Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για δημοσιονομικό, φορολογία, ασφαλιστικό και εργασιακά

0

ImageHandler (65)

Αλλάζουν μορφή οι συζητήσεις στο Brussels Group – Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 24ης Απριλίου

«Δέκα και σήμερα» απομένουν για το κρίσιμο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και πληθαίνουν ανησυχητικά οι φωνές από το εξωτερικό που δείχνουν πως τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης στενεύουν επικίνδυνα, προκειμένου να αποφύγει το «ατύχημα» ή την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Μετά τις «ανάσες» που πήρε λόγω του εορτασμού του Πάσχα σε Ελλάδα και Ευρώπη, η διαπραγματευτική ομάδα του Γιάνη Βαρουφάκη αναζητεί τρόπους να μην κλειστεί «στα σχοινιά» στο νέο γύρο αναμετρήσεων που ξεκινά από σήμερα με τους τρεις «θεσμούς» και θα ολοκληρωθεί στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ή το αργότερο, έως το τέλος του μήνα, όπως προβλέπει η συμφωνία της δίμηνης παράτασης που ορίστηκε την 20ή Φεβρουαρίου.

Μέσα στην ημέρα ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Brussels Group, με τη νέα μορφή των θεματικών ενοτήτων. Για αρχή, η Αθήνα πρέπει να θέσει τον δάκτυλο «επί τον τύπο των ήλων» για τα δημοσιονομικά ζητήματα. Θέλει πάση θυσία να πείσει τους δανειστές ότι το δημοσιονομικό κενό μπορεί να κλείσει με εθελοντικές πληρωμές χρεών από τους φορολογουμένους, στα πλαίσια των ρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, χωρίς να καταφύγει σε νέους φόρους ή περικοπές μισθών και συντάξεων. Για το σκοπό αυτό δεσμεύεται να εφαρμόσει πολύ αυστηρά φοροελεγκτικά μέτρα, για να εισπράξει τους υφιστάμενους φόρους και να κλείσει τις τρύπες για φοροδιαφυγή.

Στη συνέχεια τα Brussels Group θα συνεδριάζουν συχνά-πυκνά (σχεδόν μέρα παρά μέρα ή και συνεχόμενα) ώστε αφού κλείσει ένα θέμα, να πηγαίνουν στο επόμενο.

«Μπλέξανε οι γραμμές»

Τα μηνύματα από το εξωτερικό, όμως, δείχνουν ότι οι ξένοι δεν πιστεύουν ότι στον ελάχιστο χρόνο που απομένει θα κάνει η Αθήνα όσα δεν έκανε τους τελευταίους τρεις μήνες για να εξασφαλίσει συμφωνία. Θέτουν και αυτοί τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» και περιμένουν την κυβέρνηση στη γωνία, όχι μόνο για τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά θέματα, αλλά και για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Παρότι η Αθήνα δεσμεύεται ήδη δημοσίως ότι θα κλείσει τα «παραθυράκια» για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στα 50 ή και νωρίτερα, τα οποία είχε εντοπίσει από καιρό η «πρώην Τρόικα» για τις συντάξεις τραπεζικών κλπ, δεν φαίνεται πάντως να αρκούνται σε αυτά οι θεσμοί. Δεν κατανοούν μάλιστα τις «κόκκινες γραμμές», όπως τουλάχιστον τις θέτει η κυβέρνηση, και ζητούν δράση τώρα και ξεκάθαρες αποφάσεις.

«Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση και έχει κανείς την εντύπωση, ότι η ίδια επιδιώκει το Grexit», τόνισε χθες σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο εκ των συμβούλων τουΒόλφγκανκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος εκτιμά ότι η Αθήνα θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση με τους δανειστές της.

Το ίδιο κλίμα στις διαπραγματεύσεις εισπράττουν και οι Financial Times που βλέπουν την χώρα μας να φλερτάρει με το «ατύχημα». Επικαλούνται μάλιστα δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου  πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης, δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός από τη χρεοκοπία».

«Η χώρα δεν προετοιμάζεται για χρεοκοπία και όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα απογοητευτούν» αναφέρει σε απάντηση το Μαξίμου που επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους θα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Αυτό που ενοχλεί, όπως λένε στο Μαξίμου, είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της Ανάπτυξης ενώ τονίζουν ότι πως περιμένουν με ενδιαφέρον το άρθρο των Financial Times στις 25 Απριλίου.

Πηγές της Κομισιόν, που παίζει τον ρόλο του ισορροπιστή σε όσα συμβαίνουν, κρατούσαν αποστάσεις από τις δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων και υποστήριζαν πως αυτές Ελλάδα προχωρούν μεν, αλλά με πολύ αργό ρυθμό. καλώντας την κυβέρνηση και τους θεσμούς να επιταχύνουν ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Συμπληρώνεται η λίστα Βαρουφάκη

Έστω και αν δεν βάζει νέα μέτρα στη λίστα Βαρουφάκη, η κυβέρνηση ανεβάζει την απόδοση των μέτρων που προτείνει κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, σε περίπου 7 δισ. έναντι 6,1 δισ. ευρώ που προέβλεπε πριν περίπου δέκα μέρες.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνει στα προτεινόμενα μέτρα αυξήσεις στον ΦΠΑ, ουσιαστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κλπ. Ισχυρές ενστάσεις υπάρχουν από τους θεσμούς και στις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση βάζει πλέον σε αναπτυξιακή και όχι εισπρακτική βάση.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα παίξει πάντως το θέμα της ρευσtότητος, καθώς την Πέμπτη συνεδρiάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναμένεται να στείλει  μήνυμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Πολλαπλά μηνύματα αναμένονται τις επόμενες ώρες όμως και από την Ουάσιγκτον, καθώς το ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει το ελληνικό ζήτημα, ενώ την Πέμπτη θα έχουν μία ιδιότυπη συνάντηση στην έδρα του Ταμείου ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup  ο Έλληνας υπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο του Brookings με θέμα «η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της» ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα ο κ. Σόιμπλε θα δώσει ομιλία με τίτλο: «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».

Leave a Reply