Στο 0,095% συρρικνώθηκε η απόδοση των 3μηνων εντόκων γραμματίων

0

Εντυπωσιακή βουτιά στο 0,095% έκανε η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων στη σημερινή δημοπρασία, μέσω της οποίας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 812,5 εκατομμύρια ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι σύντομα οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου θα φθάσουν στο σημείο να έχουν για πρώτη φορά αρνητικές αποδόσεις.

Στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 993 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 1,59 φορές. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 0,23% με υπερκάλυψη 1,65 φορές.

Οριακά πάνω από το 2%, στο 2,007%, κινείται σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ εκείνη του 5ετούς διαμορφώνεται στο 1,105%.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των βασικών διαπραγματευτών αγοράς, για τα 3μηνα έντοκα γραμμάτια μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού έως αύριο, Πέμπτη 8 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι. Κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Πηγή

Απάντηση