Συνεχίζεται η υπόθεση Κατρούγκαλου με νεα έγγραφα

0

katroug

Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως αφήνουν εκτεθειμένο τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, είχε δηλώσει, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο»: «Έχετε έστω ένα συμφωνητικό, γιατί μιλάτε για δεκάδες, της περιόδου 26-27 Ιανουαρίου, που να αφορά ένα διαθέσιμο ή απολυμένο; Μισό να μου εμφανίσετε, εγώ θα παραιτηθώ».

Έχοντας ορκιστεί (27.1.2015) αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε στις 30 Ιανουαρίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών 22 ιδιωτικά συμφωνητικά (εργολαβικά) και μάλιστα με δικηγορική αμοιβή (ποσοστό), που ανέρχεται στο 12%, ενώ στη δικηγορική «πιάτσα» το ποσοστό ανέρχεται στο 6%-7% επί του ποσού που θα επιδικαστεί.

Τα 22 συμφωνητικά υπογράφονται από τον κ. Κατρούγκαλο ως εκπρόσωπο της δικηγορικής εταιρείας «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες», η οποία φέρεται ότι διαλύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015.

Τα επίμαχα 22 συμφωνητικά-εργολαβικά έχουν υπογραφεί στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2015 μεταξύ του κ. Κατρούγκαλου και των εργαζομένων πελατών του.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να είναι ισχυρό το εργολαβικό, πρέπει αντίγραφό του, μέσα σε δέκα ημέρες από την υπογραφή του, να κατατίθεται στη Δ.Ο.Υ. και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Σε περίπτωση εκπροθέσμου της κατάθεσης των ιδιωτικών συμφωνητικών στη Δ.Ο.Υ., η δικηγορική εταιρεία ή ο δικηγόρος επιβαρύνονται με σχετικό πρόστιμο.

Παράλληλα, σε περίπτωση διάλυσης της δικηγορικής εταιρείας ή αποχώρησης εταιρικού μέλους της, πρέπει να συνταχθεί νέο εργολαβικό με τον εργαζόμενο που θέλει να προσφύγει στα δικαστήρια.

Με τα συμφωνητικά οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έδιναν εντολή στη δικηγορική εταιρεία του κ. Κατρούγκαλου να διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο διαφορές αποδοχών τους «από τη μείωση των κάθε είδους αποδοχών του, λόγω εφαρμογής των διατάξεων που θέσπισαν ο νόμος 4024/2011 και η σχετική μεταγενέστερη νομοθεσία».

Δηλαδή, όπως έλεγαν δικηγόροι, ο κ. Κατρούγκαλος ως αναπληρωτής υπουργός αναλαμβάνει υποθέσεις, για να στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακόμη, στα 22 επίμαχα εργολαβικά περιλαμβάνεται ο όρος ότι η δικηγορική αμοιβή (12%) «οφείλεται ακέραια και σε περίπτωση συμβιβασμού, νομοθετικής ή κάθε άλλης εξώδικης ρύθμισης σε οποιοδήποτε στάδιο της αντιδικίας, σε αυτή δε την περίπτωση θα υπολογιστεί επί του ποσού επί του οποίου θα γίνει ο συμβιβασμός».

Πάντως, οι ίδιοι δικηγόροι διευκρίνιζαν ότι είναι σύνηθες στα ιδιωτικά συμφωνητικά να αναγράφεται ότι, ακόμη και σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης της δικαστικής αντιδικίας, η δικηγορική εταιρεία ή ο δικηγόρος θα λάβουν τη συμφωνηθείσα αμοιβή.

Διάβασε περισσότερα στο: Υπέγραφε εργολαβικά και αφού έγινε υπουργός ο Κατρούγκαλος (pics) | gazzetta.gr
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebookkatroug

Leave a Reply