Συνεδρίαση παρωδία στη βουλή με φόντο την οικονομία που στραγγαλίζεται…

0

boylh

Σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση και προσωπικά στους Σαμαρά και Θεοδωράκη άσκησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ζητώντας από τα κόμματα να πάρουν θέση και να πουν αν είναι δίπλα στην εθνική προσπάθεια για τη διαπραγμάτευση ή αν είναι «φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου» – « Η μόνη σας δύναμη ήταν η στήριξη που είχατε από τα ΜΜΕ» είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά.

Το κλίμα στη Βουλή ήταν τουλάχιστον εκρηκτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο φορές υπήρξαν λεκτικές αντεγκλήσεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της Ζωής Κωνσταντοπούλου για ένα σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού που θεωρήθηκε σεξιστικό, όταν ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι θα μιλήσει «γιατί είναι της αντρίκιας σχολής κι όχι της τεθλασμένης».

Η κατάσταση ξέφυγε όταν μετά τη δευτερολογία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε να απαντήσει επί προσωπικού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στην κίνηση της Προέδρου της Βουλής να δώσει το λόγο στον υπουργό με αποτέλεσμα εν μέσω οχλαγωγίας η Κ.Ο. να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Με την έναρξη της διαδικασίας, και θέτοντας ένα σκληρό πολιτικό δίλημμα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να φέρει την αντιπολίτευση και ειδικά τον Αντώνη Σαμαρά ενώπιον των θεσμικών ευθυνών του στην εθνική προσπάθεια της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα αποκάλυψε ότι μέχρι και η κυρία Μέρκελ του είπε στο Βερολίνο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελβετίας.

Ακόμα πιο σκληρός ήταν ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του λέγοντας ότι θα ελεγχθούν όλοι όσοι υπάρχουν στη λίστα Λαγκάρντ: «Σας άκουσα ότι υπερασπιστήκατε τον συνεργάτη σας, τον κ. Παπασταύρου και σας τιμά, δεν σας τιμούσε όμως ότι του παρείχατε ασυλία στους ελέγχους του ΣΔΟΕ… δεν έχει άλλους δέκα Παπασταύρου η χώρα, έχει 2062 και θα ελεγχθούν όλοι ένας προς ένας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αμέσως μετά αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΝΔ με την ολιγαρχία και τα ΜΜΕ:

«Δεν άκουσα να πείτε για την ασυλία που παρείχατε στην ολιγαρχία, για την ψήφιση της διαδικασίας των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Δεν μας είπατε αν συμφωνείτε σε αυτή την προσπάθεια, δεν σας άκουσα να πείτε κάτι για αυτό και γιατί 5 χρόνια δεν τους ζητήσατε να πληρώνουν ούτε τα τέλη του 2%; Η μόνη σας δύναμη ήταν η στήριξη που είχατε από τα Μέσα Ενημέρωσης».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην πρώτη του τοποθέτηση, το μέγα πολιτικό δίλημμα είναι αν η αντιπολίτευση θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από τα μνημόνια.

«Θα στηρίξετε την εθνική διαπραγμάτευση για να μπει τέλος στη λιτότητα η θα συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου;» και συνέχισε θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων:

«Να μας πείτε αν έχουμε υπογράψει μνημόνια ή οδηγούμε τα χώρα στα βράχια, γιατί πέφτετε σε αντιφάσεις… Βρίσκεστε σε σύγχυση αφού επί μια 5ετία εκτελούσατε διαταγές μέσω email και εκτελούσατε τον λαό.

Είναι μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση;

Είναι μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις ;

Είναι μνημόνιο ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ;».

«Ποια μεταρρύθμιση κάνατε εσείς οι μνημονιακοί τα τελευταία 5 χρόνια; » είπε απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε προσωπικό επίπεδο κατά του Αντώνη Σαμαρά για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αλλά και για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες των μεγαλοκαναλαρχών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκανε απολύτως τίποτα επ’ αυτών των θεμάτων.

«Ποιες μεταρρυθμίσεις κάνατε; Εκτός αν ονομάζεται μεταρρυθμίσεις τις απολύσεις δημοσίων, την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, τις περικοπές μισθών συντάξεων, το κλείσιμο σχολείων στο όνομα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μόνο εκεί ξέρατε να χτυπάτε το χέρι στο τραπέζι; Γιατί ποτέ δεν χτυπήσατε το χέρι σας για τις άδειες ραδιοτηλεοπτικών μέσων που ήταν και μνημονιακή υποχρέωση;» είπε απευθυνόμενος στον Σαμαρά, ενώ έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι από τα 2062 ονόματα έχουν ελεγχθεί μόνο 15.

