Στο κατώφλι του ELA και πάλι οι ελληνικές τράπεζες

0

Στο κατώφλι του ELA και πάλι οι ελληνικές τράπεζες

του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Στο κατώφλι του Emergency Liquidity Assistance (ELA) βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες. Η πίεση που δέχονται στα γκισέ εξαντλεί σταδιακά τα περιθώρια ρευστότητας και είναι ζήτημα χρόνου να ενταχθούν στο έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας. Η αρχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας, από δύο τράπεζες.

Η ένταξη στον ΕLA σημαίνει επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στις συνθήκες του 2012. Εκτός από το κόστος χρήματος το οποίο θα αυξηθεί, η ουσιαστική αλλαγή που θα φέρει η υπαγωγή των τραπεζών στο ΕLA είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνει το κόστος και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την παροχή έκτακτης ρευστότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι διασφαλίζεται αυτομάτως και η χρηματοδότηση. Το ΔΣ της ΕΚΤ μπορεί να περιστείλει τις πράξεις έκτακτης ρευστότητας μέσω ELA αν κρίνει -με πλειοψηφία 2/3- ότι παρακωλύει στόχους και καθήκοντα του Ευρωσυστήματος.

Βάσει των κανονισμών, το ΔΣ της ΕΚΤ, προκειμένου να αξιολογεί αν πρέπει να δοθεί η όχι ΕLA θα πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως. Η Τράπεζα της Ελλάδος το αργότερο εντός δυο ημερών υποχρεώνεται να αναφέρει σε ποια τράπεζα έδωσε, πόσα χρήματα, πότε θα επιστραφούν, τους λόγους που το έκανε, την πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας, τυχόν συστημικές επιδράσεις κλπ. Η ΤτΕ για ορισμένα από αυτά τα στοιχεία θα αναφέρεται καθημερινά στην ΕΚΤ, η οποία μπορεί να ζητάει ότι επιπλέον πληροφορίες κρίνει. Σε περίπτωση που η ρευστότητα που δίνεται σε μια τράπεζα ξεπερνά τα 500 εκατ. τότε η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει εκ των προτέρων την ΕΚΤ και να λάβει σχετική άδεια. Αν συνολικά μια τράπεζα ή ένας όμιλος έχει λάβει ELA που υπερβαίνει τα 2 δισ. τότε το ΔΣ της ΕΚΤ εξετάζει αν πρέπει η ΤτΕ να ενισχύσει τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Πηγή: Στο κατώφλι του ELA και πάλι οι ελληνικές τράπεζες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/81265/sto-katofli-toy-ela-kai-pali-oi-ellinikes-trapezes#ixzz3OgRmMt2n

Leave a Reply