Κανείς δεν είπε ότι οι σχέσεις είναι εύκολες. Ακόμα όμως και σε μία πολύπλοκη κοινωνία σαν αυτή που ζούμε η πρόκληση του να ταιριάξεις με έναν διαφορετικό άνθρωπο φτιάχνοντας μαζί κάτι ουσιαστικό είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.


Δύσκολο ναι. Όχι όμως απίθανο. Χρειάζεται προσπάθεια και από τους δύο. Για να είναι η σχέση επιτυχημένη και για τους δύο.

Επέλεξα να γράψω αυτό το άρθρο με μορφή ερωτήσεων οι απαντήσεις στις οποίες δίνουν 5 από τα βασικότερα στοιχεία μιας επιτυχημένης σχέσης.

Διάβασε τα άρθρα της κατηγορίας σχέση από απόσταση εδώ.

1. Τι σημαίνει τελικά καλή επικοινωνία;

Μία σειρά από σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι σε αντίθεση ίσως με αυτό που πολλοί πιστεύουν είναι οι διαφωνίες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αυτές που οδηγούν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση να αντέξει στο χρόνο. 

Ένα βασικό στοιχείο λοιπόν μιας επιτυχημένης σχέσης είναι η καλή επικοινωνία, όχι όμως με την έννοια της συμφωνίας στα πάντα, αλλά με αυτή της εύρεσης ενός παραγωγικού τρόπου διαχείρισης των προβλημάτων. Έτσι η σχέση γίνεται βαθύτερη, ουσιαστικότερη και προχωράει μπροστά αντί να μένει στάσιμη.

2. Τελικά υπάρχει εμπιστοσύνη;

Ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερος παράγοντας φθοράς σε μία σχέση από τη ζήλια που απλώνει αργά τα πλοκάμια της καταστρέφοντας τελικά και τους δύο.

Το θετικό είναι ότι η εμπιστοσύνη κτίζεται. Μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από την ανοικτή συζήτηση έτσι ώστε, να μπορέσει να γίνει λειτουργική και για τους δύο. Παράδειγμα αποτελούν οι σχέσεις από απόσταση όπου κατά κανόνα ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Διάβασε το άρθρο:  πως θα ανάψεις έναν άνδρα, σε αυτό το σύνδεσμο

3. Πόσο ανεξάρτητος μπορείς να είσαι;

Ανεξαρτησία και δέσμευση. Εδώ βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Πόσο μπορείς να είσαι ανεξάρτητος σε μία σχέση;

Δεν μπορεί να βάλλει κανείς ένα απόλυτο όριο σε αυτό. Ο γενικός ωστόσο κανόνας λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει χρόνος για ξεχωριστές δραστηριότητες που ευχαριστούν κάθε ένα από τους δύο.

4. Το ότι είστε μαζί σημαίνει ότι είστε ίδιοι;

Δύο άνθρωποι από τη στιγμή που είναι μαζί προφανώς έχουν κάποια κοινά. Θα δημιουργήσουν δε πολύ περισσότερα στην πορεία. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν είναι ίδιοι. Ούτε θα γίνουν ποτέ. Αν προσπαθήσεις να αλλάξεις τον άλλο έχεις κάνει το πρώτο βήμα για τη διάλυση της σχέσης.

5. Μήπως η ζυγαριά γέρνει λίγο προς τη μία πλευρά;

Μια επιτυχημένη σχέση βασίζεται- και πρέπει να βασίζεται στην ισοτιμία. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο ένα από τους δύο, λιγότερο ή περισσότερο νοιώθει να πιέζεται. Ακόμα και στις περιπτώσεις που μένει επειδή δεν έχει άλλη επιλογή η σχέση δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη.

Διάβασε περισσότερες συμβουλές για σχέσεις εδώ.