Στο Hilton τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών

0

ImageHandler (15)

Τρία «κύματα» ελεγκτών στην Αθήνα για να μην υπάρξει συνωστισμός – Διαπραγματεύσεις με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Επί ελληνικού εδάφους, αλλά όχι στα αρμόδια υπουργεία, μεταφέρονται από σήμερα οι επαφές Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων και ξένων απεσταλμένων των θεσμών, που συλλέγουν στοιχεία για να σχηματίσει άποψη η «ομάδα των Βρυξελλών» για την κατάσταση στην ελληνική Οικονομία και το αν η επιστολή Βαρουφάκη μπορεί να θεωρηθεί επαρκής ή πρέπει να συμπληρωθεί με νέα μέτρα.

Ως επιστέγασμα όμως της έναρξης των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους δανειστές επί τη βάσει της Επιστολής Βαρουφάκη, η κυβέρνηση προσβλέπει πάντως και σε μία κίνηση καλής θέλησης από την ΕΚΤ που εκ παραλλήλου συνεδριάζει σήμερα το πρωί. Αν ο κύριος Ντράγκι θεωρήσει επαρκή και σοβαρή πρόοδο τη νέα διαδικασία που εγκαινιάζεται, ενδεχομένως να υποστηρίξει και το ελληνικό αίτημα για άμεση αύξησης του ορίου δανεισμού του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 3 δισ. ευρώ ή, τουλάχιστον, της αύξησης της ρευστότητος των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης διέψευσε πάντως πως είχε χθες στο Παρίσι οποιαδήποτε συνάντηση με τον κύριο Ντράγκι ή άλλους αξιωματούχους, πλην του γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν.

Νέου τύπου έλεγχοι

Το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, και νέα συνάντηση του νεότευκτου Brussels Group μεταξύ των συνεργατών του κυρίου Βαρουφάκη και εκπροσώπων των τριών θεσμών (Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, Ρίσι Γκογιάλ από το ΔΝΤ και του Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν) με την προσθήκη πλέον όμως και εκπροσώπου του μηχανισμού ESM/EFSF που δίνει τα χρήματα στη χώρα μας.

«Τα μάτια και τα αυτιά» όμως των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες, θα είναι οι τεχνικοί Έλληνες και ξένοι τεχνικοί σύμβουλοι που πιάνουν δουλειά και πάλι στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «πρεμιέρα» των επαφών αυτών για συλλογή στοιχείων θα γίνει με 5μελή ομάδα απεσταλμένων της Κομισιόν. Οι πρώτες επαφές θα αφορούν τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο και τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στελέχη και από ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Leave a Reply