Στρατούλης:«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές»

0

Ο Δημήτρης Στρατούλης εκτιμά ότι η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών θα δώσει «βαθιά ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Ηδη τα έσοδα του ΙΚΑ ανήλθαν τον περασμένο Ιανουάριο σε 958 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι τον μήνα που διανύουμε θα πλησιάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Κύριε υπουργέ, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν συντάξεις έως 700 ευρώ. Αυτή θα καταβληθεί και σε εκείνους που ενώ παίρνουν συντάξεις έως 700 ευρώ έχουν πρόσθετα εισοδήματα και από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα ενοίκια, ή θα υπάρξουν και εισοδηματικά κριτήρια στον προσδιορισμό των δικαιούχων από ένα σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων που έχουμε σήμερα; Θα προσμετρηθεί και το ΕΚΑΣ ή θα εξαιρεθεί; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να βάλει φρένο στις μειώσεις των κύριων, των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των εφάπαξ παροχών, που προβλέπονταν και είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Η 13η σύνταξη, δηλαδή το δώρο Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη λιγότερα από 700 ευρώ τον μήνα, θα επαναχορηγηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι δικαιούχοι να μην υπολείπονται ούτε κατά έναν από τους 1.262.920 συνταξιούχους, για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί προεκλογικά ότι τους αφορά και η ετήσια δαπάνη να μην υπολείπεται ούτε ένα ευρώ από τα 545 εκατομμύρια ευρώ, για το οποίο επίσης είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά».

Εκτιμήσατε ότι το κόστος επαναχορήγησης της 13ης σύνταξης είναι περίπου 550 εκατ. ευρώ. Από πού θα αντληθούν τα κονδύλια για την επαναχορήγησή της;
«Από τα αυξημένα έσοδα που θα έχουμε από τις ρυθμίσεις που εξαγγείλαμε για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Θεμάτων του υπουργείου μας εκτιμά ότι θα φτάσουν το 1,46 δισ. ευρώ φέτος και περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από το 2016 και για επτά χρόνια μετά, που θα αποπληρώνονται οι δόσεις των ρυθμίσεων».

Είναι γνωστή η δραματική απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Ποια ήταν τα έσοδά τους τον μήνα Ιανουάριο σε τρέχουσες εισφορές και ποια ήταν τα έσοδα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων του Οκτωβρίου του 2014;
«Τα έσοδα του ΙΚΑ πήγαν καλά, δεδομένου ότι ήταν προεκλογική περίοδος τον Ιανουάριο του 2015. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 958 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2014, που δεν είχαμε εκλογές, ενώ για τον μήνα Φεβρουάριο αναμένουμε να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα έσοδα τον ίδιο μήνα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν μειωμένα κατά 15%-18%, γεγονός όμως αναμενόμενο, όχι μόνο λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά και της προσδοκίας βελτιωτικών κινήσεων από την κυβέρνησή μας».
Η κυβέρνηση προωθεί μια νέα ρύθμιση με 100 δόσεις και ευνοϊκό πλαίσιο διακανονισμού των ασφαλιστικών οφειλών. Γιατί πιστεύετε ότι αυτή η ρύθμιση θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα, όταν όλες οι προηγούμενες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα;
«Γιατί είναι η πιο βελτιωμένη ρύθμιση από όλες όσες έχουν ισχύσει μέχρι τώρα στη χώρα μας. Σας υπενθυμίζω ότι η νέα ρύθμιση προβλέπει:
– Υπαγωγή στη ρύθμιση όλων των οφειλών ανεξαρτήτου ύψους οφειλής (στο Ν.4305/14 οι 100 δόσεις παρέχονταν για ύψος οφειλής έως 15.000 ευρώ).
– Ευνοϊκότερο επιτόκιο αποπληρωμής: μηδενικό επιτόκιο για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, 3% ετησίως για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (έναντι επιτοκίου 4,56% του πρόσφατου Ν.4305/14 για όλες τις οφειλές ανεξαρτήτως ύψους οφειλής).
– Γενναιόδωρες μειώσεις επί των προσαυξήσεων: 100% μείωση των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή, 70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις (έναντι 60% μείωση για 48 δόσεις του Ν.4305/14) και 50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις (έναντι 20% μείωση για 100 δόσεις της προηγούμενης ρύθμισης).
– Απώλεια σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης πέραν του ενός μηνός, ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης (χωρίς προσαύξηση λόγω της καθυστέρησης) και τέλος,
– Δυνατότητα ρύθμισης έως και των πρόσφατων οφειλών (όσες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1η/2ου/2015 έναντι την 1η/10ου/2014 της ρύθμισης του Ν.4305/14)».

Πότε θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή οι ρυθμίσεις που ακυρώνουν τους νόμους του μνημονίου οι οποίοι προέβλεπαν νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις;

«Το συντομότερο δυνατόν. Θα είναι έτοιμες την ερχόμενη Πέμπτη  οπότε και θα τις στείλουμε στο Γενικό Λογιστήριο για να γίνει και η οικονομική έκθεση και μετά να διαβιβαστεί όλο το πακέτο στη γραμματεία της κυβέρνησης και εν συνεχεία στη Βουλή».

Τι θα κάνετε με τον μαθηματικό τύπο υπολογισμού των εφάπαξ; Θα καταργηθεί ή θα τροποποιηθεί;

«Εχω δώσει εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας να παγώσει η εφαρμογή του ισχύοντος μαθηματικού τύπου που οδηγεί σε σφαγιαστικές μειώσεις των εφάπαξ παροχών και να μου προτείνουν νέο βελτιωμένο μαθηματικό τύπο, το αργότερο μέχρι τις 30 Μαρτίου».

Σχεδιάζετε κάποιες ειδικές παρεμβάσεις στον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ταμείο είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση; Τι θα γίνει με τις προαιρετικές κλάσεις ασφάλισης;

«Θα προβούμε σε αντιμετώπιση ασφαλιστικών προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και όσων υπάγονται στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, ώστε και οι ίδιοι να ανακουφιστούν οικονομικά, αλλά και για τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς φορείς να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα και να διασφαλιστούν περισσότερα έσοδα. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει, μεταξύ άλλων, αποποινικοποίηση οφειλών στα ασφαλιστικά τους ταμεία, θεώρηση βιβλιαρίων υγείας, βελτίωση της ρύθμισης για δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης και διευκόλυνση συνταξιοδότησης όσων οφείλουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο με αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών και με δυνατότητα άμεσης έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων και σταδιακής παρακράτησης, μέχρι εξόφλησης, της οφειλής από τις αντίστοιχες συντάξεις».

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε διοικητικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων;

«Το ζήτημα των ενοποιήσεων θα επανεξεταστεί συνολικά. Αρχικά θα κάνουμε μια αξιολόγηση προκειμένου να δούμε τι απέδωσαν οι μέχρι τώρα ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων. Εφόσον χρειαστεί να προχωρήσουμε σε νέες ενοποιήσεις, θα τις κάνουμε μετά από ειλικρινή διάλογο με τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς και σε καμία περίπτωση με ισοπέδωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα κάτω».

Στέλιος Παπαπέτρου

Leave a Reply