Στις 24 Μαρτίου η απόφαση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

0

papakonstantinou_6

Την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου, θα ανακοινωθεί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, του οποίου την ενοχή του υποστήριξε και στη δευτερολογία της η εισαγγελέας της έδρας.

Ορισμένους από τους ισχυρισμούς των τριών δικηγόρων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνταντίνου, αντέκρουσε η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου, σε μια δευτερολογία της μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης. Ανέφερε δε ότι το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε από τους τρεις λογαριασμούς των συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού πρέπει να προσδιοριστεί από το Ειδικό Δικαστήριο, και αυτό (το ύψος της ζημιάς) θα καθορίσει εάν οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος.

Η ζημιά πρέπει να είναι βέβαιη και οριστική, προσέθεσε η εισαγγελική λειτουργός και τόνισε ότι το δικαστήριο υποχρεούται κατ’ εκτίμηση να προσδιορίσει το ύψος της ζημιάς, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το ελληνικό Δημόσιο.

Η κ. Δημητρίου υποστήριξε πως το γεγονός ότι η ΔΟΥ εξέδωσε προσωρινές πράξεις καταλογισμού δεν επηρεάζει την εξέλιξη και δεν παίζει κανένα ρόλο το ότι οι συγγενείς του κατηγορουμένου έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, επικαλούμενη η κυρία Δημητρίου αποφάσεις του Αρείου Πάγου επ’ αυτού του θέματος, που επιλύουν το ζήτημα υπέρ των θέσεων της.

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Τάκης Βασιλακόπουλος, δευτερολογώντας, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης με μόνη την προσωρινή βεβαίωση της ΔΟΥ για το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε στο Δημόσιο, ενώ επανέλαβε τις αιχμές κατά του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ . «Φταίει ο κατηγορούμενος που ο κ. Διώτης έσπασε το αρχικό στικάκι που του είχε δώσει;» αναρωτήθηκε συνήγορος υπεράσπισης προσθέτοντας πως «όλο ανακολουθίες είναι ο κ. Διώτης», και έκλεισε τονίζοντας και πάλι πως «κάποιος του την έστησε».

Για παραγραφή, λόγω διάλυσης της Βουλής, κάνει λόγο συνήγορος του Γ. Παπακωνσταντίνου

Την πλήρη αντίθεσή του με την εισαγγελέα της έδρας Ξένη Δημητρίου, η οποία είχε εκφράσει την πλήρη συνταύτιση της με το σκεπτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο, για τη λίστα Λαγκάρντ, εξέφρασε ο τρίτος εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού Οικονομικών, Βασίλης Δημακόπουλος, με την αγόρευση του οποίου ξεκίνησε η σημερινή, 13η ημέρα, της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο κ. Δημακόπουλος υποστήριξε ότι σύμφωνα με την ελληνική νομολογία δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η επίμαχη λίστα που στάλθηκε από την Γαλλία, καθώς είναι προϊόν υποκλοπής από την ελβετική τράπεζα «ΗSBC» της Γενεύης.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι εκθέσεις ελέγχου της ΔΟΥ για το ύψος του φόρου που επιβλήθηκε λόγω της λίστα Λαγκάρντ στα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού δεν είναι οριστικές, και κατά συνέπεια δεν είναι οριστικό και αμετάκλητο το ύψος του φόρου.

Για το γεγονός δε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν πρωτοκόλλησε τόσο το πρώτο CD που στάλθηκε από την Γαλλία με τους 2.062 καταθέτες (λίστα Λαγκάρντ), όσο και το συνοδευτικό-διαβιβαστικό έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο συνήγορος του πρώην υπουργού Οικονομικών επικαλέστηκε έγγραφο του νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο τα ηλεκτρονικά έγγραφα, όπως είναι USB και CD, δεν πρωτοκολλούνται.

Επίσης, υποστήριξε ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την διάλυση τής τότε Βουλής, τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του με το Ειδικό δικαστήριο που στο παραπεμπτικό βούλευμα δέχεται τη μη παραγραφή των αδικημάτων.

«Ο πρώην υπουργός Οικονομικών από την αρχή που ξεκίνησε η ιστορία αυτή μέχρι σήμερα έχει αταλάντευτη και σταθερή θέση για τα πραγματικά στοιχεία, δεν μετέβαλε τίποτα», ανέφερε ο κ. Δημακόπουλος και προσέθεσε ότι αυτό είναι ο ασφαλέστερος δείκτης της ειλικρίνειας του κ. Παπακωνσταντίνου, «έχει αγκαλιάσει την αλήθεια», και τόνισε ότι η διαγραφή των τριών συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών από την επίμαχη λίστα έγινε από τρίτο πρόσωπο και όχι από τον ίδιο τον κατηγορούμενο.

«Δεν είναι ο ένοχος της νόθευσης» ο κατηγορούμενος, «τρίτος το έκανε, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο τρίτος», ο οποίος είχε το USB (διάβαζε Ιωάννης Διώτης) και για δικούς του λόγους το κατέστρεψε, ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης, ενώ σημείωσε ότι η τεχνική ανάλυση των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για τη διαγραφή των τριών αρχείων, και αυτό σημαίνει την απενοχοποίηση του κατηγορουμένου. Εξάλλου έγιναν στοχευμένα ανοίγματα στο USB, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε στα χέρια του το USB, συμπλήρωσε, στρέφοντας τα ”βέλη” του και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι εκτός του κ. Διώτη και ο κ. Βενιζέλος το είχε στα χέρια του, επί 14 μήνες.

Κλείνοντας ο συνηγόρους υπεράσπισης τόνισε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αθώος, δεν θέλησε να κάνει την νόθευση. Δεν αποδείχθηκε ότι είναι ένοχος. Οι αμφιβολίες είναι υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομικών».

Leave a Reply