«Από ξένα δημοσιεύματα μάθαμε ότι ήταν στενοί σας συνεργάτες… για πόσο νομίζατε ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτό το αίσχος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Μέρκελ του είπε ότι η Ελλάδα δεν είχε πάει ποτέ να συνάψει συμφωνία με τις τράπεζες της Ελβετίας και όπως είπε μόνο 10 αιτήματα έστειλε η χώρα μας για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος, μπροστά στη Μέρκελ, έθεσε τα ζητήματα της Siemens, τις πολεμικές επανορθώσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής και απευθυνόμενος στον Α. Σαμαρά του είπε: «Αλήθεια κ. Σαμαρά έκανα λάθος που τα έθεσε αυτά στην Καγκελάριο ή μήπως έπρεπε να πω κι εγώ: ουδείς αναμάρτητος;».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και πλέον δεν θα είναι αποικία. Πρωταγωνιστής θα είναι ο λαός είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει μυστική διπλωματία: «Υποχρέωση μας οι πολίτες να ξέρουν όλα όσα γίνονται, δεν υπάρχει μυστική διπλωματία, όλα ανοικτά και ξεκάθαρα. Αυτή η στρατηγική μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε κοινωνούς τους πολίτες, με αυτό τον τρόπο επιστρέφει η δημοκρατία στον τόπο, οι πολίτες μας στηρίζουν και μας δίνουν εντολή να μην κάνουμε βήμα πίσω. Η λαϊκή εντολή ανανεώνεται κάθε μέρα που περνά και θα υπηρετήσουμε την εντολή αυτή μέχρι το τέλος».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την επίθεση κατά της ΝΔ λέγοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ελάχιστο:
«Το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο και η χώρα ήταν πεσμένη βαθιά μέσα στον γκρεμό. Η προηγούμενη κυβέρνηση επαιρόταν για το πρωτόγεννες πλεόνασμα 1,8%, αλλά η πραγματικότητα ήταν άλλη. Το πλεόνασμα ήταν μόνον 0,3%».

Είπε ότι ο νόμος για τις 100 δόσεις της ΝΔ έφερε μόνο 70 εκατομμύρια, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις 100 δόσεις σε μια εβδομάδα έφερε στα ταμεία 100 εκατομμύρια ευρώ.

Είπε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν ορόσημο και τόνισε ότι αντί για το mail Χαρδούβελη η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει ένα δικό της πρόγραμμα για να σταματήσουν τα βάρη της κρίσης να τα πληρώνουν τα συν/ηθη υποζύγια.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σιγά – σιγά ανοίγει και η υπόθεση της αναδιάρθρωσης χρέους. Θα ανοίξει η συζήτηση αυτή στην ώρα της είπε χαρακτηριστικά. Αυτή είναι η στρατηγική που μπορεί να βάλει τέλος στην μνημονιακή πολιτική.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία περίπτωση υπογραφής νέου μνημονίου και απευθυνόμενος στη ΝΔ υπογράμμισε: «γιατί σας έπιασε ο πόνος να φέρουμε τη δανειακή σύμβαση για κύρωση στη βουλή; Δεν έχει υπογραφή κανένα νέο μνημόνιο και για αυτό είναι ύποπτο ότι ζητάτε να τη φέρουμε στη Βουλή. Όταν υπάρξει μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, τότε θα τη φέρουμε στη Βουλή χωρίς νομικές πατέντες».

Αναφερόμενος τέλος στην κριτική που δέχθηκε για τις πολεμικές επανορθώσεις τόνισε ότι θα κάνει.

Για «γυμναστική επί της διαδικασίας» μίλησε ο Α. Τσίπρας κατά την τριτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφερόμενος στην αποχώρηση της ΝΔ από την αίθουσα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει υφεσιακά μέτρα, δεν θα δεχτεί αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα και θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας, ανεβαίνοντας για τρίτη φορά στο βήμα της Βουλής, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της ΝΔ για την αποχώρησή της.

