι γονείς σου ή άλλο ενήλικο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι, να ζητήσετε από όποιον ανεβάζει τις φωτογραφίες σου να μην το κάνει, από τον διαχειριστή της ιστοσελίδας να τις κατεβάσει ή βοήθεια από την αστυνομία (υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος).

Με αγγίζουν με τρόπο που με ενοχλεί ή με αναγκάζουν να έχω σεξουαλική επαφή με κάποιον/α

Τέτοιες συμπεριφορές τιμωρούνται από τον νόμο.

Τι μπορείς να κάνεις:
Να μιλήσεις στο ενήλικο άτομο που εμπιστεύεσαι πιο πολύ και να του ζητήσεις να σε βοηθήσει (να πάτε στην αστυνομία ή στον εισαγγελέα) ή να καλέσεις ο/η ίδιος/α την εθνική γραμμή παιδικής προστασίας 1107.

Δεν έχω χαρτιά μαζί μου και κανείς δεν πιστεύει ότι είμαι κάτω των 18 ετών

Όταν είσαι κάτω από 18 θεωρείσαι παιδί και σου αναγνωρίζονται αντίστοιχα δικαιώματα. Σε περίπτωση αμφιβολίας (π.χ. λόγω έλλειψης σχετικών εγγράφων), οι υπηρεσίες μπορεί να ζητήσουν τη διαπίστωση της ηλικίας σου. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται όπως προβλέπει ο νόμος.

Τι μπορείς να κάνεις:
Μπορείς να μιλήσεις με μία Οργάνωση που να έχει δικηγόρους για να σε ενημερώσουν και να σε βοηθήσουν με όποια διαδικασία χρειάζεται να γίνει.

Με κοροϊδεύουν επειδή είμαι διαφορετικός/ή (λόγω καταγωγής, σεξουαλικής προτίμησης, εμφάνισης, φύλου, κλπ)

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να σέβονται οι άλλοι την προσωπικότητά τους.

Τι μπορείς να κάνεις:
Μπορείς να το πεις σε κάποιο εκπαιδευτικό στο σχολείο, στους γονείς ή σε όποιο ενήλικο άτομο εμπιστεύεσαι πιο πολύ (π.χ. επίτροπο, κοινωνικό λειτουργό) και να ζητήσεις να σε βοηθήσει.

Αν τα προβλήματα εξακολουθούν, μπορείς να μας γράψεις εδώ ή να επικοινωνήσεις με τον Συνήγορο του Πολίτη στο 800.11.32.000 (9πμ-4μμ), στα ελληνικά ή στα αγγλικά.

Επιμέλεια

ΞΕΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Απάντηση