Συμβιβασμός, ακόμα και με το 1/3 των δεσμεύσεων εκ μέρους της Αθήνας

0

ImageHandler (16)

Διάγγελμα Μέρκελ στον γερμανικό λαό, μετά την συμφωνία – Συμφωνία ακόμα και με την εφαρμογή του ενός τρίτου μόλις των πρoηγούμενων δεσμεύσεων εκ μέρους της Ελλάδας, λέει αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης

Με διάγγελμα θα απευθυνθεί στον γερμανικό λαό η Καγκελάριος Μέρκελ αμέσως μετά την σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Η κυρία Μέρκελ θα επιχειρήσει έτσι η ίδια να εξηγήσει γιατί είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Γερμανίας η – εκ νέου – διάσωση της Ελλάδας και να κάμψει τις αντιρρήσεις, που αυτή τη στιγμή «μετρώνται» στο ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Η Καγκελάριος θα απευθύνει το διάγγελμα αμέσως μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, με όρους που εκείνη πιστεύει πως της δίνουν τα επιχειρήματα να την «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους. Βασικό της επιχείρημα άλλωστε είναι ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα προκαλούσε ανυπολόγιστο κίνδυνο και ρίσκο που θα οδηγούσε σε γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Η επιθυμία της Καγκελαρίου να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη πάντως έρχεται σε αντίθεση με το πολιτικό κλίμα στη χώρα προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «κατηγορείται» πως με πολιτικά τερτίπια καθυστερεί τη διαδικασία, σημειώνει το Bloomberg.

Η Καγκελάριος άλλωστε πιστεύει πως το να εγκαταλείψει τώρα την Ελλάδα, θα σημαίνει «πισωγύρισμα» για την Ευρώπη στην κρίση, ενώ θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, κατά την συνάντησή τους στο Βερολίνο την Τρίτη, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν να πιέσουν τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία μέχρι τις 31 Μαΐου, ώστε να απελευθερωθεί η οικονομική βοήθεια. Μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα, σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, θα σημαίνει συμβιβασμό, ακόμα και με την εφαρμογή του ενός τρίτου μόλις των πρoηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι βουλευτές της Μέρκελ που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα υπολογίζεται πως είναι 100, από τους 311 συνολικά.

 

Leave a Reply