«Θέλω να εκφράσω την λύπη μου γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ελλείψει επιχειρημάτων επιδόθηκε σε μια γυμναστική επί της διαδικασίας. Ο κ. Μεϊμαράκης παρέσυρε τον κ. Σαμαρά, διότι αυτός γνωρίζει τον κανονισμό» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και διευκρίνισε πως «ο κανονισμός είναι σαφής και δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να λάβουν το λόγο επί του προσωπικού. Η ΝΔ μετατράπηκε σε μια φοιτητική παράταξη για λόγους εντυπώσεων. Ο Ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις είπε: «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για να έχουμε την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη Η λαϊκή εντολή είναι ακόμα νωπή. Όχι άλλη υφεσιακή πολιτική όχι άλλα μέτρα λιτότητας»

«Η τελευταία μας λέξη είναι πως δεν πρόκειται να λάβουμε νέα υφεσιακά μέτρα. Μας αφήνει αδιάφορους η απαίτηση για απελευθέρωση των απολύσεων. Σύντομα θα επαναφέρουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δεν θα δεχθούμε αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα».

«Δεν υποχωρούμε όσους εκβιασμούς και απειλές και αν δεχθούμε. Αυτές δεν είναι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού. Το καινούργιο έχει γεννηθεί, όμως δυσκολεύεται να στεριώσει γιατί το παλιό προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί» πρόσθεσε.

«Μην καρτεράτε να αποτύχουμε, διότι δεν θα αποτύχουμε. Αλλά και να αποτύχουμε δεν θα έρθετε εσείς στη θέση μας. Δυστυχώς θα έρθουν άλλες δυνάμεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση Σαμαρά

Πλήρη κάλυψη στον συνεργάτη του, Σταύρο Παπασταύρου, το όνομα του οποίου «φιγουράρει» στη Λίστα Λαγκάρντ, παρείχε ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας πως είναι ντροπή του Αλέξη Τσίπρα να καταφέρεται εναντίον των συνεργατών του.

Ο κ. Σαμαράς απαντώντας στις αποκαλύψεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε στον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ επειδή εντός της λίστας υπήρχαν συνεργάτες του Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε με ένα σκληρό σχόλιο που εξελίφθη ως σεξιστικό: «Επειδή εγώ είμαι της ευθείας αντρικής σχολής και όχι της τεθλασμένης, σας λέω ότι μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρους».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε ο κ. Σαμαράς είπε ότι αν το σχόλιο του ληφθηκε ως σεξιστικό, το παίρνει πίσω… Επέμεινε ωστόσο ότι είναι ντροπή του Αλέξη Τσίπρα να μιλάει έτσι για συνεργάτες του. «Ντροπή σας κύριε Τσίπρα που αναφερθήκατε στο στενό μου σύμβουλο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρει στη ΝΔ ένα νέο “Κατρούγκαλο”».

Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η χώρα οδηγείται σε καταστροφή και υπογράμμισε: «Ούτε για το περιεχόμενο των προτάσεων δεν ενημερωθήκαμε – Κύριε Τσίπρα ζητάτε στήριξη για ποιο πράγμα; Κύριε Τσίπρα οι δικοί σας δεν σας αφήνουν να κυβερνήσετε – Επί δύο μήνες η χώρα δεν κυβερνάται. Εάν θέλετε πραγματικά να γνωρίζουν οι πολίτες, θα έπρεπε να έχετε φέρει την παράταση του Μνημονίου στη Βουλή», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της δικής του κυβέρνησης λέγοντας: «Με την προηγούμενη κυβέρνηση κανείς δεν ανησυχούσε εάν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Εσείς κύριε Τσίπρα προκαλέσατε φυγή καταθέσεων… Η ελληνική οικονομία οδηγείται στην ύφεση. Κανείς δεν βλέπει πουθενά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Ο αρχηγός της ΝΔ εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώνει τη χώρα και ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί μεγάλο μέρος του email Χαρδούβελη: «Η κυβέρνηση και μνημόνιο υπέγραψε και αγγλικό δίκαιο και διαπραγματεύεται με την τρόικα… Διαπραγμάτευση δεν κάνατε ποτέ κύριε Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα στη ρήξη με την Ευρώπη.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ΝΔ έκανε αληθινή διαπραγμάτευση: Πάντα προσπαθούσα να δημιουργώ φίλους της Ελλάδας… Εσάς κύριε Τσίπρα σας αρέσει να δημιουργείτε εχθρούς;» και παράλληλα υπογράμμισε ότι η μη πληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ συνιστά πιστωτικό γεγονός. «Κύριε Τσίπρα σταματήστε το θέατρο της διαπραγμάτευσης».

