«Στις μέρες μας, η σοβαρότητα είναι από μόνη της μια πράξη αντίστασης»

0
diva
Ο τίτλος είναι κλεμμένος. Είναι από αυτές τις φράσεις που διαβάζεις στις πλατφόρμες microblogging [στους χώρους της ατάκας, δηλαδή] και που η αλήθεια τους κουμπώνει τόσο τέλεια με το κριτήριο τι λέγεται από ποιον και τι περιλαμβάνει, που μένει εις το διηνεκές καρφωμένη στο μυαλό να σου θυμίζει σε τι δεν πρέπει να παρασυρθείς.
Δεν μου αρέσει αυτό που γίνομαι μέσα στην παρανοϊκή ανισορροπία που ζει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά, η χώρα.
Δεν μου αρέσει που παρασύρομαι σε σεξιστικά ή ελαφρά σχόλια. Νομίζω μάλιστα πως αυτή είναι η μεγαλύτερη προσωπική καταστροφή που έχω βιώσει νοητικά εξαιτίας της σημερινής διακυβερνητικής παράκρουσης και του τρόπου που αυτή διαχέεται ως είδηση ως ερμηνεία και ως σχόλιο στο διαδίκτυο.
Πώς να προλάβεις τον σπασμό στο μυαλό άλλωστε όταν ακούς πως η πολιτεία ευθύνεται που δεν περιέθαλψε σωστά έναν τρομοκράτη;
Και δεν είναι μόνο αυτά τα ξανάστροφα ραπίσματα που σε κάνουν να πετάγεσαι μανιασμένος, είναι κι άλλα πιο καθημερινά, ακόμα πιο φτηνά μετεικάσματα της διανοητικής στρεβλότητας που παλεύει να εδραιωθεί στην συνείδηση του απαίδευτου που ξεχνά να «αντισταθεί με σοβαρότητα».
Την ημέρα της 25ης Μαρτίου στην εκκλησία ο εκπαιδευτικός που εκφώνησε τον λόγο της ημέρας, πολλάκις ανέφερε πως «σήμερα, όπως και τότε, οφείλουμε αντίσταση – διότι σήμερα τον εχθρό τον λέμε τρόικα, είπε».
Κι ένιωσα ντροπή πρώτα κι ύστερα οργή που κάποιος σφετερίστηκε ένα αποτέλεσμα εκλογών για να γελοιοποιήσει την ικανότητα του μυαλού μου να αντισταθεί. Που και στο δικό μου όνομα τόλμησε θρασύτατα να επιβάλει μια απόχρωση οχετού σε ένα ακόμα επεισόδιο αλλοίωσης της ιστορίας.
Το οφείλω στον εαυτό μου να μην καταντήσω ποτέ τόσο ανεπαρκής πνευματικά.
Τα ανίψια και τα βαφτιστήρια μου μεγαλώνουν. Όπου να’ναι θα έρθουν στα social media. Θα με αναζητήσουν. Τους οφείλω – σήμερα, περισσότερο από ποτέ – να αποδεικνύω πως «ειδικά στις μέρες μας, η σοβαρότητα είναι από μόνη της μία γενναία πράξη αντίστασης».
«Μη καταντήσετε να προκαλείτε οργή και ντροπή». Αυτό πρέπει να μας διδάσκω.

Leave a Reply