Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό upd

0

KLKLKLK

Πράσινο φως» στο προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την προσφυγική κρίση φέρεται να έδωσαν οι ηγέτες των «28», όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε εξέλιξη είναι τώρα η συνάντηση των 28 ηγετών με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ώστε να υιοθετηθεί το κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το προσχέδιο ορίζει την 20η Μαρτίου ως ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα μαζικών επαναπροωθήσεων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάσουν στη χώρα μας από την Κυριακή και έπειτα θα επιστραφούν εν τέλει στη γείτονα χώρα. Οι επιστροφές συγκεκριμένα θα αρχίσουν από την Τετάρτη.

Το κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά, χωρίς να προβλέπονται μαζικές επαναπροωθήσεις, που θα ήταν παράνομες με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα πάντα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Τουρκία δέχτηκε να μεταχειριστεί όλους τους πρόσφυγες που θα επιστραφούν στο έδαφός της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάτι που ήταν απαραίτητο ώστε να μην υπάρχουν σοβαρά νομικά κωλύματα στη συμφωνία. Η Άγκυρα παράλληλα θα παράσχει εγγυήσεις ότι όσοι θα επαναπροωθηθούν δεν θα επιστραφούν στις χώρες από τις οποίες έφυγαν.

Ως αντάλλαγμα για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών σε τουρκικό έδαφος, η Ε.Ε. δέχτηκε να ανοίξει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όχι όμως ένα από τα πέντε τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος, με την απειλή ακόμα και βέτο.

Πρόκειται για το κεφάλαιο 33, που άπτεται οικονομικών θεμάτων και είχε μπλοκαριστεί από τη Γαλλία επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.

Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για σημαντική υποχώρηση της Άγκυρας, η οποία είχε αρχικά ζητήσει το «ξεπάγωμα» και των πέντε κεφαλαίων για τα οποία έχει ενστάσεις η Λευκωσία.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι δέχονται να επιταχύνουν την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποσχεθεί στην Άγκυρα, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα συμφωνηθούν νέα μέτρα υποστήριξης των 2,7 εκατομμυρίων προσφύγων που ήδη φιλοξενούνται στην Τουρκία, ώστε η ευρωπαϊκή βοήθεια να αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα στα 6 δισεκ. ευρώ.

Πηγή

Leave a Reply