Όπως είπε θα στηρίξει να μην πάει η χώρα στα βράχια, αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος. «Είστε παγιδευμένοι στις ιδεοληψίες σας, μην παριστάνετε το θύμα πιέσεων, θύτης είστε, όχι θύμα κύριε Τσίπρα και κοιτάξτε να μην ρίξετε τη χώρα στα βράχια…Είμαι πρόθυμος να στηρίξω μία σοβαρή συμφωνία της κυβέρνησης… Κύριε Τσίπρα, μην μας θεωρείται δεδομένους – Ακόμη σώζεται η κατάσταση, αλλά μην χάνετε άλλο χρόνο».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε φραστικές επιθέσεις από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στο Τσίπρα είπε: «Κύριε Τσίπρα εγώ έχω διάθεση να σας στηρίξω, αλλά βλέπετε τη στάση των στελεχών σας απέναντί μου…».

Τελειώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι αν η κυβέρνηση θέλει στήριξη για να πάει η χώρα μπροστά η ΝΔ θα βάλει πλάτη, «αν όμως θέλετε συνενόχους, τότε κάνετε λάθος».

Στη δευτερολογία του ο Αντώνης Σαμαράς αναρωτήθηκε: «Για ποιο λόγο μας φέρατε σήμερα εδώ; Φέρτε μας τα μέτρα να τα κρίνουμε, ας αφήσουμε την πλάκα…» και τόνισε: «Κύριε Τσίπρα σήμερα ξαναγυρίζετε στο ρόλο που σας πάει, αυτόν του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γιατί μας φέρατε εδώ απόψε; Ζητάτε τη συναίνεση μας, υβρίζοντάς μας».

Σε ότι αφορά τους οικονομικούς δείκτες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει απίστευτες αερολογίες.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα περί διαπλοκής τόνισε: «Δέστε ποιοι σας στήριξαν, προεκλογικά και μετεκλογικά… ολόκληρο το λόμπι της δραχμής, οι Φωτόπουλοι κλπ… έχετε το θράσος να μιλάτε για ολιγάρχες;». Παράλληλα αναφέρθηκε και στην υπόθεση Κατρούγκαλου λέγοντας: «Είναι αυτό αριστερό ήθος;».

Το ξέσπασμα Κατρούγκαλου

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις Σαμαρά ο κ. Κατρούγκαλος πήρε το λόγο και τόνισε ότι όλα θα κριθούν στα δικαστήρια, ενώ έκανε λόγο για πόλεμο που δέχεται από τη διαπλοκή.

Σφοδρή κόντρα Σαμαρά – Κωνσταντοπούλου

Η κα Κωνσταντοπούλου μετά το τέλος της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε σε έντονο ύφος ότι δεν θα επιτρέψει ξανά «ρατσιστικές και σεξιστικές αναφορές. Ιδίως που σήμερα επισκέπτεται τη χώρα ο εκπρόσωπος του Υπάτου αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Λίγο νωρίτερα η αποστροφή του Αντώνη Σαμαρά ότι «είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής» είχε προκαλέσει αποδοκιμασίες από το Σώμα και υποχρεώθηκε να ανακαλέσει.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς αντέδρασε στο σχόλιο της κας Κωνσταντοπούλου λέγοντας πως «δεν δέχεται λογοκρισία».

Η πρόεδρος της Βουλής ανταπάντησε «Ανοίξτε το μικρόφωνο του κυρίου Σαμαρά, που μιλάει για λογοκρισία μετά από 27 λεπτά που μιλάει».
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε : «Λογοκρισία δεν θα δεχτώ. Τέτοια συμπεριφορά δεν έχω δει ποτέ ξανά από κανένα πρόεδρο της Βουλής. Δεν έχω μιλήσει τόσο καιρό.. Τέτοια συμπεριφορά δεν δεχόμαστε και το εννοώ αυτό».

Σ. Θεοδωράκης: Είμαστε μαζί σας στις μεταρρυθμίσεις, όχι σε ρήξη

Στο πλευρό της κυβέρνησης όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τάσσεται το Ποτάμι, όπως σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, θέτοντας ωστόσο «καυτά» ερωτήματα στον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του.

