Στις 9 Μαΐου το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα

0

Ενημερώθηκε ο Τσακαλώτος από Ντάισελμπλουμ – Στόχος να δοθεί χρόνος για να συζητηθούν τα μέτρα-κάβα των 3,6 δισ. – Και επικοινωνία Τσίπρα με Λιού και Γιούνκερ σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Τη σύγκληση του Eurogroup τη Δευτέρα 9 Μαΐου προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στην Αθήνα και τους δανειστές να συζητήσουν τόσο για τα έκτακτα μέτρα-«κάβα» των 3,6 δισ. ευρώ, όσο και για να προετοιμαστεί η συζήτηση για το χρέος, αποφάσισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 3 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 9ης  Μαΐου.

Παράλληλα υπήρξε και τηλεφωνική  επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν επίσης ότι δεν αποκλείεται ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν από το Eurogroup.

Παρόλα αυτά, το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από τη Γαλλία, παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί «δικλείδα ασφαλείας».

Αυτό, σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημαίνει ότι, σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9  Μαΐου δεν καταλήξει, θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

Leave a Reply