Συνεπιμέλεια: Ψηφίστηκε ο νόμος – Οι διαρροές από τη ΝΔ, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση της αντιπολίτευσης

0

Με την πλειοψηφία 156 βουλευτών από την ΝΔ –Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη καταψήφισαν – εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που φιλοδοξεί να μεταρρυθμίσει το οικογενειακό δίκαιο και να ρυθμίσει το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της συνεπιμέλειας τέκνων μετά το διαζύγιο.

Η συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις και ισχυρό προβληματισμό ακόμα και από στελέχη της ΝΔ σε βαθμό αντίστοιχο με τα «πάθη» που συνοδεύουν πολλές φορές τη διάλυση γάμων.
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιμένει να μιλά για σημαντική μεταρρύθμιση που θα δικαιωθεί στην πράξη καθώς διατηρεί τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου και παράλληλα διασφαλίζει την από «κοινού και εξίσου» συμμετοχή των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, χωρίς αποκλεισμούς. Από την άλλη πλευρά η διατήρηση της πρόβλεψης για απο κοινού και – κυρίως – «εξίσου» γονική μέριμνα καθώς και η πρόνοια για τον χρόνο που θα περνά το παιδί με τους δύο γονείς, επιβεβαίωσε και στην κάλπη την ισχυρή διαφωνία για τις επίμαχες ρυθμίσεις της Μαριέττας Γιαννάκου και Ολγας Κεφαλογιάννη. Να σημειωθεί ότι προβληματισμό, με ηπιότερο τρόπο εξέφρασαν και οι «γαλάζιοι» βουλευτές Μπάμπης Αθανασίου και Μανούσος Βολουδάκης χωρίς βέβαια να καταψηφίσουν.

Εσωκομματικές διαφωνίες εκδηλώθηκαν και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Η κυρία Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Με την θέση διαφώνησε ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνοντας ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία ενώ υπερ των διατάξεων τοποθετήθηκαν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Μπιάγκης αν και δήλωσαν ότι θα τηρήσουν την «κομματική γραμμή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία που ζήτησε

Ωστόσο η ψηφοφορία στιγματίστηκε από την ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ να απόσχει, αν και οι βουλευτές του ζήτησαν την διεξαγωγή της προκαλώντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα κοινοβουλευτικό παράδοξο.

Η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευση προκάλεσε τα σφοδρά πυρά των άλλων κομμάτων που μιλούν για τραγέλαφο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη που αναφέρει: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δηλώνει ότι καταψηφίζει τα άρθρα 7 και 13 του νομοσχεδίου για την «κοινή γονική μέριμνα» για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχώρησε από αυτήν, η οποία αποτελεί τελικά κοροϊδία. Τέτοιοι χειρισμοί αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ. Το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια διαδικασία – τραγέλαφο, την οποία χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει την στρατηγική σύμπλευση που έχει με την ΝΔ και τα άλλα κόμματα, προσπαθώντας να εφεύρει κοινοβουλευτικά ανήκουστα τερτίπια για να παρουσιάσει μια ψεύτικη αντιπολίτευση και να εγκλωβίσει τον λαό στο δικομματικό δίλημμα, να τον βάλει να επιλέξει ποιος από τους δύο θα διαχειριστεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει την ζωή του». Για τραγέλαφο και ευτελισμό της διαδικασίας μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκαναδαλίδης ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν την φοβόμαστε την ονομαστική για ένα θέμα με κοινωνικές διαστάσεις όπου ο καθένας ελεύθερα θα εκφράσει την άποψή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται»

Αλ. Τσίπρας: Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος;

Για το νομοσχέδιο τοποθετήθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι οι προωθούμενες διατάξεις αποτελούν προϊόν συναλλαγής. «Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος; Γιατί δεν είναι εδώ ο πρωθυπουργός; Ολοι γνωρίζουμε ότι το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους» είπε αρχικά για να προσθέσει «Η κα Γιαννάκου μίλησε για γραφεία, ομάδες επηρεασμού που δίνουν λεφτά. Εγώ ρωτώ : ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα; Και πως είναι δυνατόν να επιβάλλουν αυτοί με χρήμα ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Να έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης και αν απαντήσει».

Παράλληλα, επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης -μίλησε για υποκρυπτόμενο «μισογυνισμό» ενώ τον αποκάλεσε «αυτοφωράκια» του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Τσιάρας εκτελεί χρέη αυτοφωράκια. Το νομοσχέδιο αποτελεί δέσμευση του κ. Μητσοτάκη προς συγκεκριμένα συμφέροντα. Να έρθει λοιπόν εδώ και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του και να απολογηθεί. Αλλιώς να τροποποιήσει ο υπουργός τις διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις» είπε.

Κ. Τσιάρας: Προσβλητική η στάση του κ. Τσίπρα

«Είναι κρίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για εσάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετείτε μια τέτοια διχαστική τακτική σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας ενώνει», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απαντώντας.

«Προσωπικά, σε όλη την πολιτική μου διαδρομή δεν έκανα ποτέ κάτι που δεν πίστευα. Εγώ προτείνω αυτό το νομοσχέδιο γιατί πιστεύω ότι είναι ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό βήμα και γιατί πιστεύω ότι θα στηρίξουμε το πραγματικό συμφέρον του παιδιού, γιατί πρέπει να δούμε ένα πρόβλημα πραγματικό», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

πηγη

Leave a Reply