«Θα αρχίσω με τα ερωτήματα που μου απευθύνατε. Ψηφίσαμε τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση αν και ήταν ψίχουλα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να δώσουμε. Μιλάμε μόνο για 200 ευρώ το χρόνο σε κάθε έναν άπορο. Εμείς προτείναμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ψηφίσαμε για τις 100 δόσεις, αλλά είναι απλά μια τακτοποίηση εκκρεμότητας. Το πείραμα της προηγούμενης κυβέρνησης για την ΕΡΤ απέτυχε, αλλά γιατί στο νόμο δεν φέρατε και μια ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες ώστε να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτοι άρχοντες; Εκτός αν μας ενδιαφέρει μόνο η τακτοποίηση δεσμεύσεων σε κάποιους δημοσιογράφους», ανέφερε αρχικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, για να θέσει ακολούθως κάποια ερωτήματα στην κυβέρνηση:

«Επιτρέψτε μου να θέσω εγώ κάποια ερωτήματα. Είπατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης όταν ήσασταν στο πλευρό της κυρίας Μέρκελ, “πάμε μαζί”. Πολύ πρόσφατα ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι πρέπει να πάμε κόντρα στη γερμανική Ευρώπη. Αυτό που είπε ο Λαφαζάνης προσβάλλει τους Γάλλους, τους Ιταλούς. Προσβάλλει τους συμμάχους της χώρας. Θα το δώσουμε το λιμάνι στους Κινέζους ή όχι;», τόνισε προκαλώντας την αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, ο οποίος διευκρίνισε: «Είχα μια συνάντηση με την κινεζική ηγεσία. Εκεί μιλήσαμε για ένα μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση, για ένα κοινοπρακτικό σύστημα με τη συμμετοχή του δημοσίου».

«Καταλάβαμε ότι ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη- Δρίτσα έληξε 0-1; Πρέπει να δώσετε μια καθαρή απάντηση, την απαιτούν οι Κινέζοι. Όχι ως μεγάλη δύναμη αλλά ως άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα», απάντησε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε:

«Πείτε μας. Συμφωνούμε με αυτή τη συμφωνία που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση; Θα δοθούν τα αεροδρόμια στους Γερμανούς; Εμείς είπαμε ότι η συμφωνία, από τη στιγμή που έχει πάρει τις πρώτες υπογραφές και έχει δρομολογηθεί, πρέπει να τηρηθεί. Εκτός και αν η κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι υπάρχει μείζον θέμα διαφθοράς. Αν ήταν στο χέρι μας θα κάναμε κάτι διαφορετικό. Ποια είναι τελικά η θέση σας για το κατοχικό δάνειο; Είναι υλικό θέμα ή είναι ηθικό ζήτημα που είπατε στη Γερμανία; Για εμάς το κατοχικό δάνειο είναι υλική απαίτηση, είναι μια εκκρεμότητα της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Διαφωνήσαμε με το φοβερό που άφησαν κάποιοι να πλανάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι αν δεν μας δώσουν τα λεφτά θα αρχίσουμε τις δημεύσεις, θα πάρουμε το Γκαίτε. Η συμφωνία με τους Αμερικανούς για το Αιγαίο ισχύει; Δώστε μια σαφή απάντηση. Ισχύει η πρόταση του κ. Καμμένου;», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης.

Επίθεση Θεοδωράκη σε Κωνσταντοπούλου

Σκληρή επίθεση κατά της προέδρου της Βουλής άσκησε και ο πρόεδρος του Ποταμιού λέγοντας ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και «δεν μπορεί να διαλύονται συνεχώς οι συνεδριάσεις από υπερβολές της κυρίας Κωνσταντοπούλου… αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πολλά στο κεφάλι του αλλά πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία» είπε με νόημα ο κ. Θεοδωράκης.

Β. Βενιζέλος: Είστε εγκλωβισμένος κ. Τσίπρα

Για «εγκλωβισμένη κυβέρνηση» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και υποστήριξε πως τον Ιούνιο η χώρα θα μπει σε τρίτο μνημόνιο.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ρηχά επικοινωνιακά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης».

Όπως είπε, η κυβέρνηση υπέγραψε το κείμενο της παράτασης «που παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο, ερήμην της Βουλής, χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση».
«Κρύβατε το κείμενο για να μη γίνει γνωστό ότι σας πήραν τα 11 δις. του ΤΧΣ και τώρα εκλιπαρείτε να πάρετε πίσω το 1,2 δισ.» είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Ωραία, σκληρή διαπραγμάτευση» πρόσθεσε δηκτικά.

«Έρχεστε να προβείτε σε ανακοινώσεις, ποιες είναι οι ανακοινώσεις, ποια τα δεδομένα που τέθηκαν στο σώμα; Κανένα !» σημείωσε.
Εγκάλεσε δε την κυβέρνηση για «σάρωμα» των αποθεματικών της Περιφέρειας. «Έχετε δημοσιονομικό άγχος» συμπλήρωσε.

