Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης – Ξεκλειδώνουν 31,9 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

0

Συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (σ.σ τον επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης) και το ταμείο ανάκαμψης επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς η συμβιβαστική πρόταση ανάμεσα στη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την μία πλευρά και την Ουγγαρία και την Πολωνία από την άλλη, έγινε δεκτή και από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Πλέον η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει με ένα τεράστιο πακέτο ανάκαμψης από την οικονομική συρρίκνωση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 12,8% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.

Το ταμείο ανάκαμψης είχε μπλοκαριστεί για αρκετές εβδομάδες από αυτές τις δύο χώρες, οι οποίες αντιτάχθηκαν στον μηχανισμό που επιβάλλει στα κράτη – μέλη της ΕΕ να σέβονται το κράτος δικαίου ώστε να εκταμιεύονται τα απαραίτητα κεφάλαια. Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η ίδια η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέλαβε δράση.

Άλλωστε επρόκειτο για ένα προσωπικό της στοίχημα, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου δεν αποτελεί απλώς το τελευταίο κατά το οποίο το Βερολίνο έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου (σ.σ την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει η Πορτογαλία) αλλά και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ίδια την Καγκελάριο Μέρκελ να αφήσει το στίγμα της λιγότερο από έναν χρόνο πριν αποχωρήσει από την πολιτική.

Για να καταφέρει να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό, η γερμανική προεδρία δήλωσε έτοιμη να προχωρήσει με το ταμείο ανάκαμψης χωρίς την Ουγγαρία και την Πολωνία. Δύο χώρες που χρειάζονται τα χρήματα περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες στην ΕΕ. Βαρσοβία και Βουδαπέστη αναγκάστηκαν να δεχθούν την μπλόφα και να υποχωρήσουν αποδεχόμενες το καρότο που προσέφερε η Γερμανία. Ήτοι, τον λόγο για την εφαρμογή του κανονισμού για τον σεβασμό στο κράτος δικαίου να τον έχει ουσιαστικά το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ, δηλαδή το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Η καταρχήν συμφωνία ανάμεσα σε Βερολίνο, Βουδαπέστη και Βαρσοβία έγινε δεκτή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών στις Βρυξέλλες (COREPER) την Πέμπτη, οι οποίοι αποφάσισαν να την υπερψηφίσουν καθώς δεν ξεπερνούσε τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και συγκεκριμένα κράτη- μέλη της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο η Δανία και το Λουξεμβούργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δικαιούται 31,9 δισ. εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια.

Παρόλο που ο διάβολος κρύβεται, ως γνωστόν, στις λεπτομέρειες σε κάθε περίπτωση η ΕΕ αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα τεράστιο ταμείο ανάκαμψης με το οποίο αλλάζει άρδην ο τρόπος χρηματοδότησης κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς έγινε το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης του χρέους

Brexit: Νέα διορία έως την Κυριακή

Παράλληλα, εξελίξεις καταγράφονται και σχετικά με τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς παρόλο που το Βrexit, δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα των «27», Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να δοθεί μια ακόμα προθεσμία. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν ότι διαφωνούν και κατά τη διάρκεια δείπνου μεταξύ των δύο που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να δώσουν στους διαπραγματευτές Μισέλ Μπαρνιέ εκ μέρους της Κομισιόν και Ντέιβιντ Φροστ εκ μέρους της Ντάουνινγκ Στριτ, χρονικό περιθώριο λίγων ημερών ούτως ώστε «να ληφθεί μια αποφασιστική απόφαση για το μέλλον των συνομιλιών». Αυτή η προθεσμία λήγει την Κυριακή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μετά-Brexit εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. «Υπάρχει πλέον ισχυρή πιθανότητα να έχουμε μια λύση που μοιάζει περισσότερο με τη σχέση που έχει η Αυστραλία με την ΕΕ», ελλείψει συμφωνίας, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα. «Δεν σημαίνει ότι αυτό είναι κακό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή

Leave a Reply