Αλαλούμ και μεταξύ Βενιζέλου – Κωνσταντοπούλου

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και αφού αποχώρησε η ΝΔ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έλαβε το λόγο και κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής λέγοντας: «Υπονομεύετε τη συνεδρίαση με οξύτητα. Οδηγήσατε τη ΝΔ σε αποχώρηση, υπάρχει πρόβλημα εφαρμογής του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής. Δώσατε το λόγο στον Κατρούγκαλο παραβιάζοντας τον κανονισμό. Έπρεπε να απαντήσει στο τέλος της διαδικασίας. Υπάρχει παραβίαση του κανονισμού».

Δ. Κουτσούμπας: Παρωδία η συζήτηση

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έφερε την κατάργηση των μνημονίων, αλλά προχώρησε στην επέκτασή τους», ανέφερε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σήμερα δεν έγινε ενημέρωση, αλλά επανάληψη συνθημάτων και τίποτε άλλο», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας «παρωδία» τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως σκληρή και υπερήφανη μία διαπραγμάτευση, η οποία περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις. Παρουσιάζει ως φιλολαϊκή τη σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού. Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη μεγάλη αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι «έγινε νέα ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων».

Στη δευτερολογία του ο κ. Κουτσούμπας είπε στον πρωθυπουργό: «Απόψε δεν φωτίσατε κανέναν. Ούτε εμάς, ούτε τον ελληνικό λαό».

Ν. Μιχαλολιάκος: Η παράταση της δανειακής σύμβασης είναι μνημόνιο

Να καταγγείλει το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ζήτησε από την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, επισημαίνοντας πως γι’ αυτό την ψήφισε ο ελληνικός λαός και εκτιμώντας πως «μόνο τότε θα παύσει το καθεστώς της δουλείας των τόκων και θα επιστρέψει η εθνική κυριαρχία στην Ελλάδα».

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού, στη συζήτηση-ενημέρωση της Βουλής για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ότι η Ελλάδα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία, ο κ. Μιχαλολιάκος είπε πως η παράταση της δανειακής σύμβασης είναι Μνημόνιο.

Ο κ. Μιχαλολιάκος ζήτησε, επίσης, να δείξει προσοχή η κυβέρνηση στο ζήτημα της επιστροφής κεφαλαίων στην Ελλάδα με φορολόγηση 15% χωρίς πόθεν έσχες, διότι αυτό – όπως εκτίμησε – θα συνιστά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος «κι αυτό δεν αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου».

Σχετικά με τους ελέγχους σε λίστες και εμβάσματα του εξωτερικού, ζήτησε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος, διότι – όπως ανέφερε – με τους μέχρι τώρα ρυθμούς, με τους οποίους ελέγχθηκαν 30 από τα 2.026 της λίστας Λαγκάρντ, ο έλεγχος αυτός θα γίνει σε 200 χρόνια.

Ν.Νικολόπουλος κατά Σαμαρά

«Ο κ. Σαμαράς έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα: Ο κ. Παπασταύρου πήγε στις ελβετικές τράπεζες μαζί με τον κ. Μαυραγάνη», κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

«Σήμερα ακούσαμε σε επανάληψη τον προεκλογικό λόγο του Αντώνη Σαμαρά. Τι κρίμα που δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι όσο επιμένει σε αυτή την μονότονη ρητορική, τόσο δεν τον ακούει κανένας», πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος.

«Ο κ. Βενιζέλος πήρε στο σπίτι του τα αρχεία του υπουργείου Άμυνας, επειδή ήταν “τα άγια των αγίων”. Κρίμα που κάποιοι σήμερα δεν μπόρεσαν να κάνουν μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο “Ό,τι θυμάται, χαίρεται”», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

«Ακόμη και η κ Μέρκελ μειδιά στο άκουσμα του “success story”. Χρειάζεται μια νέα πορεία, έξω από το χάρτη που είχε μόνη κατεύθυνση τη λιτότητα. Αμφισβητεί κανένας ότι τα μνημόνια μας οδήγησαν σε αδιέξοδα;», διερωτήθηκε ο κ. Νικολόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει μάχη για να αποφύγει την επικοινωνιακή λαίλαπα».

«Δυστυχώς θα απογοητευθούν όσοι επενδύουν στο φόβο και την αποτυχία. Η κυβέρνηση δεν έχει στόχο τη ρήξη», κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.

Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/572266/tsipras-se-samara-pareixate-asylia-stin-oligarxia#ixzz3VwHHj2tx

Leave a Reply